Paracetamol vergiftiging

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller bij mensen. Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij dieren een paracetamol te geven!

Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat. Honden reageren meestal minder, maar ook deze kunnen vergiftigd worden door paracetamol. Honden krijgen over het algemeen geen vergiftigingsverschijnselen als ze 45 mg per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen per dag (dit houdt in 1 tablet van 500 mg per 10 kilogram lichaamsgewicht of een tablet van 120 mg per 2,5 kilogram lichaamsgewicht).

Wat zijn de verschijnselen?

De eerste verschijnselen worden al meestal al binnen 4 uur waargenomen. De meest voorkomende verschijnselen zijn: snelle ademhaling en benauwdheid, depressie, braken, niet willen eten, zwellingen van hoofd en poten. Na 2 tot 7 dagen kunnen er problemen optreden door leverschade en in sommige gevallen nierschade. Over het algemeen sterven de dieren 2 tot 6 dagen na het binnenkrijgen van de paracetamol.

Wanneer moet er ingegrepen worden als uw dier paracetamol binnen heeft gekregen?

Bij katten moet altijd ingegrepen worden aangezien de opname van 1 tablet eigenlijk altijd al dodelijk kan zijn als er geen behandeling ingesteld wordt.
Honden zijn minder gevoelig en kunnen dus dagelijks paracetamol in lage dosering binnenkrijgen zonder dat ze er direct problemen van krijgen. Als uw hond meer dan 150 mg per kilogram lichaamsgewicht (meer dan 1 tablet van 500 mg per 3 kilogram lichaamsgewicht of meer dan 1 tablet van 120 mg per kilogram lichaamsgewicht) is het verstandig om in te grijpen en rekening te houden met vergiftigingsverschijnselen.

Wat is de behandeling?

Als het minder dan 2 uur geleden is dat uw dier paracetamol binnen gekregen heeft is het belangrijk om het dier te laten braken of de maag te laten spoelen. Als uw hond nog geen verschijnselen vertoont is het belangrijk om hem/haar te laten braken. Neem direct contact op met de dierenkliniek (of buiten openingsuren met de dienstdoende arts) zodat een braakmiddel toegediend kan worden. Een dier braakt het makkelijkste op de volle maag. Dus als u een afspraak maakt om uw dier te laten braken is het verstandig om hem of haar eerst nog eten te geven.

Verder kunt u uw dier Norit® (actieve kool) geven. De dosering voor de Norit is 2 g per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur totdat de kool in de ontlasting komt. De capsules bevatten 200mg, dus dat houdt in dat er 10 capsules per kilogram lichaamsgewicht ingegeven moet wordt. Er zijn ook flacons, die bevatten 50g, dit houdt in dat er 1 flacon per 25 kilogram lichaamsgewicht gegeven moet worden. De capsules en flacons zijn te verkrijgen bij de drogist of apotheek. De actieve kool remt de opname van de chocolade in de darmen. Voordat u de Norit gaat geven, is het verstandig om wel even te overleggen met een dierenarts.

Als het al langer dan 2 uur geleden is of als uw dier al vergiftigingsverschijnselen heeft is het verstandig om direct contact met de dierenkliniek op te nemen.

Handbook of Poisoning in Dogs and Cats, A. Campbell & M. Chapman, 2004, ISBN 0-632-05029-2

Reacties zijn gesloten.