Druiven- en rozijnenvergiftiging

Druiven- en rozijnenvergiftiging bij de hond

Er zijn gevallen bekend van zowel druif- als rozijnenvergiftiging bij de hond. De verschijnselen zijn onder andere braken, sloomheid, niet willen eten en diarree. De verschijnselen ontstaan door het ontwikkelen van nierfalen. Het is nog niet bekend waardoor deze vergiftiging ontstaat. De vergiftigingsverschijnselen ontstaan niet bij het opeten van een enkele druif of rozijn, maar het is verstandig om niet meer te geven aan een hond.

Door het ontstaan van nierfalen kan een druiven- of rozijnenvergiftiging dodelijk zijn voor een hond. Als een dier veel binnengekregen heeft is het verstandig om binnen 2 uur het dier te laten braken. Om een dier te laten braken kunt u contact opnemen met de dierenarts. Die heeft een braakmiddel wat ingespoten kan worden. Binnen een paar minuten gaan dieren hiervan braken. Dieren braken beter als de maag niet te leeg is, dus het is verstandig om eerst wat eten te geven voordat u naar de praktijk komt om uw dier te laten braken.
Verder kunt u uw dier, na het braken, Norit® (actieve kool) (2 g per kilogram lichaamsgewicht elke 4 uur totdat de kool in de ontlasting komt. De capsules bevatten 200mg, dus dat houdt in dat er 10 capsules per kilogram lichaamsgewicht ingegeven moet wordt. Er zijn ook flacons, die bevatten 50g, dit houdt in dat er 1 flacon per 25 kilogram lichaamsgewicht gegeven moet worden) geven (te verkrijgen bij de drogist of apotheek). Dit remt de opname in de darmen. Voordat u de Norit gaat geven, is het verstandig om wel even te overleggen met een dierenarts.

Als uw hond al verschijnselen toont van een vergiftiging is het verstandig om direct contact op te nemen met de dierenkliniek (en buiten opening uren de spoedarts). Deze kan uw hond dan nakijken en indien nodig behandelen.

Handbook of Poisoning in Dogs and Cats, A. Campbell & M. Chapman, 2004, ISBN 0-632-05029-2

Reacties zijn gesloten.