Regelmatig is het nodig om de urine van een kat na te kijken. Er zijn verschillende redenen waarom wij de urine willen controleren. Zo kan het zijn dat een kat last heeft van een blaasontsteking of blaasgruis, dat een kat in huis plast of omdat we de nierfunctie willen controleren.
Er zijn verschillende manieren om urine te krijgen bij een kat. Hieronder zullen we de verschillende manieren beschrijven zodat u uit kunt proberen wat voor uw kat het beste werkt.
Tips voor het opvangen van urine:
- Als een kat in huis plast is het soms mogelijk om met een spuitje wat urine op te zuigen (als een kat bijvoorbeeld op de vloer plast). Een spuitje kunt u bij ons op de praktijk ophalen.
De urine moet zo vers mogelijk zijn. Dus als u de urine heeft opgezogen is het verstandig om die zo snel mogelijk langs te brengen voor onderzoek. Lukt dit niet, dan is het verstandig om de urine in de koelkast te bewaren.
- Er zijn speciale korrels voor in de kattenbak (katkor®) die gebruikt kunnen worden voor het opvangen van urine. Deze korrels zijn van plastic en kunt u op de praktijk ophalen. Niet alle katten willen op deze korrels plassen. U kunt ook kiezelgrind gebruik in de kattenbak. Dit grind moet dan wel heel goed schoongemaakt en uitgekookt worden en daarna gedroogd worden om te voorkomen dat viezigheid van het grind het urine onderzoek onmogelijk maakt.
Het opvangen van de urine in de kattenbak:
- Als u urine in de kattenbak op gaat vangen moet de kattenbak eerst geleegd en goed schoongemaakt worden. Het is belangrijk om de kattenbak goed uit te spoelen zodat er ook geen zeepresten achterblijven.
- Doe de katkor of het grind in de kattenbak en zet de kattenbak op zijn eigen plek terug.
- De kat mag niet naar buiten, anders zal hij/zij buiten plassen
- Als een kat geplast heeft kunt u met een pipet of met een spuitje de urine uit de bak opzuigen. Vaak gaat dit makkelijker als u de bak schuin houdt.
- De urine moet zo vers mogelijk zijn. Dus als u de urine heeft opgezogen is het verstandig om die zo snel mogelijk langs te brengen voor onderzoek. Lukt dit niet, dan is het verstandig om de urine in de koelkast te bewaren (tot 8 uur na het opvangen). Bij het bewaren van de urine kan de urine veranderen, vandaar dat we het zo snel mogelijk willen onderzoeken. Het is daarom ook niet verstandig om in het weekend urine op te vangen en die pas op maandag langs te brengen.
- Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal.
- Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten. Als uw kat dan buiten de bak plast kunt u het alsnog opzuigen met een spuitje of pipet.
- Sommige katten vinden het heel vervelend om op iets anders dan hun eigen kattenbakgrit te plassen. U kunt dan ook proberen om de urine rechtstreeks in een bakje op te vangen als uw kat gaat plassen.
Zorg dat u zicht heeft op de kattenbak. Als er een deksel op de kattenbak zit is het verstandig om deze eraf te halen.
Het makkelijkste gaat het met een laag bakje of eventueel met een dekseltje van een bakje. Het is belangrijk om te zorgen dat deze goed schoon zijn (dat de zeepresten ook eraf gespoeld zijn).
Als u ziet dat uw kat naar de kattenbak gaat kunt u het bakje of dekseltje onder uw kat schuiven. Als uw kat klaar is kunt u met een spuitje of met een pipetje de urine uit het bakje opzuigen en langsbrengen voor controle.
- Er zijn ook katten die altijd buiten plassen en dus thuis niet op de bak gaan plassen. Deze katten kunnen naar de praktijk komen om urine te laten verzamelen. Hiervoor hebben we verschillende mogelijkheden.
- Als de blaas vol is kunnen we heel makkelijk met een prikje wat urine uit de blaas halen. De meeste katten reageren niet op deze prik
- Bij een kater kunnen we met een katheter urine uit de blaas halen als de blaas niet vol genoeg is om aan te prikken
- Als de blaas nog niet vol is kan een kat opgenomen worden op de praktijk. Hij/zij wordt dan samen met een kattenbak met speciale kattenbakkorrel in de opname gezet. Zodra een kat geplast heeft kan hij/zij weer naar huis. Dit kan wel meer dan 24 uur duren.
Als u nog vragen heeft of als het opvangen van de urine niet lukt horen wij het graag.
Pingback: NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 — Dierenkliniek de Haardstede, Huizen