Pups en vuurwerk

Pups en vuurwerk

Oud & Nieuw: rotjes, strijkers, duizendklappers, … Het nieuwe jaar (en de weken voorafgaand aan het nieuwe jaar), wordt traditie getrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kàn het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (met name honden en katten) een kwelling. Dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer u uw pup of jonge hond positief aan vuurwerk laat wennen dan zult u beiden van de decembermaand kunnen genieten.

Tijdens de socialisatie is het verstandig u uw pup met allerlei situaties kennis te laten maken.

Belangrijk hierbij is dat het altijd een positieve ervaring is. Mee in de auto, in de tram of trein. Mee naar een restaurant, de markt. Met honden, katten en andere dieren kennis maken. Baby’s en kinderen. Laat uw pup zoveel mogelijk positieve ervaringen op doen. Dit geldt ook voor vuurwerk en onweer, met andere woorden harde en onverwachte geluiden.

Wanneer uw pup ineens geconfronteerd wordt met een enorme knal dan zal hij daar van schrikken. Bedenk dat honden een veel beter ontwikkeld gehoor hebben dan mensen. Uw hond schrikt, u vindt het naar dat hij/ zij zo geschrokken is en troost hem/haar. Hiermee bekrachtigd u het feit dat er inderdaad iets engs gebeurde en dat knallen gevaarlijk zijn. Helaas lijkt onweer een beetje op vuurwerk en uw pup zal dit ook gaan associëren met het vuurwerk en angstige gevoel.

Daarom is het verstandig om uw pup tijdens de inprentingfase of socialisatiefase (de eerste paar maanden) op een positieve manier te laten wennen aan knallende geluiden. Dus een hard geluid laten horen, er zelf niet op reageren, uw hond niet troosten als hij/zij ervan schrikt, maar juist iets lekkers geven als hij/zij er niet op reageert.

Mocht uw pup nu toch al bang zijn voor harde geluiden zoals onweer of vuurwerk is het verstandig om contact op te nemen met een gedragsdeskundige. Deze is gespecialiseerd in hondengedrag en kan u helpen met adviezen hoe om te gaan met angst. Als uw pup nu namelijk een angst heeft, zal hij/zij daar zijn/haar verdere leven veel last van hebben.

Reacties zijn gesloten.