Algemene informatie over de cavia

Cavia’s komen van oorsprong uit Zuid-Amerika en zijn van daar uit meegenomen naar Europa. In Zuid-Amerika leven zij in het wild in grote groepen.
Cavia’s zijn dus echte groepsdieren en zouden eigenlijk minimaal met 2 dieren tegelijk gehouden moeten worden.

Een vrouwtjes cavia heet een zeugje een mannetjes cavia een beertje.
Twee zeugjes kunnen goed samen gehouden worden maar ook een zeugje met een gecastreerd beertje gaat goed. Twee jonge beren samen laten opgroeien of een jonge beer bij een oudere beer plaatsen gaat ook vaak goed. Twee beren kunnen dus vaak goed samen mits er geen zeugjes in de buurt zijn! Als beertjes met elkaar vechten is castratie de oplossing.

Heeft u na het overlijden van een cavia 1 cavia alleen over, dan kunt u contact opnemen met een caviaopvang. Daar zitten wat oudere cavia’s en kunt u een cavia erbij zoeken die qua leeftijd wat overeen komt met uw overgebleven cavia. Ook kunt u bij een caviaopvang vaak een leuk koppeltje cavia’s kopen die al goed samen kunnen. Cavia’s zijn hele vriendelijke dieren en maken bijna geen ruzie.

Soms kunnen cavia’s ook goed bij konijnen maar het zijn toch niet dezelfde diersoorten en een cavia zal toch het contact missen van een andere cavia. Bovendien kunnen konijnen erg fel zijn en een cavia flink verwonden.

Reacties zijn gesloten.