Blaasklachten bij konijnen

Konijnen hebben regelmatig last van blaasklachten. De verschijnselen zijn vaak plassen, moeite met plassen en eventueel bloed bij de urine. Urine van konijnen is van nature troebel en daarom is het niet altijd duidelijk of er bloed in zit. Ook kan de urine rood gekleurd zijn door het eten van rode groenten zoals paprika. Als u twijfelt of er bloed bij de urine zit, kunt u wat urine langsbrengen bij de dierenarts. De dierenarts kan heel eenvoudig vaststellen of er inderdaad bloed in zit.

De oorzaken van de blaasklachten kunnen variëren van een blaasontsteking, het ophopen van dikke zanderige urine in de blaas tot het hebben van een blaassteen. Vaak is het nodig om een röntgenfoto te maken om de oorzaak van de blaasklachten te achterhalen.

Als u uw konijn verdenkt van blaasproblemen is het verstandig om langs te komen voor controle en als het mogelijk is om dan ook urine mee te nemen. Soms kan bij het lichamelijk onderzoek als zandophopingen of stenen in de blaas gevoeld worden. Dit moet dan wel bevestigd worden met een röntgenfoto. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten kan er een behandeling ingesteld worden.

Reacties zijn gesloten.