Dierenkliniek de Haardstede
Haardstedelaan 7
1271 NK Huizen
Tel: 035-5251512
info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Seniorenscreening

Oudere katten (senioren) ontwikkelen vaker gezondheidsklachten. Katten worden over het algemeen vanaf 12 jaar senior genoemd.

Ons streven is om dieren gezond oud te laten worden. Daarom is het belangrijk om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen (dus voordat een dier al heel ziek is). Hoe eerder problemen gezien worden, hoe eerder er een behandeling ingesteld kan worden. Een voorbeeld hiervan is als een dier tandsteen heeft. Als dit in een vroeg stadium wordt gezien, kan het vaak bij het wakkere dier schoongemaakt worden. Wordt hier niks aangedaan, dan worden de tanden en het tandvlees aangetast waardoor er in een later stadium kieswortelabcessen kunnen ontstaan en het nodig kan zijn dat een dier onder narcose gebracht moet worden om de aangetaste tanden en kiezen te verwijderen.

Een ander voorbeeld is het gewicht van een kat. Er zijn meerdere aandoeningen bij katten die zorgen voor vermagering waarbij het dier, zeker in het begin, nog niet ziek is. Als er gezien wordt dat een kat afvalt, kan hier verder onderzoek naar gedaan worden. Als de oorzaak gevonden wordt, kan dit behandelt worden voordat een dier echt ziek wordt.

We adviseren voor alle dieren om een jaarlijkse gezondheidscontrole uit te laten voeren (meestal is dit tijdens de vaccinatie), waarbij de dieren uitgebreid nagekeken worden en er besproken wordt hoe het gaat. Maar dit is nog belangrijker bij de oudere kat. Om een goed idee te krijgen over hoe het met een oudere kat gaat, krijgen alle seniorenkatten die een uitnodiging krijgen voor de vaccinatie ook een seniorenscreening via de mail toegestuurd.

In deze lijst wordt aandacht gegeven aan klachten die vooral bij oudere katten voorkomen. Ook kunt u aangeven of er nog andere problemen zijn met uw kat. Als er aanwijzingen zijn dat er gezondheidsproblemen zijn bij uw kat kan er aanvullend onderzoek uitgevoerd worden. Een voorbeeld hiervan wordt hieronder gegeven.

Voor het maken van de afspraak kunt u contact met ons opnemen. In de wachtkamer kunt u vragen naar de vragenlijst voor de seniorenscreening. Het is van belang deze zorgvuldig in te vullen, zodat wij een goed beeld van uw kat krijgen in vergelijk met hoe hij of zij een paar jaar geleden was.

 

Categories: Kat, Preventief kat

Comments are closed.