Tandsteen

Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren aanwezig kan zijn. Het ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben. Voor de omgeving is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit.

Gevolgen

Tandsteen vormt zich op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. De tand komt daardoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier bovendien onaangenaam ruiken uit zijn bek. Ondanks al deze narigheden hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn.

Soms kunnen bacteriën uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en via de bloedbaan ergens anders klachten geven. Berucht hierbij zijn de tussenwervelschijf-, nier- en hartklep-ontstekingen.

Diagnose

Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Tandsteen zit meestal rond de grote knipkiezen en de hoektanden. Bij het optillen van de lip kan het tandsteen al gezien worden. Ernstige gevallen verraden zich daarnaast bijna altijd door een zeer slechte adem.

Behandeling

De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Het weghalen proberen we, als het enigszins mogelijk is, te doen bij het wakkere dier. Als dieren het niet toelaten, of als het gebit er te slecht aan toe is of als er sprake is van losse elementen, zal een dier hiervoor onder narcose moeten. Als het tandsteen tot ontstekingen van het tandvlees heeft geleid kan het zijn dat we een antibioticakuur mee geven om het tandvlees weer rustig te krijgen.

Om tandplak vroegtijdig op te sporen kijken we bij de jaarlijkse enting altijd het gebit na van uw huisdier na en proberen wij, indien nodig, zoveel mogelijk tandsteen direct weg te halen.

Het schoonmaken van het gebit gebeurt met hetzelfde instrumentarium als de tandarts gebruikt. Als dieren veel last van tandsteen hebben kan het verstandig zijn om vaker dan 1x per jaar het tandsteen weg te laten halen om problemen te voorkomen.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Net als bij de mens geldt dat hoe schoner de tanden worden gehouden, hoe minder tandsteen problemen er zijn. De beste manier om tandsteen te voorkomen is het dagelijks poetsen van het gebit. Hiervoor hebben we speciale hondentandpasta en speciale dierentandenborstel. Ook kunt u in de praktijk een informatiekaart krijgen over hoe goed te poetsen.

Helaas is het poetsen van het gebit lang niet altijd mogelijk. Een andere manier om het gebit te onderhouden is om te zorgen dat uw hond regelmatig zijn kiezen goed gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door speciaal voer te geven dat ontwikkeld is om tandsteen te voorkomen, zoals t/d brokken van Hills. Vaak is het al voldoende om ongeveer een kwart van de dagelijkse voeding te vervangen door de t/d brokken. Het is wel belangrijk dat uw hond goed op de brokken kauwt, anders heeft het niet zoveel nut. Daarnaast zijn er allerlei kauwproducten op de markt, zoals de dentastix of grote kauwbotten. Als uw hond hier goed op kauwt kan dit ook helpen om het gebit schoon te houden.

Daarnaast is er ook een poeder beschikbaar dat helpt tandsteen te voorkomen. Dit poeder kan over de voeding gedaan worden en helpt het tandsteen verweken en zachter worden waardoor het makkelijker verwijderd kan worden. Orozyme bucco fresh® is een natuurlijk product op basis van algen.

Reacties zijn gesloten.