Diarree bij de cavia

Cavia’s zijn de hele dag bezig met voedsel opname. Dit is nodig omdat zij hun voeding op een andere manier verwerken dan mensen. Konijnen zijn echte planteneters die leven op gras en hooi. De voedingsstoffen in het gras en hooi kunnen zoogdieren niet goed opnemen in hun darmen. Bij cavia’s gaat het grootste deel van voeding vrij snel door naar de dikke darm. In de dikke darm scheidden ze de grove vezelrijke voedselbestanddelen van de kleine energierijke voedselbestanddelen. De vezelrijke bestanddelen worden via de anus uitgepoept als de bekende harde kleine keuteltjes. De energierijke bestanddelen blijven achter in de blinde darm en worden door bacteriën omgezet in stoffen die wel opgenomen kunnen worden in de darm. Alleen kunnen de voedingstoffen niet in de dikke darm opgenomen worden, maar alleen in de dunnen darm. Daarom wordt een aantal keer per dag de inhoud van blinde darm naar buiten gewerkt. De inhoud van de blinde darm worden caecotrofen genoemd. Een cavia eet de caecotrofen op direct uit de anus als ze uitgepoept worden. Op deze manier komen de waardevolle voedingstoffen alsnog in de dunne darm terecht waar ze in het lichaam opgenomen kunnen worden.

Caecotrofen zijn kleiner, donkerder, vochtiger, bedekt door een slijmlaag en aromatischer dan de normale keutels. Als er normale keutels in het hok liggen en u ziet daarnaast wat vochtige, kleverige keutels, wil dat dus niet zeggen dat een cavia diarree heeft, maar dat een cavia zijn caecotrofen niet opgegeten heeft. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals tandproblemen, te veel brokjes, pijn bij bewegen of overgewicht.

Als er helemaal geen normale keutels aanwezig zijn, is er sprake van diarree. Diarree wordt vooral bij jonge cavia’s gezien en wordt vaak veroorzaakt door een infectie. Als uw cavia diarree heeft is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts en in ieder geval de ontlasting te laten controleren op de aanwezigheid van parasieten.

Reacties zijn gesloten.