NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018

De winter is inmiddels aangetreden en daarom zijn wij al bezig met zaken zoals vuurwerkangst. Ook kunt u in deze nieuwsbrief meer lezen over onze nieuwe services en diensten, zoals het dierdonorcodicil, online afspraken maken, de kattenparkeerplaats en de nieuwe rauwe voedingslijn.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of www.orthomanueledierenartshuizen.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl.
 
Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Nieuws uit de praktijk

Online afspraak maken

Vanaf nu is het mogelijk om online via onze website een afspraak te maken voor uw huisdier. Kijk hiervoor op www.dierenkliniekdehaardstede.nl

Kattenparkeerplaats

​Vanaf heden hebben wij in de praktijk speciaal gereserveerde kattenparkeerplaatsen. Katten kunnen zo veilig buiten het bereik van nieuwsgierige honden wachten. Daarnaast voelen katten zich veiliger op deze hoge beschutte plaats waarbij ze goed overzicht kunnen houden.

Raw veterinary diets

​Sinds kort hebben we een unieke nieuwe voeding in de praktijk: Raw Veterinary Diets van Energique.

Al jaren zijn er discussies over de voor- en nadelen van het voeren van rauwe voeding aan onze huisdieren. Vanuit het oogpunt van de dierenarts zijn er twee grote nadelen aan het voeren van rauwe voeding en dat is voedselveiligheid en het risico op het oplopen gevaarlijke bacteriën en parasieten (zogenaamde pathogenen) en het niet goed uitgebalanceerd zijn van de voeding met daarmee een risico op tekorten.

Nu is er een groot aantal dieren dat het goed doet op rauwe voeding en waarvan een eigenaar graag wil dat zijn of haar dier op de rauwe voeding blijft. Als een dier echter gezondheidsproblemen krijgt waarvoor een aangepaste voeding noodzakelijk is, was er geen geschikte voeding beschikbaar. Sinds kort is er de voeding van Raw Veterinary Diets. Dit is rauwe vleesvoeding, aangepast aan dieren met gezondheidsproblemen, zoals blaasgruisklachten, allergie of nierproblemen. Die worsten zijn gepasteuriseerd volgens een uniek pasteurisatieproces wat het product niet verandert (de samenstelling blijft dus rauw), maar wat wel de aanwezige pathogenen dood. Ook zijn alle worsten goed uitgebalanceerd waardoor een dier geen te korten op kan lopen. Voor meer informatie kunt u contact op nemen via 035-5251512 of via info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Ontwormingsonderzoek

Onze huisdieren kunnen buiten wormen oplopen. Wormbesmettingen kunnen schadelijk zijn voor uw huisdier, maar vooral ook voor ons als mens, vooral voor kinderen. Het advies is dan ook om huisdieren regelmatig te ontwormen. Alleen is het niet zo dat alle dieren wormen krijgen. In plaats van standaard onze dieren ontwormen is er nu een goede ontlastingstest beschikbaar. Vroeger moest ontlasting opgestuurd worden naar een laboratorium waarbij er gekeken werd of er eitjes van wormen aanwezig waren. Het nadeel van dit onderzoek is dat een worm niet altijd eitjes uitscheidt en een worminfectie dus gemist kan worden. Bij de nieuwe test wordt gekeken naar de aanwezigheid van kleine stukjes van de worm (een zogenaamde antigeen test) waardoor er veel betrouwbaarder gekeken kan worden of er wormen aanwezig zijn. Bij de test wordt ook gekeken naar de aanwezigheid van giardia, een darmparasiet. Indien u interesse heeft in het uitvoeren van ontlastingsonderzoek, in plaats van standaard ontwormen, kunt u de zogenaamde PetChek ophalen in de praktijk. Met deze PetChek kunt u wat ontlasting opsturen naar het laboratorium. De uitslag van het onderzoek wordt naar de praktijk gestuurd en wij zullen dan weer contact met u opnemen om de uitslag en, indien nodig, een juist ontwormingsschema met u te bespreken.

Vuurwerkangst

Het lijkt nog heel ver weg.. maar toch is het belangrijk om al na te denken over vuurwerkangst. Heel veel dieren zijn bang voor vuurwerk. Het onverwachte harde geluid laat dieren schrikken. Veel dieren hebben als pup of kitten te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden en zijn daardoor bang voor deze geluiden. Als eigenaar vinden we het vaak zielig dat ze bang zijn en troosten we onze huisdieren. Maar hierdoor wordt de angst echter juist bevestigd.

Vuurwerkangst is niet makkelijk aan te pakken. We kunnen u wel een aantal richtlijnen geven om u te helpen. Als eerste is het belangrijk om het vuurwerk (of de harde geluiden) te negeren (en dat wil zeggen gewoon doorgaan waar u mee bezig bent). Daarnaast moet u uw dier nooit straffen voor angst of troosten (tenzij uw dier helemaal in paniek, dan moet deze wel wat gekalmeerd worden). Tijdens oud en nieuw is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor uw dier, het liefst waar het donker is​ (gordijnen dicht, een kat eventueel in een kast laten of onder het bed) en eventueel met wat achtergrondgeluiden (de televisie of radio aan). Bij katten is het belangrijk om ze op oudjaarsdag de hele dag al binnen te houden.

Het mooiste is om de vuurwerkangst echt aan te pakken. Dit kan met speciale vuurwerktrainingen die gegeven worden door verschillende gedragsdeskundigen of door zelf aan de slag te gaan met vuurwerkgeluiden op bijvoorbeeld een cd. Het is belangrijk hier vroeg mee te beginnen.

Verder kunnen dieren geholpen worden met verschillende middelen zoals het thundershirt, voedingssupplementen en eventuele medicatie op de dag zelf.

Meer informatie kunt u vinden op onze website. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Oudere kat/bloeddrukmeting

Hoge bloeddruk bij de kat is een veelvoorkomend probleem bij oudere katten. Om die reden willen wij als service aanbieden dat we bij oudere katten (dat wil zeggen boven de 10 jaar oud) tijdens de jaarlijkse check-up de bloeddruk meten. Dit om een hoge bloeddruk eerder te diagnosticeren en zo vroegtijdig een behandeling in te kunnen zetten. 

​Een kat met een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) kan namelijk hoofdpijn hebben, blind worden, een hersenbloeding, hartfalen en nierfalen krijgen. Totdat deze problemen optreden merkt u niets aan uw kat. 

Een hoge bloeddruk is bij de meeste katten goed te behandelen door middel van medicatie. De medicatie moet meestal wel levenslang gegeven blijven worden.De prognose is afhankelijk van de oorzaak en ernst, en het mogelijk al opgetreden zijn van verschijnselen.

Heeft u een oudere kat die weer langskomt voor zijn/haar jaarlijkse check-up en wilt u van onze service gebruik maken dat we zijn/haar bloeddruk meten? Geef dit dan even aan bij het maken van een afspraak, dan zullen wij voor uw kat wat extra tijd inplannen. 

Dierdonorcodicil

​Sinds kort werken wij samen met de Universiteit Utrecht en Stichting Proefdiervrij. Als uw huisdier overleden is heeft u vanaf nu dan ook de mogelijkheid om uw huisdier te doneren. (De huidige opties voor uw overleden huisdier zoals crematie of mee naar huis nemen blijven uiteraard bestaan). Door uw dier na overlijden te doneren aan het dierdonorcodicil, wordt een proefdier gered. Donatie is geheel kosteloos voor u en uw dier wordt dezelfde dag nog opgehaald. Meer informatie over het dierdonorcodicil kunt u vinden op www.proefdiervrij.nl  

Gebitsproblemen bij de kat

Op onze website hebben wij nieuwe informatie geplaatst over gebitsproblemen bij de kat. Er wordt uitleg gegeven over twee veelvoorkomende tandproblemen bij de kat, namelijk tandresorptie en Feline Chronic Gingivitis Stomatitis Complex (FCGS). De informatie is terug te vinden op onze website.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 4 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar, drs. J. de Haan-Pennings en drs. L.E. van Roon, en 6 assistenten. Onze assistentes zijn Mariska, Elisa, Rachel, Lydia, Lisa en Melina. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.
 
Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.
 
We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zelf online een afspraak te maken via www.dierenkliniekdehaardstede.nl
 
Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.
 
Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.
 
Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.