Obstipatie en/of gasophoping bij konijnen

Konijnen hebben een heel gevoelig maagdarmkanaal dat snel stil kan komen te liggen. Hierdoor kan zich gas op gaan hopen. Een paar oorzaken voor stilliggen van het maagdarmkanaal zijn: stress, pijn, en het hebben van haarballen. Verder kan er door het eten van koolsoorten veel gas ontstaan in de darmen, waardoor het maagdarmkanaal ook stil gaat liggen.
Vaak valt op dat het konijn plotseling niet meer wil eten en ingedoken in een hoekje zit. Soms is te voelen dat de buik heel gespannen is. Het is belangrijk om de darmbewegingen zo snel mogelijk weer op gang te krijgen omdat het konijn hier anders aan kan overlijden. Het is daarom verstandig om nog diezelfde dag contact op te nemen met de dierenkliniek.

Bij de dierenarts zal uw konijn uitgebreid nagekeken worden en zal er gekeken worden of er een oorzaak voor de problemen gevonden kan worden. Daarnaast zal er een therapie ingezet worden om het maagdarmkanaal weer op gang te brengen. In sommige gevallen kan het zijn dat er een haarbal vastgelopen is in het maagdarmkanaal. Dan kan het nodig zijn dat deze operatief verwijderd wordt.

Reacties zijn gesloten.