Het gebit van de kat

Het gebit van de kat is een belangrijk instrument voor het dier. In de natuur worden de hoektanden gebruikt voor het grijpen van de prooi en de grote kiezen voor het kauwen.

Een kitten heeft net als een mens eerst een melkgebit. Het melkgebit komt door rond de 2e levensweek. Dit melkgebit bestaat uit 26 tanden en kiezen. En net als bij mensen gaat een kat wisselen. Het wisselen begint rond de 3 maanden leeftijd en het begint bij de snijtanden. Deze tandjes zijn zo klein dat de meeste eigenaren deze tandjes niet vinden en ook niks merken van het wisselen. Het wisselen gaat door met de hoektanden en de voorste kiezen. Een kat is rond 6 maanden leeftijd klaar met wisselen. Het gebit bevat dan 30 tanden en kiezen.

Gebitsproblemen

Soms blijft er een melktandje aanwezig, meestal zijn dit de hoektanden. Dit kan problemen veroorzaken en deze tand moet meestal verwijderd worden. Dit kan over het algemeen gedaan worden tijdens de castratie of sterilisatie als een kat toch al onder narcose is.

Naast blijvende melktanden worden er veel tandproblemen bij de kat gezien. Aan de ene kant is er regelmatig sprake van tandplaque en daarna tandsteenvorming. Als een kat tandsteen heeft, zullen we altijd proberen om de kiezen zonder narcose schoon te maken. Gelukkig laten de meeste katten dit goed toe.

Naast tandsteenproblemen zien we bij katten vooral voor tandvlees problemen (zie tandvleesontstekingen bij de kat). Daarnaast zien we regelmatig beschadigingen aan tanden en kiezen waardoor deze af kunnen breken. Als een kat hiervan last ondervindt zal de aangetaste tand of kies verwijderd moeten worden. Dit moet onder narcose gebeuren.

Gebitsverzorging

Als een kat aanleg heeft voor het ontwikkelen van gebitsproblemen is een goede verzorging belangrijk. Het mooiste zou zijn om de tanden te gaan poetsen. Alleen is dit bij de meeste katten niet mogelijk.

Wel is er voor katten een speciale voeding, t/d voeding van Hills, die helpt om het gebit schoon te houden. Deze voeding kan naast de gewone voeding gegeven worden.

Daarnaast is er een speciaal poeder, orozyme bucco fresh, op de markt die helpt om tandsteen op te lossen en te voorkomen. Dit poeder bevat speciale algen. Deze worden in het lichaam opgenomen en komen in het speeksel terecht. Daar zorgt het dan dat het tandsteen opgelost wordt en voorkomt het dat nieuw tandsteen gevormd wordt. Dit poeder kan over het voer gegeven worden.

Om problemen van het gebit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat er regelmatig naar het gebit van uw kat gekeken wordt. Bij de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole wordt uitgebreid naar het gebit gekeken. Mogelijke problemen worden besproken en eventueel aangepakt.

Reacties zijn gesloten.