Behandeling schildklier met voeding

Behandeling van een te snel werkende schildklier met voeding

Sinds een paar jaar is er een nieuwe behandelingsmogelijkheid voor katten met een te snel werkende schildklier, namelijk een speciale voeding, de y/d voeding van Hills.

Hoe werkt deze voeding?

De problemen bij een te snel werkende schildklier komen door een overmaat aan schildklierhormoon in het lichaam. De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormoon te maken. Het principe van de nieuwe voeding is dat het zo laag in de jodium is dat er maar heel weinig schildklierhormoon gevormd kan worden. Daardoor daalt het schildklierhormoon in het lichaam en daarmee verdwijnen ook de klachten.
Het voordeel is dat een dier geen medicatie meer hoeft te krijgen om de schildklier te remmen. Het nadeel is dat een kat (en katten kunnen kieskeurig zijn) het voer wel moet eten. Omdat het hele principe van het voer gebaseerd is op het lage jodiumgehalte is het belangrijk dat de kat ook alleen maar de y/d voeding te eten krijgt en niets ernaast (geen kattensnoepjes, geen stukjes kaas, geen kattenmelk).

Veel katten met schildklierproblemen hebben ook beginnende nierproblemen (vaak t.g.v van het schildklierprobleem). De y/d voeding is zodanig aangepast dat het ook bij katten met beginnende nierproblemen gegeven kan worden, het is namelijk o.a. laag in fosfaten. En fosfaten in de voeding zijn een grote belasting voor de nieren en dragen bij aan het achteruitgaan van de nieren.

Wanneer kan er begonnen worden met de voeding?

Zowel katten waarbij een schildklierprobleem voor het eerst wordt vastgesteld als katten die met medicatie behandeld worden kunnen op het voer gezet worden. Bij katten die nog niet behandeld worden kan direct gestart worden met de voeding (neem wel een aantal dagen de tijd om het voer eerst te mengen, overzetten kan in 4-7 dagen). Ook bij dieren die met medicijnen behandeld worden kan snel begonnen worden met voeding.

Overzetten op de y/d voeding:
Dag 1: stop met de medicatie
Dag 2: start met y/d voeding, gemengd. Overzetten kan in 4-7 dagen.

Het is heel normaal dat katten na een paar weken minder van de voeding gaan eten. Aangezien dan het schildklierhormoon in het lichaam gaat dalen neemt ook de eetlust wat af. Het wil dus niet zeggen dat als een kat er minder van gaat eten hij het niet meer lust.

Wanneer is er controle nodig?

Als de kat 3 weken volledig op de y/d voeding staat (dat is als een zak voer ongeveer leeg raakt) moet bloed afgenomen worden om te kijken of het schildklierhormoon goed gedaald is.
Als het schildklierhormoon dan goed is, zijn voorlopig geen aanvullende bloedcontroles nodig. Wel is het verstandig om elke 3 maanden het gewicht van uw kat te blijven controleren.

Opmerkingen

Als er meerdere katten in huis zijn, kunnen in principe alle katten de y/d voeding krijgen (het is een zongenaamd onderhoudsvoer, d.w.z. dat het voor langere tijd gevoerd kan worden). U kunt ook de andere katten apart nog wat andere voeding erbij geven of de katten gescheiden voeren.

Als een kat buitenkomt kan het zijn dat hij/zij buiten prooi vangt. Ook deze katten kunnen toch stabiel worden op de y/d voeding, maar dat lukt niet altijd. Daarom is het belangrijk om na 3 weken het schildklierhormoon in het bloed te controleren.

Als uw kat bij de buren eet is het belangrijk om de buren te waarschuwen dat uw kat niks anders mag eten, eventueel kunt u wat voer aan de buren geven om daar aan uw kat te laten geven. Als u niet zeker weet bij wie uw kat mee eet, kunt u een bandje omdoen met daarop een briefje waarop staat dat u kat speciaal dieet krijgt en niks anders mag eten.

De y/d voeding is in zowel brok als blikvoer te verkrijgen. Van de brokken zijn geen proefzakjes. Als uw kat het voer niet wil eten heeft de fabrikant een geld terug garantie. De aangebroken zak brengt u terug naar de dierenarts en u krijgt u geld dan terug.

Reacties zijn gesloten.