Huisvesting en verzorging

Een konijn kan zowel binnen als buiten gehouden worden. Een konijn kan prima het hele jaar buiten zijn, zolang er maar een goed hok is. In de winter een hok waar het konijn uit de kou en de wind kan liggen en in de zomer een plek uit de zon. Daarnaast is het goed om te realiseren dat konijnen goed kunnen graven. Als uw konijn op een grond zit waarin gegraven kan worden, kan het verstandig zijn om een omheining tot een meter diepte in de grond in te graven.
Konijnen kunnen daarnaast natuurlijk ook binnen gehouden worden. In de zomer kunnen konijnen van binnen naar buiten en andersom. In de winter kunnen binnen konijnen niet meer naar buiten. Als een konijn in de winter naar binnen gaat, kan hij/zij pas weer in de lente (eind april/begin mei) naar buiten.

Konijnen zijn sociale dieren, ze leven van nature in groepen. Het is daarom verstandig om twee konijnen samen te hebben. Op die manier hebben ze aanspraak aan elkaar en helpen ze elkaar met de verzorging. Konijnen wassen elkaar geregeld. De beste combinatie is een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster). Alleen moet er dan wel voor gezorgd worden dat 1 of beide gecastreerd zijn. 2 voedsters samen kunnen ook goed gaan, maar kan ook tot problemen leiden. 2 rammetjes geeft heel vaak problemen. Rond de tijd dat ze geslachtsrijp zijn kunnen ze gaan vechten. Deze gevechten kunnen heel heftig zijn. Als 2 rammetjes gecastreerd zijn is de kans groter dat ze wel samen kunnen leven.

Konijnen hebben beweging nodig. Als ze in een klein hokje zitten is het verstandig om ze er dagelijks uit te laten zodat ze door de kamer kunnen lopen. Heel veel konijnen zijn uit zichzelf zindelijk en zullen dus niet in huis plassen en poepen. Wel opletten dat ze niet aan kabels gaan knagen.
Konijnen kunnen op stro en een bodembedekker zoals houtkorrels gehouden worden. Het is verstandig om een redelijk dikke laag in de kooi te doen zodat ze niet op de harde vloer hoeven te liggen.

Veel konijnen zijn uit zichzelf zindelijk en doen hun behoefte in 1 hoek. U kunt ook een konijnentoilet aanschaffen ( een plastic bakje dat in een hoek gelegd kan worden). Het is verstandig om het toilet regelmatig even schoon te maken. Op die manier hoeft de hele kooi maar 1x per 1-2 weken ververst te worden.

De nagels van konijnen kunnen heel lang worden en zijn vaak ook scherp. Soms kan het nodig zijn om de nagels te knippen. Dit kan met een gewone nagelkniptang voor mensen gedaan worden, of u kunt een schaartje bij de dierenwinkel kopen. Als u het de eerste keer eng vindt om te doen, kunt u met het konijn langskomen en zullen de assistenten samen met u de nagels knippen.

Als een konijn erg in de rui is of als u een langharig konijn heeft kan het verstandig zijn om uw konijn te borstelen. Op die manier voorkomt u dat uw konijn te veel haren binnenkrijgt. Te veel haren kunnen leiden tot een haarbal en tot dit kan weer leiden tot verstoppingen.

Vanwege veel voorkomende baarmoederproblemen wordt geadviseerd om vrouwelijke konijnen die geen nestje krijgen te laten steriliseren. Mannelijke konijnen worden vaak gecastreerd vanwege gedragsproblemen zoals agressiviteit en geslachtsdrift.

Meer informatie over huisvesting en verzorging van konijnen kunt u vinden op www.licg.nl

Reacties zijn gesloten.