Hartruis

Regelmatig wordt bij het lichamelijk onderzoek van een kat door de dierenarts een hartruis gehoord. Wat betekent dit eigenlijk en wat moet ermee gedaan worden?

Wat is een hartruis?

Als een dierenarts naar het hart van een kat luistert, zijn er 2 hart tonen te horen die klinken als brrr tupp. Als er naast deze 2 tonen nog meer te horen is spreken we van een hartruis. Een hartruis kan ontstaan doordat bloed in het hart gaat wervelen. Dit kan bijvoorbeeld bij een lekkage van een hartklep of door een vernauwing in het hart of in de vaten.

Oorzaken van een hartruis

Een hartruis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een onderliggend hartprobleem. Bij katten komt heel regelmatig een hartspieraandoening voor, genaamd hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Het vervelende van katten met HCM is dat eigenaren vaak niks merken aan een kat. Als een kat meer slaapt, denken we vaak dat het komt omdat ze wat ouder worden. Als eigenaar hebben we ook niet in de gaten of een kat buiten veel minder beweegt. Als een kat klachten gaat krijgen van zijn of haar hart is het vaak heel ernstig en zijn we te laat om nog in te kunnen grijpen. Daarom is het fijn als we eerder in de gaten hebben dat een kat hartproblemen heeft zodat we medicatie kunnen geven om het hart te ondersteunen en problemen zoveel mogelijk te beperken.

Een andere oorzaak voor een hartruis is een hoge bloeddruk bij de kat. Dit is iets wat regelmatig gevonden wordt bij oudere katten. Ook hiervoor geldt weer dat we als eigenaar vaak niet in de gaten hebben dat er iets aan de hand is met de kat. Maar een hoge bloeddruk kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen zoals hartproblemen, nierproblemen, herseninfarcten en plotselinge blindheid. Daarom is het altijd verstandig om bij een kat met een hartruis de bloeddruk te controleren. Mocht de bloeddruk te hoog zijn, dan kan deze behandeld worden.

Ook een te snel werkende schildklier kan een hartruis geven. Bij katten met een te snel werkende schildklier zijn er ook andere verschijnselen, zoals veel eten, afvallen, meer drinken en plassen.

Als laatste kan stress ook een hartruis geven bij een kat. Het vervelende is dat we pas kunnen zeggen dat een hartruis van de stress is als de andere mogelijke oorzaken van een hartruis uitgesloten zijn.

Onderzoek bij een hartruis

Als de dierenarts een hartruis bij een kat hoort is het advies om verder onderzoek uit te voeren. Als eerste wordt er goed naar het hart geluisterd en wordt de hartslag geteld. Een hoge hartslag kan wijzen op onderliggende problemen zoals hierboven beschreven zijn.

Verder is het altijd verstandig om bij een kat met een hartruis de bloeddruk te controleren om een mogelijke hoge bloeddruk aan te tonen. Als de bloeddruk verhoogd is, is het verstandig om ook de nieren te controleren of deze geen schade hebben opgelopen. Dit kan d.m.v. bloedonderzoek.

Verder kan er verder onderzoek gedaan worden naar het hart. Dat kan op 2 manieren.
Als eerste kan er bloed afgenomen worden om te kijken naar een speciale parameter, proBNP. Als deze waarde verhoogd is, wil dat zeggen dat er schade aan het hart is en zijn er dus aanwijzingen voor een onderliggend hartprobleem.
Een andere mogelijkheid is het maken van een echo. Met een echo kan naar het hart gekeken worden en kunnen problemen zoals HCM goed in beeld gebracht worden.

Als er aanwijzingen zijn voor een te snel werkende schildklier kan hiervoor wat bloed afgenomen worden.

Alle onderzoeken kunnen bij ons in de praktijk uitgevoerd worden.

Behandeling

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan er een behandeling ingezet worden met als doel een dier langer in een goede gezondheid te houden.

Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen via 035 5251512 of via info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Eén reactie

  1. Pingback:NIEUWSBRIEF MAART 2016 — Dierenkliniek de Haardstede, Huizen

Reageren is niet mogelijk