NIEUWSBRIEF MEI 2019

In deze nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan de preventieve gezondheidszorg zoals behandeling voor teken en titeren/vaccineren. Daarnaast kunt u ook wat lezen over prostaatproblemen bij de ongecastreerde reu en houden we u op de hoogte van de onderwerpen die in het nieuws voorbij komen, zoals de Brexit en Brucellose.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of www.orthomanueledierenartshuizen.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Vlooien en teken

Het wordt weer mooier weer, en dat betekent dat onze huisdieren ook weer meer last krijgen van teken!
Teken kunnen net als bij de mens, vervelende ziektes overdragen. In de dikke honden- of kattenvacht kunnen we ze nog wel eens missen. Heeft uw huisdier dus regelmatig last van teken, dan is het goed om ze hiervoor preventief te behandelen. Dit kan door middel van een tablet, een druppel in de nek of een band.
Vlooien zien we eigenlijk het hele jaar door. Deze kunnen echter geen vervelende ziektes overdragen, waardoor preventieve behandeling niet altijd nodig is. Door middel van een speciale vlooienkam kunt u ook regelmatig de vacht kammen om te checken voor vlooien(poepjes) in de vacht. Met name in huishoudens met meerdere huisdieren (en met name katten) is het goed hier extra aandacht aan te besteden.

Titeren

Inmiddels zijn we al ruim een jaar bezig met de titerbepaling bij hond en kat, waar we leuke en interessante resultaten uit naar voren krijgen. De titerbepaling doen we om vast te stellen of er (nog) voldoende anti-stoffen zijn voor de hondenziekte, leverziekte en parvo (DHP) bij de hond en of er voldoende antistoffen zijn voor kattenziekte bij de kat. Bij pups van 6 maanden leeftijd controleren we nu door middel van de titerbepaling of de puppy enting is aangeslagen. Met enige regelmaat zien we nu dat er pups zijn waarbij de enting niet goed aangeslagen is en dat deze dieren dus nogmaals ingeënt moeten worden. Maar andersom zien we ook! Veel oudere honden die 3 jaarlijks de DHP inenting gekregen hebben, blijken bij titerbepaling vaak nog voldoende hoge antistoffen te hebben. Deze dieren hoeven de DHP enting dan ook niet te krijgen. Ook veel katten blijken langer dan 3 jaar beschermd tegen kattenziekte.

Het blijft echter heel belangrijk om jaarlijks met uw huisdier langs te komen. Dit met name omdat bij de jaarlijkse gezondheidscontrole veel problemen vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Ook zijn er verschillende inentingen die wel echt jaarlijks gegeven moeten worden, zoals de inenting tegen de ziekte van Weil bij de hond en de niesziekte inenting bij de kat. Dat inenten belangrijk is, blijkt uit meldingen de laatste tijd. Zo is in het zuid-oosten van ons land Hondenziekte (ook wel de ziekte van Carré of Distemper) vastgesteld bij wilde vossen. Daarnaast zien we bij mensen dat door minder vaccineren de ziektes als de mazelen en de bof weer opkomen.

Voor een goede bescherming van al onze dieren moet 70% van de populatie ingeënt zijn, helaas wordt dit percentage bij met name de kat niet behaald en blijft het dus erg belangrijk dat u uw huisdier beschermt.

Ongecastreerde reuen en prostaat problemen

Bij reuen is het niet nodig om bij voorbaat al te castreren. We adviseren castratie alleen als er een reden voor is, zoals medische redenen of gedragsmatige redenen. Er kleven ook nadelen aan castratie. Als een reu gecastreerd wordt veranderd zijn stofwisseling waardoor hij minder energie nodig heeft en sneller dik zal worden. Daarnaast kan het gedrag veranderen, de hond slomer worden en kan de vacht veranderen. Ten slotte is bekend dat gecastreerde reuen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker.
Om die reden wordt er per dier gekeken of castratie nodig is en zien we dan ook veel honden die niet gecastreerd worden.

Niet gecastreerde honden hebben een verhoogd risico op prostaatproblemen op latere leeftijd. Meer dan 80% van de oudere, niet-gecastreerde reuen krijgt prostaat problemen. Onder invloed van het mannelijk hormoon kan de prostaat groter worden, dit heet ook wel benigne prostaat hyperplasie (BPH). Een zeer grote prostaat geeft druk op de omringende organen in het bekken. Dit kan leiden tot pijnlijkheid en symptomen van ongemak zoals verstopping, persen op de ontlasting, typische afgeplatte ontlasting, moeite met plassen en bloed bij het plassen. Bij veel persdrang kan een spierbreuk naast de anus ontstaan, welke operatief hersteld moet worden.  Een hond met Benigne Prostaat Hyperplasie is daarnaast ook gevoeliger voor prostaat ontstekingen, cystes of abcessen in de prostaat.

Heeft u een ongecastreerde reu op leeftijd, dan is het dus goed om extra alert te zijn op de bovenbeschreven symptomen. BPH is gelukkig goed te behandelen. Door middel van (chemische) castratie zal de prostaat weer slinken en het overgrote deel van de klachten verdwijnen.

Brexit

Er is nog veel onduidelijk over de Brexit. Komen ze er tezamen uit of wordt het toch een harde Brexit? En wanneer gaan ze de knopen doorhakken? In het geval van een harde Brexit wordt het straks een stuk lastiger om met uw huisdier van en naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
De huidige invoereisen zullen blijven bestaan, zoals de verplichte microchip, het Europees Paspoort, de hondsdolheid enting (Rabiës vaccinatie), de gezondheidscheck en de ontworming tegen lintworm. Daarnaast kan het zijn dat er een bloedtest nodig is om te controleren of de hondsdolheid enting is aangeslagen. Deze test kan 30 dagen na het geven van de inenting worden uitgevoerd. Na de testuitslag geldt soms ook nog een wachttijd van 3 maanden. Uiteindelijk kan het zo 4 maanden duren voordat uw huisdier officieel mee op vakantie mag. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat uw huisdier niet het Verenigd Koninkrijk in mag of niet meer mee terug naar Nederland mag en tijdelijk in quarantaine moet. Een bloedtest voor Rabiës is levenslang geldig, mits u de daaropvolgende Rabiës entingen binnen de verloopdatum geeft.

Bent u dus van plan om uw huisdier mee te nemen op vakantie? Neem dan tenminste 4 maanden van tevoren contact met ons op voor de laatste informatie zodat u er zeker van bent dat uw huisdier mee op vakantie kan.
Meer informatie kunt u vinden op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/particulieren/uw-huisdier-meenemen-vanuit-het-verenigd-koninkrijk

Brucellose

Laatst is in het nieuws gekomen dat bij een Nederlandse hondenfokker de ziekte Brucellose is vastgesteld. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella Canis. Vorig jaar kwamen er al meldingen van honden met Brucellose in Nederland, echter waren deze honden uit Oost-Europa geïmporteerd. Tot voor kort was Nederland een Brucella vrij land, wat betekent dat Brucellose niet in Nederland voorkomt. Brucellose is een meldingsplichtige ziekte.

Brucellose is net als bijvoorbeeld Q-koorts, een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar kan zijn van mens op dier. De ziekte geeft bij dieren ontstekingen en vruchtbaarheidsproblemen. Met name tussenwervelschijf ontstekingen en pijn- en ontsteking aan rug en gewrichten. Brucella Canis wordt overgedragen via slijmvlies of speeksel, of via de placenta bij een besmette moeder. Behandeling met antibiotica geeft helaas in veel gevallen geen volledige genezing. In sommige gevallen wordt dan ook besloten om besmette honden te euthanaseren.

Bij de mens geeft de bacterie over het algemeen milde verschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, koorts, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten. Wanneer de ziekte echter niet optijd ontdekt wordt, kan het chronisch worden.

Het is belangrijk om goed op te letten, zeker bij dieren die uit Oost-Europa komen. Bent u in contact gekomen met een besmette hond, dan is de kans op ziekteoverdracht echter klein.

Orthomanuele therapie

Inmiddels is Frédérique een paar jaar aan het werk als orthomanuele dierenarts. Honden en katten vanuit het hele land komen bij haar met rug- en gewrichtsproblemen. Maar daarnaast zien wij dat we ook veel dieren uit onze praktijk orthomanueel kunnen ondersteunen.

Orthomanuele diergeneeskunde gaat uit van de symmetrie van de wervelkolom. Het achterliggende idee van de orthomanuele diergeneeskunde is dat kleine veranderingen in de stand van botdelen of wervels kunnen leiden tot problemen zoals pijn, minder bewegelijkheid en soms zelfs uitval van zenuwen.

Afwijkende standen kunnen aanwezig zijn in de wervels van de rug en de nek, maar ook in verschillende botten in de gewrichten van de voor- en achterpoten. Deze afwijkende standen in de voor- of achterpoten zullen leiden tot slijtage en pijn in de gewrichten.

Afwijkende standen kunnen ontstaan door:
• Overbelasting, bijvoorbeeld door sporten of intensief spelen, maar ook door overgewicht
• Trauma, zoals een val, een buiteling over een andere hond heen, een botsing met een ander dier of een auto ongeluk.
• Onderliggende problemen die leiden tot instabiliteit van de wervelkolom zoals veranderingen aan de tussenwervelschijven of een ontsteking van de tussenwervelschijf.
• Verkeerde belasting van de poten en de rug bij kreupelheidsklachten, bijvoorbeeld door heupproblemen of elleboogklachten.

De orthomanuele diergeneeskunde is ontwikkeld om de veranderingen in de stand te corrigeren waardoor de pijn verdwijnt en een dier weer normaal kan gaan functioneren. De correcties worden met de hand uitgevoerd.

Meer informatie over orthomanuele therapie bij dieren kunt u vinden op de website www.orthomanueledierenartshuizen.nl

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 4 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar, drs. J. de Haan-Pennings en drs. L.E. van Roon, en 6 assistenten. Onze assistentes zijn Mariska, Elisa, Rachel, Lydia, Lisa en Melina. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zelf online een afspraak te maken via www.dierenkliniekdehaardstede.nl

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.