Hoe leer ik mijn kitten goede manieren?

10 Tips voor een goede socialisatie

  1. Een kat kun je het beste iets leren door hem te belonen voor goed gedrag. Geef hem aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.
  1. Laat je kitten wennen aan alles waar hij later mee te maken krijgt. Bv. aan kammen, in de bek kijken, de dierenarts, de vervoersmand, kinderen, visite etc. Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee.
  1. Geef je kitten veel aandacht, minimaal 1 uur per dag, op een moment dat het u uitkomt. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. ‘s nachts.
  1. Speel niet met uw handen of voeten met het kitten. Het kitten krijgt dan een verkeerde associatie met handen als speelinstrument. Bovendien kan dit veel schade en pijn aan handen en voeten opleveren als de kat groter en sterker wordt. Speel liever met kattenspeeltjes of een touwtje.
  1. Zet voldoende kattenbakken neer. Vuistregel is: net zoveel bakken als het aantal katten in huis plus 1 extra. Zet de bak op een rustige plek, maar niet direct naast de voerbak. Zorg dat de bak goed toegankelijk is, groot genoeg is en ruim hem elke dag leeg. Beloon je kat als hij er gebruik van maakt.
  1. Zet meerdere krabpalen neer en beloon de kat als hij er gebruik van maakt. Doe tegelijkertijd dubbelzijdig plakband of aluminiumfolie (tijdelijk) op plekken waar de kat niet mag krabben, zoals bv. de bank. Dit voorkomt krabben op ongewenste plekken in huis.
  1. Maak voldoende slaapplekken voor de kat. Katten liggen graag op iets zachts (kussen, deken, handdoek), liefst in een hoekje, op een rustige plek. Ze liggen ook graag hoog dus overweeg het maken van planken.
  1. Als uw kat naar buiten mag, zorg er dan voor dat er een goed kattenluik is, liefst één die op chip werkt, zodat er geen buurtkatten binnen kunnen komen.Mag de kat niet naar buiten, zorg dan dat hij zich niet verveelt. Maak een plek waar de kat naar buiten kan kijken, geef veel aandacht en zorg voor voldoende kattenspeeltjes.
  1. Als uw kitten bedelt om eten leer hem dat meteen af door hem niets te voeren terwijl u aan tafel zit en geen aandacht te geven op dat moment (niet tegen praten, aankijken of aanraken).
  2. Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.

 

Bron: Catchy- Praktijk voor Kattengedrag. www.catchykattengedrag.nl

Reacties zijn gesloten.