Binnenbal bij de kater (crytorchidisme)

Wat is een binnenbal?

Een binnenbal is een zaadbal (testikel) die niet in het scrotum zit, maar in de buik.

Hoe ontstaat een binnenbal?

Bij de ontwikkeling van een kitten in de baarmoeder ontstaan de testikels vlak achter de nier. Tijdens de verdere ontwikkeling van het embryo daalt de bal vanaf de nier door de buik af richting het lieskanaal. Daarna zakt de testikel door het lieskanaal waarna hij uiteindelijk in het scrotum uitkomt. Soms vindt deze afdaling niet goed plaats. De afdaling kan op elk punt stagneren. Dit houdt in dat de bal aanwezig kan zijn op elke plaats van de nier tot de liesopening in de buik of onder de huid in de lies.

Als de bal in de buik aanwezig is, zal deze bal waarschijnlijk geen sperma produceren, omdat het in de buik te warm is voor de bal. Wel zullen er in de binnenbal hormonen geproduceerd worden.

Wat zijn de gevolgen van het hebben van een binnenbal?

Het vermoeden is dat het erfelijk is, daarom is het belangrijk om te voorkomen dat de kater nakomelingen krijgt.
Een binnenbal heeft een iets grotere kans om kanker te ontwikkelen

Vaak is er 1 binnenbal en 1 ingedaalde bal aanwezig. Als de normale bal verwijderd wordt, maar de binnenbal niet, zal uw kat steriel zijn (d.w.z. niet meer vruchtbaar). Hij zal echter nog wel hormonen produceren. Dit houdt in dat de urine veel sterker zal ruiken, dat hij de neiging zal hebben om in huis te sproeien, hij zal veel meer vechten met andere katten als hij buitenkomt. Door het vechten heeft de kat meer kans op ontstekingen, maar ook op het ontwikkelen van besmettelijke ziektes zoals kattenaids. Verder zwerven ongecastreerde katers veel meer, ze hebben vaak een territorium met een doorsnede van 10 km. De kans dat zo’n kater aangereden wordt is daarom erg groot, omdat ze vaak grote wegen oversteken.
Daarom is het belangrijk om bij de castratie ook de binnenbal te verwijderen.

Wat houdt de castratie van een kat met een binnenbal in?

Bij een gewone castratie krijgt de kat een lichte narcose. Als de kater goed slaapt worden het scrotum kaal gemaakt en wordt er 1 sneetje in het scrotum gemaakt. Door dit sneetje worden beide testikels verwijderd. De snee wordt niet gehecht, maar sluit heel snel door verkleving.

Het verwijderen van een binnenbal is anders dan een normale castratie. Als de bal aanwezig is in de lies, kan deze uit de lies verwijderd worden. Hiervoor wordt er een sneetje door de huid gemaakt. Na het verwijderen van de bal wordt de huid dichtgemaakt met hechtingen. Deze operatie is voor de kater niet veel zwaarder dan een normale castratie. Het enige verschil is, is dat de ingreep wat langer duurt en dat er hechtingen aanwezig zijn. Omdat de ingreep langer duurt liggen de kosten van deze ingreep iets hoger dan die van een normale castratie van een kater.

Als de bal niet in de lies te vinden is, zal deze nog in de buik aanwezig zijn. Voor de castratie zal de buik dan ook opengemaakt worden om de bal op te zoeken. De castratie komt dan eigenlijk overeen met de sterilisatie van een poes. Na het openen van de buik, wordt naar de bal gezocht in het gebied van de nier tot de liesopening. Als de bal gevonden is, wordt de bloedvoorziening afgebonden waarna de bal verwijderd wordt uit de buik. Daarna wordt de buik weer dicht gehecht.

Deze ingreep is vergelijkbaar met een sterilisatie van een poes. De buik wordt namelijk ook geopend. De wond in de buikwand heeft meer tijd nodig om te herstellen dan het sneetje in het scrotum. Dit houdt in dat de kater 7 dagen binnen moet blijven na de operatie. Verder zijn katers na een normale castratie eigenlijk alleen wat sloom van de narcose, maar hebben ze geen last van de ingreep. Katten die een buik operatie hebben gehad zijn meestal 1 tot 2 dagen niet helemaal lekker. Na 2 dagen zijn ze over het algemeen helemaal zich zelf weer.
Ondanks dat de ingreep om een binnenbal te verwijderen wat zwaarder is dan een normale castratie wegen de risico’s en het ongemak van het niet verwijderen van een binnenbal niet op tegen de zwaardere ingreep.

Reacties zijn gesloten.