Ziekte van Lyme

Heel veel teken in Nederland zijn besmet met Borrelia burgdorferi. Een infectie met Borrelia kan leiden tot de ziekte van Lyme. Als een besmette teek langer dan 24 uur aangehecht is, kan de infectie overgedragen worden. Ziekte van Lyme is natuurlijk vooral bekend bij mensen, maar dieren kunnen ook geïnfecteerd raken. Bij katten is nog niet aangetoond dat ze er ziek van worden, bij honden bestaat het idee dat het wel ziekte kan veroorzaken. Maar er wordt gedacht dat 95% van de besmette honden geen klachten ontwikkelen.

Wat zijn de mogelijke klachten bij de ziekte van Lyme bij honden?

Omdat nog veel onbekend is over de ziekte van Lyme bij honden, is ook nog niet duidelijk welke klachten voor kunnen komen. Bij de volgende verschijnselen kan in ieder geval aan de ziekte van Lyme gedacht worden:

  • Periodes van malaise
  • Slechte eetlust
  • Wisselende kreupelheid
  • Koorts

Ook kan bij soms de ziekte van Lyme tot nierproblemen leiden.

Bij een verdenking op Lyme kan er bloedonderzoek gedaan worden. Het aantonen van antistoffen tegen de ziekte van Lyme is niet bewijzend aangezien gezonde honden ook positief kunnen zijn. Maar als de test negatief is, kan de ziekte van Lyme wel uitgesloten worden. Bij sterke verdenking op de ziekte van Lyme kan er antibiotica voorgeschreven worden gedurende 3 weken. Binnen een paar dagen moeten de klachten al verminderd zijn.

Reacties zijn gesloten.