Instructie pillen ingeven bij katten

Vaak is het niet heel moeilijk om pillen in te geven bij een kat. Er zijn echter ook katten die er alles aan doen om een pil niet naar binnen te krijgen.

Zeker als het nodig is om langdurig pillen in te geven is het fijn om dit op een voor het dier zo weinig mogelijk ingrijpende manier te doen. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet over het ingeven van pillen bij de kat.

Tips voor het ingeven van pillen:

  • Pil fijnmaken en in iets lekkers aanbieden, of eventueel bovenop het eten leggen en dan kijken of de pil makkelijk wordt opgenomen. Wel blijven kijken of de pil echt doorgeslikt wordt.
    Het kan ook helpen om even iets minder eten te geven of het eten even weg te zetten zodat een kat honger heeft. Als de pil in het lekkers op is, kan de kat de rest van zijn eten krijgen.
    Dit ‘lekkers’ kan zijn : blikvoer zoals gourmet, het ‘saus’ wat er in zakjes natvoer zit (heel veel katten vinden vooral de saus erg lekker), kaas, smeerkaas, yoghurt, leverworst, vanillevla, slagroom of boter, of speciale liquid snacks voor katten. De liquid sticks zijn bij de dierenwinkel of het tuincentrum verkrijgbaar en heel veel katten vinden het erg lekker.
    Een pil kan heel makkelijk fijngemaakt worden tussen 2 lepels. De pil op een lepel leggen, de andere lepel erboven, duwen en wat draaien.
  • Ook kan een pil verstopt worden in de zogenaamde easypil (verkrijgbaar bij de praktijk). De easypil is speciaal gemaakt om pillen te geven aan katten. Heel veel katten vinden het erg lekker en eten het op als een snoepje met de pil erin.
  • Als een kat niet zo in eten geïnteresseerd is of erg kieskeurig is, werken voorafgaande tips vaak niet. Dan zal een pil toch ingeven moeten worden. Dit kan door een pil fijn te maken en oplossen in een minimale hoeveelheid water die wel een oplossing geeft/vloeibaar is. Deze oplossing kan dan na 5 minuten opgezogen worden in een klein spuitje en rechtstreeks in de bek ingegeven worden. Daarna nogmaals het spuitje met water vullen en goed mengen met de restjes in de spuit en dit ook ingeven. Een klein spuitje kunt u altijd komen halen in de praktijk.
  • Bij sommige katten werkt geen enkele truc en zal de pil ingegeven moeten worden als pil. Het is dan het beste om achter de kat te gaan knielen, en de kat tussen de benen te houden zodat hij niet naar achter kan wegduiken. Of door de kat op een hoge tafel of op het aanrecht te zetten.
    Met de hand over de kop voorzichtig de kop iets naar achter en naar boven bewegen, dan staat het bekje al een beetje open. Dan met een vinger de bek verder openen en de pil achter in de bek laten vallen of met een pillenschieter achterin de keel leggen (een pillenschieter kunt u op de praktijk krijgen), waarna met een natte wat of tissue of een klein spuitje een beetje water gegeven kan worden om de pil makkelijk doorgeslikt te laten worden. Het is verstandig om de bek daarna even dicht te houden, de kop nog iets omhoog en even over de keel te wrijven om het slikken te stimuleren.
    Het is verstandig om meteen daarna iets lekkers te eten geven zodat de sfeer weer goed is en de kat blij is.
    Als een kat de neiging heeft om met zijn voorpoten tegen te spartelen en zelfs te krabben, dan kan met een handdoek geprobeerd worden de voorpoten tegen te houden. De handdoek als een slabbetje voor de kat langs brengen en achter op de rug bij elkaar houden.

Mocht het ondanks onze tips niet lukken om de medicatie naar binnen te krijgen dan horen wij het graag zodat we naar een andere oplossing kunnen zoeken.

Als u een goede methode heeft die hier niet bij staat, wilt u ons deze dan laten weten? Dan kunnen wij onze  tips uitbreiden.

 

Eén reactie

  1. Pingback:NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 — Dierenkliniek de Haardstede, Huizen

Reageren is niet mogelijk