Leverproblemen

De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam dat betrokken is bij de spijsvertering en het zuiveren van het bloed. Het slaat voedingsstoffen op die in de darmen opgenomen zijn uit de voeding en verwerkt deze, het zuivert het bloed van afvalstoffen en is betrokken bij de afbraak van onder andere medicijnen. Daarnaast is het ook betrokken bij de aanmaak van eiwitten en stollingsfactoren.

Leverproblemen zien we met enige regelmaat bij onze huisdieren. Leverproblemen kunnen acuut en plotseling of juist langzaam en sluimerend ontstaan.

Oorzaak van leverproblemen

Leverproblemen kunnen aangeboren zijn of zich ontwikkelen. De meest voorkomende aangeboren leveraandoening is een levershunt. Hierbij gaat het bloed vanuit de darmen niet door de lever, maar er langs. Leverproblemen kunnen ook ontstaan door infectieuze oorzaken zoals de ziekte van Weil, een virus of een bacteriƫle infectie. Honden kunnen beschermd worden tegen de ziekte van Weil en het virus dat hepatitis veroorzaakt door een vaccinatie (zie ziekte van Weil en hepatitis)

De lever kan ontstoken zijn, een acute of chronische hepatitis. Soms is de oorzaak van de ontsteking niet te achterhalen. Ook kunnen er erfelijke problemen zijn die leiden tot leverproblemen zoals koperstapeling bij de Labrador en Bedlington terrier.

De verschijnselen van een leverprobleem

De verschijnselen van een leverprobleem zijn vaak wat vaag en kunnen ook bij andere problemen passen. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Braken
  • Niet willen eten, vermageren
  • Lusteloos zijn
  • Veel drinken en veel plassen
  • Dikke buik
  • Geelzucht
  • Bloedingen, zwarte ontlasting door bloedverlies
  • Afwijkend gedrag

Hoe wordt een leverprobleem vastgesteld?

Met bloedonderzoek kan vastgesteld worden dat er een leverprobleem is. Er kan echter niet met bloedonderzoek vastgesteld worden wat er precies aan de hand is en wat de oorzaak is. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Bij dieren verdacht van een levershunt moet het ammoniak in het bloed bepaald worden. Daarnaast kan er een echo van de buik gemaakt worden waarbij de lever bekeken wordt. Meestal is het nodig om een biopt van de lever te nemen om het leverweefsel te beoordelen en de oorzaak van de problemen vast te stellen.

Behandeling van een leverprobleem

De behandeling van een leverprobleem hangt heel erg af van de oorzaak van de problemen. Daarom is het belangrijk om bij leverproblemen te zoeken naar de oorzaak van de problemen.

Reacties zijn gesloten.