Dierenkliniek de Haardstede
Haardstedelaan 7
1271 NK Huizen
Tel: 035-5251512
info@dierenkliniekdehaardstede.nl

De drachtige poes

Als een kat krols is, kan zij gedekt worden. Door de dekking vindt bij katten de eisprong plaats. Hoe vaker een poesje gedekt wordt, hoe groter de kans is dat ze bevrucht is. Verder is het zo bij poezen dat ze drachtig kunnen zijn van meer katers als ze door meer dieren achter elkaar gedekt is.

Katten zijn tussen de 63 en 70 dagen drachtig. Na ongeveer drie weken na de paring beginnen de tepels van de moederpoes donkerroze te kleuren en worden ze stevig en dikker. De haren rondom de tepels gaan wat uitwijken. Na vier tot vijf weken dracht begint de buik wat dikker te worden. Tijdens de dracht zal de poes ook meer gaan eten en slapen. Het is dan ook verstandig om op zeven weken dracht de moederpoes iets bij te gaan voeren.

De bevalling

De tekenen van een naderende bevalling bij de poes zijn vaag. Een geringe eetlust, typische lokroepen en een opvallende hyperventilatie willen nog wel eens aangeven dat de bevalling er aan zit te komen.

Vlak voor de bevalling wordt de moederpoes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken van ontsluiting van de baarmoeder en de bevalling zal dan binnen 24 uur plaatsvinden.

Zorg voor een veilige plek voor de poes, met zachte handdoeken waarop zij eventueel kan liggen. Het kan wel zo zijn dat ze een ander plekje zoekt om te bevallen dan dat er voor haar klaar gemaakt is. Dit is verder niet erg, als de moederpoes maar in alle rust kan bevallen. Zorg wel dat u toezicht heeft over wat er allemaal gebeurd.

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn. De moederpoes kan ongeveer 15-45 minuten op het eerste kitten persen. Als het persen langer dan 45 minuten duurt is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Als het kitten geboren is, likt de moederpoes de vruchtvliezen van de kitten zelf af en eet de nageboorte op. Controleer altijd de navelstreng die aan de kitten vastzit op bloedingen, bij bloedverlies moet dit afgebonden worden. Zorg er wel voor dat de afbindtouwtjes ontsmet zijn met bijvoorbeeld wat spiritus (=85% alcohol). Vertoont de navelstreng geen bloedingen dan kunt u de navelstreng het beste door de moederpoes laten afbijten.

Na het eerste kitten, kan het ongeveer 45 minuten tot 1 uur duren voordat er een volgend kitten geboren wordt. Er wordt dan in de tussentijd niet geperst!! Het kan soms voorkomen dat een volgend kitten pas na 24 uur komt. Het is dan van belang dat de moederpoes in die 24 uur niet perst en niet ziek is.

Tussen het werpen van de kittens kan het zijn dat de poes gewoon gaat eten en drinken en soms zelfs even gaat slapen.

Waar moet u op letten tijdens de bevalling?

Na de bevalling

Door het opeten van de nageboorte heeft de moederpoes meestal een paar dagen last van diarree. Ook heeft de poes een geringe eetlust. De eerste 10 dagen na de bevalling heeft de moederpoes nog uitvloeiing uit de vulva dat van rood gekleurd via groen naar een heldere kleur overgaat. Deze uitvloeiing moet na 2 weken over zijn.

Het beste is om de kittens gelijk na de geboorte te wegen en eventueel te merken (als ze niet uit elkaar te houden zijn). Kittens wegen ongeveer 100 gram bij de geboorte. Per dag is er ongeveer een groei van 10% van het lichaamsgewicht. Wegen op een nauwkeurige weegschaal geeft het beste beeld hoe het met de kittens gaat. Er dient 2x daags gewogen te worden en het gewicht van de kittens moet genoteerd worden per kitten, zodat er een goed overzicht ontstaat hoe het verloop is per kitten. Kittens mogen na de bevalling niet afvallen!! Als kittens afvallen of niet groeien kan het zijn dat de moederpoes niet voldoende melk heeft voor de kittens. Het is verstandig om dan de kittens bij te gaan voeden. U kunt dan met de dierenarts contact opnemen voor advies.

7-10 dagen na de geboorte moeten de kittens in lichaamsgewicht verdubbeld zijn.

Het ontwormen van de kittens is zeer belangrijk, aangezien eigenlijk alle kittens in Nederland via de moeder besmet worden met wormen. Het is daarom aan te raden om zowel de moederpoes als de kittens op 4, 6 en 8 weken na de bevalling te ontwormen en daarna elke maand totdat ze 6 maanden oud zijn. Ook is het belangrijk om regelmatig te controleren op vlooien bij zowel de moederpoes als de kittens.

De eerste inentingen van de kittens vinden plaats op 9 en 12 weken, beide zijn tegen katten- en niesziekte. De tweede enting is nodig om voldoende immuniteit op te bouwen tegen deze ziekten.

Vanaf 3 t/m 12 weken zitten de kittens in hun socialisatieperiode. Dit betekent dat de kittens aan zoveel mogelijke dingen moeten wennen, zoals een stofzuiger, muziek, andere geluiden en gebeurtenissen.

Nieuwe eigenaar

Wij geven het advies om kittens pas vanaf een leeftijd van 9 weken bij de moeder weg te halen. Het is niet aan te raden om alle kittens tegelijk bij de moederpoes weg te halen.

Wanneer moet u een dierenarts inschakelen?

Categories: Kat, Voortplanting kat

Comments are closed.