Dierenkliniek de Haardstede
Haardstedelaan 7
1271 NK Huizen
Tel: 035-5251512

Wormen

Worminfecties bij de hond

We willen onze huisdieren het liefst zo gezond mogelijk houden en daarbij horen een aantal preventieve behandelingen zoals ontwormen.
Honden in Nederland kunnen besmet worden met verschillende soorten wormen. De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen (Toxocara canis) en lintwormen.
Een nieuwe worminfectie die steeds vaker bij ons in de regio gezien wordt is een infectie met de longworm (zie longworm). En daarnaast komt in Zuid-Limburg en Noord-Groningen de vossenlintworm voor.

Spoelwormen

Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen zijn een soort spaghetti-achtige sliertjes. Volwassen spoelwormen kunnen 2 tot 3 mm dik en wel 80 tot 180 mm lang worden. Een worm kan 4 maanden oud worden. De volwassen wormen leven in de dunne darm van de hond. Een volwassen vrouwtje kan 200.000 eitjes per dag leggen, die via de ontlasting naar buiten komen. De eitjes zitten in de ontlasting, maar kunnen ook via de voetzolen en de vacht van de hond verspreid worden in de omgeving. Als de eitjes net gelegd zijn, zijn ze nog niet besmettelijk. Eerst moeten er nog larfjes in gevormd worden. Hoe snel dit gebeurd hangt af van de weersomstandigheden. Bij gunstige omstandigheden (vochtig, warm) duurt het 9 tot 15 dagen voordat de larfjes ontwikkeld zijn. De larven kunnen tot 3 jaar in de buitenwereld overleven en zijn goed bestand tegen de meeste reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Bij een ernstige infectie (of na ontworming als de wormen dood gaan) kunnen deze wormen in de ontlasting gezien worden, of ze kunnen uitgebraakt worden. Alleen bij een ernstige infectie kunnen er klinische klachten gezien worden zoals vermagering, doffe vacht, diarree en hoesten.

Hoe wordt een hond besmet?

Levenscyclus spoelworm

In principe worden alle honden in Nederland een keer besmet met spoelwormen. Een spoelworminfectie ontstaat als een hond infectieuze larfjes binnenkrijgt. De larfjes gaan in de darm door de darmwand en komen zo in het lichaam terecht. Ze maken een tocht naar de longen, waar ze opgehoest worden en zo als volwassen wormen weer in de darmen terecht komen. Op een gegeven moment kunnen honden immuun worden tegen spoelwormen waardoor de larfjes niet meer volwassen kunnen worden en er dus geen nieuwe spoelwormen meer worden geproduceerd. De larfjes die het lichaam binnen zijn gekomen gaan dan in een soort slaaptoestand in het lichaam. Bij teefjes gebeurd dit over het algemeen rond de 6 maanden en bij reuen rond de 3 jaar. Als een hond gedekt wordt en drachtig is, worden deze larfjes gewekt en gaan ze via de placenta naar de pups. Ook komen de larfjes via de melkklieren in de melk terecht. Dat houdt in dat pups tijdens de dracht, maar ook daarna besmet worden met spoelwormen.

Levenscyclus spoelworm

Volwassen honden kunnen ook besmet worden doordat ze infectieuze larfjes opnemen als ze niet immuun worden voor de ontwikkeling van wormen. Tussengastheren (zoals knaagdieren, maar ook de mens) kunnen ook besmet worden met de spoelwormen. Alleen worden deze wormen niet volwassen, maar blijven als larfje in het lichaam. Dit kan ziekteverschijnselen geven, vaak griepachtige klachten of astma verschijnselen. Als een hond een besmette tussengastheer eet, kan de hond ook weer besmet raken met spoelwormen. Ook kunnen wormen in de omgeving aanwezig zijn (uitgescheiden door pups met een grote worminfectie). Het blijft dus belangrijk om niet alleen pups, maar ook volwassen honden te ontwormen.

Als na het ontwormen er ook daadwerkelijke volwassen wormen in de ontlasting (of in braaksel) gezien worden is het verstandig om de ontworming na 2-3 weken te herhalen.

Kunnen mensen ook besmet worden?

Het ontwormen is niet alleen belangrijk voor de hond zelf, maar ook voor de volksgezondheid. Zoals eerder genoemd kunnen mensen ook besmet worden door spoelwormen. Vooral jonge kinderen kunnen er ziek van worden. Dit komt omdat veel open zandbakken besmet zijn met infectieuze spoelwormlarfjes omdat dieren (honden en katten) hun behoefte erin doen. Hoe beter onze huisdieren ontwormd worden, hoe minder spoelwormen er in de omgeving zijn en hoe kleiner de kans wordt dat mensen en dan vooral kleine kinderen besmet worden.

Ontworming

Pups moeten dan regelmatig ontwormd worden. Het aanbevolen ontwormingsschema voor pups is: ontwormen op 2, 4, 6, 8 en 12 weken leeftijd en daarna elke maand totdat ze 6 maanden oud zijn. Pups kunnen ontwormd worden met een pasta of een smakelijk tablet. Beide zijn in de praktijk te verkrijgen.

Het officiële ontwormingsschema voor honden is 4 x per jaar. Dit is zeker te adviseren bij honden waarbij op volwassen leeftijd een spoelworm infectie gezien is (in de ontlasting een worm, of uitgebraakt).

Lintwormen

Wat zijn lintwormen?

Een andere regelmatig voorkomende wormbesmetting is de besmetting met lintwormen. Lintwormen zijn platte wormen die uit allemaal stukjes bestaan, deze stukjes worden ook wel segmenten genoemd. De segmenten kunnen, als ze vol zitten met eieren, los laten van de worm en via de anus en met de ontlasting naar buiten komen. De eitjes worden door vlooien opgenomen (en soms ook door luizen). In de vlo ontwikkeld uit het eitje een blaasworm die weer besmettelijk is voor honden.

Levenscyclus lintworm

 

Hoe raakt een hond besmet?

Als een hond een besmette vlo binnenkrijgt, ontwikkeld uit deze blaasworm weer een lintworm. Als een dier vlooien heeft, kan een hond door het likken van de vacht of door het bijten naar vlooien vlooien binnen krijgen. Op deze manier kunnen ze besmet worden met lintwormen.

Het is daarom verstandig om als een dier een flinke vlooieninfectie heeft deze ook te ontwormen.

Hoe herken je een lintworminfectie?

Een lintworminfectie kan je bij een dier herkennen doordat er een soort witte rijstkorrels rond de anus en in de vacht zitten. De achterste segmenten van de worm kunnen loslaten zoals eerder genoemd en kruipen dan de anus uit. De stukjes worm drogen snel uit en lijken dan op een soort rijstkorrels. Een hond kan ook jeuk in het gebied van de anus hebben door de stukjes worm. Dit kan bijvoorbeeld geuit worden door likken onder de staart of sleetje rijden (op de billen gaan zitten en dan de billen over de grond te schuren).

Ontworming

Het is aan te raden om dieren met een vlooieninfectie of dieren waarbij rijstkorreltjes rond de anus gezien worden te ontwormen. Het is belangrijk dat een ontwormingsmiddel praziquantel bevat als werkzame stof. In de praktijk hebben we zowel tabletten als een pasta (vooral geschikt voor pups en kittens) waarmee dieren ontwormd kunnen worden.

Categories: De pup, Hond

Comments are closed.