Maden (myasis) bij konijnen

Ieder heeft wel eens van die grote glimmende vliegen gezien.
Meestal zitten ze op iets wat ontzettend stinkt zoals een wond bij een dier.
Ze leggen daarop eitjes die vrij snel, al na een paar uur, uitkomen. De larven, maden genoemd, zijn continue aan het eten. Ze eten al het rottende weefsel op.
Een konijn met een vieze achterkant door plakontlasting, diarree of urine incontinentie, een dier met een ontstoken wond, een operatiewond waar nog wat wondvocht uitkom. Het zijn allemaal een prima plekken voor de vlieg om zijn nakomelingen op groot te laten groeien omdat er meestal veel te eten is.

Helaas zien we te vaak dat een konijn met een vieze achterkant wordt op gegeten door de maden. De maden krioelen door elkaar terwijl ze zich al etend een weg banen door het weefsel waarbij ook gezond weefsel wordt opgegeten.

Het is dus heel belangrijk als uw konijn buiten staat om het hok in de zomer schoon te houden en dagelijks te controleren dat uw konijn geen vieze achterkant heeft (bijvoorbeeld ontlasting aan de staart heeft hangen of dat er urine op de achterkant zit). Ook kunt u een muggennet over het hok spannen zodat er geen vliegen in het hok kunnen komen. Verder zijn er speciale sprays verkrijgbaar bij de dierenarts met een afstotende werking voor zowel het konijn zelf als het hok

Als konijnen myasis hebben zijn ze vaak niet meer te redden omdat het meestal te laat ontdekt wordt. Als u een made bij u konijn ziet, moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als er nog niet te veel maden zijn, kan een konijn nog geholpen worden.

Reacties zijn gesloten.