Bescherming tegen ziekten in het buitenland: Leishmania

Een ziekte die honden in het buitenland op kunnen lopen is Leishmania. Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet, een zogenaamde flagelaat. Er zijn veel verschillende soorten, maar bij honden komt meestal Leishmania infantum voor. Dieren worden besmet door zandvliegjes die de parasiet bij zich kunnen hebben. Na een infectie kunnen tussen 1 maand en 7 jaar later ziekteverschijnselen op gaan treden. Er kunnen veel verschillende symptomen zijn zoals:

  • gewichtsverlies bij normale of toegenomen eetlust
  • braken, diarree
  • veel drinken en veel plassen
  • koorts
  • dikke gewrichten, kreupel lopen
  • huidveranderingen: verdikking van de huid, korsten, zweren, knobbels op de neusspiegel, oren en voetkussens

De ziekte kan meestal aangetoond worden met bloedonderzoek. Bij algemeen bloedonderzoek worden verhoogde eiwitten gevonden. Vaak kunnen er ook antilichamen tegen Leishmania aangetoond worden, maar deze test kan ook negatief zijn terwijl een dier wel besmet is met Leishmania. Dan kan het nodig zijn om biopten te nemen uit lymfeknopen of beenmerg.

Tegen Leishmania zijn verschillende behandeling mogelijk. Als eerste behandeling wordt gestart met dagelijkse medicatie, met het middel allopurinol, voor minimaal 6 maanden. Als dat niet aanslaat zijn andere opties mogelijk, zoals milteforan®, een middel wat in Nederland niet geregisteerd is, maar wel in Spanje en Griekenland. Dit is een vloeibaar middel wat gedurende 28 dagen 1x per dag ingegeven moet worden. Een andere optie is glucantime®. Dit zijn injecties die 1x per dag gedurende 3 weken gegeven moeten worden. Het vervelende van Leishmania is dat er nog geen behandeling bekend is die de parasiet helemaal verwijderd uit het lichaam. De behandelingen die we tot nu toe hebben onderdrukken de parasiet. Dat houdt in dat in de toekomst weer recidief kan optreden en dat het dus altijd belangrijk is om op verschijnselen van Leishmania te blijven letten als uw hond het eenmaal gehad heeft. Verder is het verstandig om afhankelijk van hoe het gaat elk half jaar tot 1x per jaar bloedonderzoek uit te laten voeren voor controle.

Voorkomen van zandvliegjes

Aangezien Leishmania een ziekte is die moeilijk op de langere duur te behandelen is, is het beter om een besmetting te voorkomen.

Zandvliegjes komen voor in Frankrijk en het Middelandse zeegebied. De vliegjes worden aan het begin van de avond actief. Om dieren te beschermen tegen deze zandvliegjes kan gebruik gemaakt worden van een seresto tekenband (zie teken) of de advantix of activyl tick plus vlooiendruppels (zie teken). Deze druppels moeten voor een goede bestrijding van zandvliegjes elke 2 weken toegediend worden op de huid.

Verder is het verstandig om uw hond tijdens de vakantie ’s avonds binnen te houden zodat ze ook zo min mogelijk bloot gesteld worden aan de zandvliegjes.

Reacties zijn gesloten.