Blaasproblemen

Blaasproblemen bij de kat

Blaasklachten komen bij katten heel regelmatig voor. Er kunnen verschillende oorzaken achterliggen en we kunnen de problemen alleen goed aanpakken als we weten wat de oorzaak is.

Wat zijn de verschijnselen van blaasproblemen?

De meest voorkomende verschijnselen zijn veel kleine plasjes doen, mauwen bij het plassen, bloed bij de urine, buiten de bak plassen en in sommige gevallen het niet meer kunnen plassen (zie plaskater).

Deze verschijnselen worden lang niet altijd opgemerkt omdat veel katten buiten komen en daar hun behoeften doen. Het enige wat dan gezien wordt, is dat de kat plotseling in huis gaat plassen. Het in huis plassen is dus niet altijd een gedragsprobleem (zie in huis plassen bij de kat) maar heeft vaak een medische oorzaak.

Wat zijn de oorzaken van blaasproblemen?

De meeste blaasproblemen worden veroorzaakt door een blaasontsteking. Blaasontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn de aanwezigheid van blaasgruis (struviet) en de zogenaamde idiopathische blaasontsteking. Idiopathisch houdt in dat de exacte oorzaak onbekend is. Vaak hangt deze blaasontsteking echter wel samen met stress.
Andere oorzaken voor blaasproblemen zijn bijvoorbeeld blaasstenen, blaasverlamming (vaak ontstaan na een ongeluk), poliepen in de blaas of blaaskanker. Verder zien we met name bij oudere katten soms een bacteriële blaasinfectie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als u uw kat verdenkt van een blaasprobleem of als uw kat in huis plast is het verstandig om wat urine op te vangen en langs te brengen voor controle.

De urine wordt dan gecontroleerd op de verschijnselen van een blaasontsteking en er wordt gekeken naar de aanwezigheid van blaasgruis.

Katten met verschijnselen van een blaasontsteking willen we over het algemeen ook graag even zien. Katers met blaasontsteking en/of blaasgruis kunnen namelijk verstopt raken. De plasbuis van een kater is vrij nauw en propjes slijm en gruis kunnen hierin vastlopen. Bij poezen zien we eigenlijk nooit een verstopping aangezien de plasbuis wijder is.

Als een kat verschijnselen van een blaasontsteking vertoont willen we de kat dus graag even zien om naar de blaas te kunnen voelen en om te controleren of een kat de blaas ook goed leeg kan plassen. Daarnaast kunnen bij het voelen naar de blaas soms bijzonderheden gevoeld worden, zoals blaasstenen.

Bij aanhoudende blaasklachten of bij afwijkingen bij het voelen naar de blaas kan er soms voor gekozen worden om een röntgenfoto van de blaas te nemen. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om een echo van de blaas te laten maken om te controleren op bijvoorbeeld poliepen in de blaas.

Hoe moet urine verzameld worden?

Het opvangen van urine kan thuis gedaan worden door uw kat binnen te houden. De kattenbak moet dan leeggemaakt, goed schoongemaakt en drooggemaakt worden. Daarna kunt u of een plastic zak in stukken knippen en dit in de bak doen of een speciale korrel halen (katkor) bij de dierenkliniek die in de bak gedaan kan worden. Als uw kat dan in de bak plast wordt de urine niet opgenomen door de kattenbakkorrel en kan het met een spuitje of pipet opgezogen worden.

Als u urine verzameld heeft, is het verstandig om het niet te lang te laten liggen. Als urine langer ligt veranderd bijvoorbeeld de zuurtegraad waardoor het urineonderzoek minder betrouwbaar is. Als u de urine enkele uren moet bewaren voordat u het langs kunt brengen, kunt u de urine het beste in de koelkast bewaren.

Niet alle katten vinden het fijn om op de bak te plassen als er wat anders in zit. Het kan daarom verstandig zijn om uw kat met kattenbak en al op te sluiten in de badkamer. Als uw kat dan ergens anders plast is het makkelijk schoon te maken en kunt u alsnog de urine opzuigen. Het kan soms wel tot 24 uur duren voordat een kat gaat plassen op de bak.
Bij andere katten lukt het echt niet om urine te verzamelen. Deze katten kunnen bij ons komen voor het verzamelen van de urine. Soms kunnen we de blaas aanprikken als die goed gevuld is of kan een kater gekatheteriseerd worden. In andere gevallen worden katten opgenomen in de opname totdat ze zelf plassen of hun blaas alsnog groot genoeg is om aan te prikken.

Wat is de behandeling?

De behandeling is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Is er sprake van een stress gerelateerde blaasontsteking (zie idiopathische blaasontsteking), zijn er blaasstenen (zie blaasstenen) of is er blaasgruis (zie blaasgruis).

Algemeen kan gezegd worden dat het belangrijk is om te zorgen dat een kat met blaasproblemen veel vocht binnenkrijgt. Het makkelijkste gaat dit door natte voeding te geven, aangelengd met water. Katten accepteren dit soms beter als het water gekookt is en nog wat lauw is. Daarnaast doen sommige katten het heel goed met een drinkwaterfonteintje.

Daarnaast wordt er vaak een pijnstiller meegegeven of plasbuisontspanner om de blaas tot rust te laten komen en om te zorgen dat een kat weer goed kan plassen.

Reacties zijn gesloten.