Nieuwsbrief februari 2019

Maand van het gebit

Februari is jaren geleden uitgeroepen tot de maand van het gebit voor onze huisdieren. Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om in februari aandacht aan het gebit te geven, maar is het gebit iets dat we het hele jaar niet moeten vergeten. Onze dieren worden steeds ouder en daarmee moeten ook de gebitten langer meegaan. Deze maand willen we daarom de verzorging weer wat extra onder de aandacht brengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Net als voor ons geldt voorkomen is beter dan genezen. Het is beter om te voorkomen dat er tandsteen gevormd wordt, tandvleesontstekingen ontstaan of nog erger dat kiezen en tanden worden aangetast. Er zijn allerlei verschillende oorzaken voor het ontstaan van gebitsproblemen. Om te voorkomen dat er gebitsproblemen ontstaan, moeten de verschillende oorzaken aangepakt worden. Hieronder worden een aantal factoren genoemd die bijdragen aan gebitsproblemen.

  • Eventuele melktanden die zijn blijven staan
  • Ruimtegebrek bij kleine en kort-snuitige dieren
  • Open mondademhaling
  • Soort voeding
  • Slechte mondhygiëne
  • Gedrag: kauwen op stenen, metaal of eten van ontlasting en andere afvalproducten
  • Aandoeningen zoals suikerziekte, schildklieraandoeningen, chronisch nierafwijkingen

Wij vinden het belangrijk om eigenaren meer bewust te maken van gebitshygiëne bij hun huisdieren. Bij het eerste puppy- of kittenconsult geven we al tips mee om het kijken in de bek aan te leren en hoe je de tandplak er makkelijk af kan wrijven met een watje, een gaaskompres of zelfs een tandenborsteltje.

Maar ook al doe je alles goed en heeft uw dier weinig aanleg, kan het toch zijn dat er vroeg of laat wat tandsteen op de tanden en kiezen komt. Bij de meeste dieren lukt het goed om tandsteen te verwijderen tijdens een consult in de spreekkamer. Dit zullen we altijd als eerst proberen. Helaas lukt dit niet bij alle dieren. Soms vinden ze het te spannend en laten ze het niet goed toe maar soms is de hoeveelheid tandsteen ook te veel om goed te kunnen verwijderen. Dan kan het beter zijn om uw huisdier onder narcose te brengen voor een gebitsbehandeling.

Hoe zien we aan onze huisdieren dat ze last hebben van hun gebit?

Er zijn een aantal zaken waaraan u zelf kunt merken dat uw hond/kat last heeft van gebitsproblemen, zoals: stank uit de bek, bruine/gele aanslag op tanden en kiezen, gezwollen en rood tandvlees, veel speekselen, kop schuin houden tijdens het eten en knoeien met brokjes naast het bakje. Toch kunnen onze huisdieren problemen in het gebit goed verborgen houden. Zeker de meeste katteneigenaren kunnen niet goed uitgebreid het gebit van hun dier bekijken. Stoppen met eten zullen ze ook niet snel doen. Eerder zullen ze een manier vinden om een pijnlijk deel in de bek te ontzien door brokken gewoon door te slikken, of maar 1 kant te gebruiken om te kauwen. Dit valt niet altijd meteen op. Een jaarlijkse controle van uw dier is dus erg zinvol om naast vaccineren ook vroegtijdig zaken te signaleren zoals tandsteen en eventuele tandvleesontstekingen.

Hoe kan tandplaque soms leiden tot aantasting van tanden en wat houdt een gebitsbehandeling in?

De stank die we soms ruiken uit de bek van ons huisdier kan worden veroorzaakt door een tandvleesontsteking (= gingivitis). Dit komt door het altijd aanwezige tandplaque op de tanden en kiezen (gebitselementen). Tandplaque bestaat uit levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten, voedselresten, eiwitten en mineralen uit het speeksel. Wanneer dit niet wordt verwijderd door bijvoorbeeld te poetsen of door het kauwen op brokken krijg je ophoping waardoor het tandvlees ontstoken raakt en tandplaque langzaam verkalkt tot tandsteen. Dit vormt zich niet alleen op de elementen boven het tandvlees maar ook eronder.

Heel vaak lukt het om bij het wakkere dier op tafel de tanden schoon te maken. Maar soms is het nodig dat een dier onder narcose gebracht wordt voor een gebitsbehandeling. Hieronder wordt beschreven wat een gebitsbehandeling inhoudt.

De behandeling begint met het verwijderen van het tandsteen en tandplak aan alle zijden van de elementen. De grote stukken tandsteen worden verwijderd met een ‘knabbeltang’ en de kleine stukjes met een ‘sickel scaler’ en als laatste wordt de ultrasone scaler gebruikt om de laatste restjes weg te halen en het nog aanwezige tandplak. Om de tanden en kiezen weer helemaal glad te maken worden ze allemaal gepolijst. Vervolgens worden alle gebitselementen met een sonde afgetast zodat onregelmatigheden kunnen worden vastgesteld. Ook wordt de diepte van de tandvleespockets (hier foto onder) gemeten. Wanneer deze te diep zijn betekent dit dat er vanwege langdurige tandvleesontsteking afbraak is van steunweefsels en soms zelfs het kaakbot (=parodontitis). Op zo’n moment zullen we adviseren om een röntgenfoto van deze tand/kies te maken om ook de wortel van dit element te kunnen beoordelen. Sinds 1 april 2018 hebben wij de beschikking over een dentale röntgenbuis in de praktijk, waarmee we alle kiezen en tanden inclusief de wortels in beeld kunnen brengen (zie nieuwsbrief augustus 2018). Op deze manier blijven er geen onaangename verrassingen verborgen voor ons. Mocht er een element te ernstig zijn aangetast, kan deze het best getrokken worden. Zodra we elementen moeten trekken krijgen de dieren uiteraard pijnstillende injecties voor de ingreep en krijgt u ook medicatie mee naar huis voor uw dier.

Zoals u dus zult begrijpen na het lezen van het bovenstaande is het helaas niet altijd van tevoren te voorspellen welke behandeling precies nodig is. Als het dier onder narcose is, kunnen we alle elementen pas goed inspecteren.

Een gebitsbehandeling kan dus uiteenlopen van puur tandsteen en tandplak verwijderen tot soms 1 of meerdere elementen te moeten trekken.

Maand van het gebit actie

Tijdens de maand februari en maart kunt u gratis uw tanden laten poetsen van uw huisdier bij een van onze assistentes (zie ook het filmpje op onze facebookpagina). Ook buren, vrienden en/of zijn welkom bij ons met hun huisdieren. Tijdens dit consult kunt u alle vragen stellen die u heeft over het gebit. Indien er toch ook tandsteen aanwezig is, kan dit uiteraard dan in overleg met u meteen worden verwijderd. Mocht er een uitgebreidere behandeling nodig zijn, is het wellicht beter dat onder narcose te doen. Uw dier dient daarvoor nuchter te zijn en dus zullen we daarvoor dan een andere afspraak inplannen. Bel voor een afspraak naar 035-5251512 en dan zien we u graag in de praktijk.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 4 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar, drs. J. de Haan-Pennings en drs. L.E. van Roon, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Mariska, Elisa, Rachel, Lydia, Lisa en Melina. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks is er meestal 1 avondspreekuur. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten. Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512. Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000. 

Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.