Castratie van de fret

Wat is een castratie?

Castratie is het verwijderen van de testikels of eierstokken. Castratie kan dus zowel bij mannelijke als vrouwelijke dieren plaatsvinden. Het belangrijkste doel van castratie is het weghalen van de geslachtshormonen. Daarnaast wordt een dier onvruchtbaar gemaakt.

Is sterilisatie hetzelfde als castratie?

Sterilisatie is het onvruchtbaar maken van een dier maar niet het weghalen van de geslachtshormonen. Castratie is dus zeker niet hetzelfde als sterilisatie. Nu wordt in de volksmond het castreren van vrouwelijke dieren vaak sterilisatie genoemd. Maar het is dus eigenlijk een castratie die uitgevoerd wordt.

Waarom is het belangrijk dat een fret gecastreerd wordt?

Een vrouwelijke fret wordt in het voorjaar loops. En ze blijft continu loops als ze niet gedekt wordt. Dat betekent dat ze continu een hoog gehalte aan oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) in het lichaam heeft. Dit leidt onder andere tot een levensgevaarlijke bloedarmoede die uiteindelijk tot de dood zal leiden. Aangezien de meeste fretten niet gedekt worden, is het dus heel belangrijk dat ze gecastreerd worden.

Mannelijke volwassen fretten verspreiden een onaangename scherpe lucht en omdat de meeste fretten binnenshuis worden gehouden is castreren meestal de enige oplossing om de lucht te laten verdwijnen. Ook zijn gecastreerde mannetjesfretten veel speelser en makkelijker te hanteren

Hoe wordt een fret gecastreerd?

Vroeger werden fretten allemaal standaard operatief gecastreerd. Uit onderzoeken is echter gebleken dat het operatief castreren (dus het weghalen van de testikels of eierstokken) leidt tot het ontstaan bij bijniertumoren. Tegenwoordig worden fretten dan ook niet operatief gecastreerd maar chemisch door het inbrengen van een castratie implantaat. Dit implantaat zorgt voor de continue lage afgifte van een hormoon wat ervoor zorgt dat er geen geslachthormonen meer geproduceerd worden. Daarnaast voorkomt het het ontstaan van bijniertumoren.

Het castratie implantaat werkt na 2-6 weken en werkt bij fretten meestal minimaal 2 jaar. Als een mannelijke fret weer gaat ruiken en zijn testikels groter worden is het implantaat uitgewerkt en kan er een nieuwe geplaatst worden. Voor vrouwelijke fretten geldt dat ze als ze weer verschijnselen van loopsheid gaan vertonen (en dan vooral het zwellen van de vulva) ze een nieuw implantaat moeten krijgen.

Reacties zijn gesloten.