Plast in huis

Help, mijn kat plast in huis

Een veelvoorkomend en heel vervelend probleem bij katten is het in huis plassen. Onder in huis plassen verstaan we zowel het sproeigedrag van katten (tegen muren, meubels enz.) als een echte plas doen in huis.

Wat is de oorzaak van het in huis plassen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het in huis plassen.
Als eerste kan er natuurlijk sprake zijn van een blaasontsteking waardoor uw kat een verhoogde aandrang heeft om te plassen. Aanwijzingen voor blaasontsteking zijn: veel kleine plasjes doen, op de kattenbak of in huis. Verder kan het zijn dat u wat bloed bij de urine ziet. Soms willen katten met een blaasontsteking helemaal niet meer op de kattenbak. Zie voor meer informatie blaasproblemen bij de kat.

Daarnaast kan het in huis plassen uiting zijn van natuurlijk kattengedrag, namelijk markering van het territorium. Dit zie je vaak bij ongecastreerde katers die de puberteit bereiken. Ook ongesteriliseerde poezen kunnen dit doen.

Vaak is het in huis plassen echter het gevolg van stress. Stress kan onder andere ontstaan door een verhuizing, een nieuw huisdier, verandering van gezin samenstelling (bijvoorbeeld een baby), door veel alleen zijn (bijvoorbeeld tijdens vakantie) of een andere kat in de omgeving.

Om het probleem van in huis plassen goed aan te kunnen pakken is het belangrijk om te proberen de oorzaak te achterhalen. Daarbij kunnen de volgende vragen helpen:

 • Is uw kat gecastreerd/gesteriliseerd?
 • Komt uw kat buiten?
 • Bent u onlangs verhuisd of is er iets in huis veranderd?
 • Heeft u er een huisdier bij?
 • Is de gezinsamenstelling veranderd?
 • Is er een nieuwe kat in de buurt gekomen?
 • Is er een vreemde kat in huis geweest?
 • Is uw kat veel alleen geweest?
 • Plast uw kat ook nog op de kattenbak?
 • Plast uw kat op 1 plek of op meerdere plekken in huis?
 • Op welke plekken plast uw kat?
 • Doet uw kat veel kleine plasjes?
 • Heeft u bloed bij de urine gezien?

Als er maar op 1 plek in huis geplast wordt kan de oorzaak zijn dat uw kat niet meer op de kattenbak wil. Oorzaken hiervan zijn onder andere: een bak op een onrustige plek, een ander kattenbakkorrel, een vieze bak, de bak te dichtbij de voerbak. Een andere belangrijke oorzaak is als een kat pijn gehad heeft met plassen of met de ontlasting (bij een blaasontsteking of bij obstipatie). De kat kan de bak dan associƫren met pijn.

Hoe kunnen we in huis plassen aanpakken?

Als eerste is het verstandig om wat urine na te laten kijken om uit te sluiten dat uw kat geen last heeft van een blaasontsteking. Het is namelijk zo dat katten van stress ook een blaasontsteking kunnen ontwikkelen. Dus een medische oorzaak moet altijd eerst uitgezocht worden.

Het liefst hebben we de urine zo vers mogelijk. Als uw kat bijvoorbeeld op de tegels plast kunt u met een spuitje wat urine opzuigen en dit langsbrengen. We kijken het direct na en bellen u dan met de uitslag.

Sommige katten plassen echter op vloerbedekking of de bank en hiervan is vaak geen urine te verzamelen. Wat u dan kunt doen is het volgende: de kattenbak leegmaken, goed uitwassen en droogmaken. Daarna kunt u er speciale korrels in doen (deze zijn van plastic waardoor er geen urine door opgenomen wordt en zijn te verkrijgen bij ons op de praktijk) of een stuk geknipte plastic tas. Als uw kat daarna gaat plassen op de kattenbak kunt u de urine uit de kattenbak opzuigen. U kunt eventueel de kat samen met de kattenbak in de badkamer opsluiten, als uw kat dan ergens anders plast kunt u het ook opzuigen.

Als uw kat nog niet geholpen is, is het verstandig om hier zo snel mogelijk een afspraak voor te maken. Vaak zijn de hormonen namelijk de oorzaak van het plassen en hoe eerder ze geholpen worden hoe kleiner de kans is dat het aangeleerd gedrag gaat worden.

Als uw kat in huis plast is het belangrijk om de plas plek goed te reinigen en als het kan minder aantrekkelijk te maken. Als het niet goed schoongemaakt wordt blijft de lucht namelijk hangen en dat maakt het voor uw kat extra aantrekkelijk om er te plassen.

Tips voor het schoonmaken:

Het is belangrijk bij het schoonmaken dat alle geuren ook verdwenen zijn. Dit kan heel goed bereikt worden door de plek schoon te maken met groene biotex. In biotex zitten stoffen die eiwitten afbreken. Daarnaast de plek afnemen met wat alcohol of schoonmaken met citroenhoudend schoonmaakmiddel. Alcohol en citroen lost vet op. Op deze manier worden alle resten die voor luchtjes kunnen zorgen (die wij niet eens kunnen ruiken, maar de kat wel) verwijderd. De plek even goed laten drogen voordat de kat er weer bij mag.
Niet schoonmaken met chloor of ammoniak!!
Tijdens het schoonmaken de kat uit de kamer houden!!

Tips voor het minder aantrekkelijk maken:

 • Aluminium folie neerleggen (het spettert als ze hierop plassen en dat vinden de meeste katten niet fijn)
 • De plek van het plassen een ander doel geven: bijvoorbeeld een voer of waterbak neerzetten.
 • De kattenbak op de plek neerzetten waar geplast wordt.

Verder kan het helpen om wat te veranderen met de kattenbak:

 • Extra kattenbak erbij op een andere plek
 • Andere kattenbakkorrel
 • Bak op een andere plek (rustige plek, niet vlak bij voer- of waterbak)
 • Eventueel de kap eraf

Zoals al eerder genoemd is, is de belangrijkste oorzaak van in huis plassen stress. Als er bekend is wat de oorzaak van de stress is en deze oorzaak weggehaald kan worden is dat natuurlijk het mooiste. Maar vaak is de oorzaak niet bekend of kan er niks aangedaan worden (vakantie, verhuizing, andere kat in de buurt enz). We kunnen dan wel proberen om uw kat wat minder gestrest te laten zijn. Hiervoor zijn een paar mogelijkheden: Zo is er een verdamper, de feliway verdamper, die in het stopcontact gestoken moet worden. Dan geeft deze verdamper feromonen af (dit zijn dezelfde geurstoffen die katten gebruiken om te markeren) en krijgt de kat onbewust het signaal dat het veilig is. Een andere methode is gebruik maken van de eigen feromonen van uw kat. Als u met een watje stevig over de mondhoeken van uw kat wrijft komen de feromonen in het watje. Deze watjes kunt u dan op een paar plekken (onder andere op de plas plek) in huis leggen.

Daarnaast zijn er speciale voedingssupplementen die ervoor zorgen dat een kat minder gevoelig wordt voor stress. Deze zijn er zijn in tablet vorm als in speciale voedingen die gegeven kunnen worden aan de kat.
Als niks helpt is er ook nog speciale medicatie dat gegeven kan worden.

Kortom het in huis plassen van een kat is een vervelend probleem wat ook niet altijd snel op te lossen is. Als u problemen heeft met uw kat, is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk zodat we zo goed mogelijk kunnen begeleiden in het vinden van een juiste aanpak.

Reacties zijn gesloten.