Dierenkliniek de Haardstede
Haardstedelaan 7
1271 NK Huizen
Tel: 035-5251512
info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Vuurwerkangst bij katten

Door: Diana Kraa, kattengedragstherapeut, www.catchykattengedrag.nl

1Tijdens oudjaarsavond zal uw kat ongetwijfeld angst of stress ervaren door de vele geluiden, felle lichten, de geur van vuurwerk en zelfs de trillingen van vuurwerk.

Is uw kat erg angstig voor vuurwerk? U kunt uw kat op vele manieren helpen om met zo min mogelijk angst en stress de jaarwisseling te doorstaan.

Wat zijn signalen van angst en stress?2

U kunt heel goed aan uw kat zien of zij last heeft van angst of stress. Er zijn een aantal lichaamshoudingen waar u naar kunt kijken.
Angst: Is een kat angstig dan liggen haar oren helemaal plat, als een “ platte pet”. De pupillen zijn groot, en de snorharen staan naar achteren tegen de kop aan. De kat neemt vaak ook een lage, ineengedoken, lichaamshouding aan. (zie foto)
3Stress: Katten zijn heel stressgevoelig en zullen bij de kleinste verandering in huis of omgeving stress ervaren. Stress betekent dat de kat de situatie niet kan voorspellen of controleren. Stress-signalen zijn: het kort de tong uit de bek steken (zie foto), gapen, huidrillingen over de rug, pootje heffen, hijgen en met de staart zwaaien.

Wat kunt u er aan doen?

Het beste is natuurlijk om uw kat helemaal geen vuurwerk te laten horen, zien of ruiken. Maar aangezien op heel veel plekken in Nederland toch wel iets van vuurwerk te zien en horen zal zijn is dit heel lastig.
Het twee na beste wat u tegen vuurwerkangst bij katten kunt doen is: uw kat trainen. Train haar dat vuurwerk geluiden niet eng zijn, dat ze niets betekenen. Dit doet u door de kat heel langzaam te laten wennen aan het vuurwerkgeluid. Het handigst is om een Vuurwerk CD hiervoor aan te schaffen waarop de geluiden staan. (via uw dierenarts of via internet bv bij www.medpets.nl).
Zet de CD op heel laag volume aan en kijk hoe uw kat reageert, let op stress of angst signalen. Reageert de kat niet op het geluid, laat ze geen stress of angst signalen zien, beloon haar dan. Laat de CD een aantal keer op hetzelfde volume spelen, pas als de kat elke keer niet reageert dan kan het volume iets omhoog. Zet het volume bij elke volgende stap iets harder, net zolang totdat het volume op normaal nivo staat. Zorg ervoor dat u hele kleine stapjes neemt met het harder zetten van het geluid. En beloon de kat alleen als ze niet reageert op het geluid.
Als u nu begint bent u nog op tijd om de kat heel langzaam te laten wennen aan de vuurwerkgeluiden.

Anti – stress hulpmiddelen

Er zijn een aantal hulpmiddelen op de markt die u kunt gebruiken om de stress wat te verlagen. Gebruik ze niet allemaal tegelijk, maar probeer er 1.

Tips voor Oudjaarsavond

Hieronder volgen nog wat tips voor Oudjaarsavond zelf.

Mocht uw kat erg veel angst hebben voor vuurwerk of andere geluiden, schakel dan een gedragstherapeut voor katten in.
Alvast een fijne jaarwisseling en een goede start van het nieuwe jaar!

catchy

Diana Kraa
Tinley – gedragstherapeut voor katten
Eigenaar van Catchy – Praktijk voor kattengedrag.
www.catchykattengedrag.nl.

Comments are closed.