Teken

Tegenwoordig zien we steeds meer teken in Nederland. Teken zijn kleine bloedzuigende parasieten. De meest voorkomende teek in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus). Daarnaast worden er steeds meer andere teken gevonden in Nederland.

Wat zijn teken?

Teken zijn geen insecten maar spinachtigen, ze hebben 8 poten en zijn maar een paar millimeter groot. Teken ondergaan verschillende stadia in hun leven. De ontwikkelen van de verschillende stadia kan soms wel jaren duren, afhankelijk van de omgeving, de temperatuur en de tekensoort.

Volwassen vrouwtjesteken voeden zich met het bloed van een gastheer en laten zich na 5 à 7 dagen van de gastheer afvallen om eitjes te leggen in de omgeving. Volwassen vrouwtjes van sommige tekensoorten leggen soms wel 3000 tot 10.000 eitjes voordat ze dood gaan.

Als de teken uit het ei komen hebben ze nog maar 6 poten en worden het larfjes genoemd. Deze larfjes hebben bloed nodig om door te kunnen ontwikkelen. Vooral de larfjes zijn heel klein waardoor ze vaak niet opgemerkt worden. Als deze zich volgezogen hebben op een gastheer laten ze zich vallen en ontwikkelen ze zich door naar het volgende stadium, de nimfe. Ook dit stadium heeft weer bloed nodig om zich te kunnen ontwikkelen naar een volwassen teek. De nimfe zijn ook nog klein. Volwassen teken, en dan vooral de vrouwtjes kunnen wel een centimeter groot worden als ze volgezogen zijn met bloed.

Teken kunnen verschillende gastheren hebben, van vogels, wilde dieren tot onze huisdieren en mensen. Het grootste probleem met teken is dat ze ziekteverwekkers over kunnen brengen zoals de ziekte van Lyme (zie ziekte van Lyme).

Als uw hond of kat regelmatig last heeft van teken is het verstandig om hiervoor te behandelen. De verschillende behandelmethoden worden hieronder op een rijtje gezet.

Tekenbestrijding bij de hond

Spot on

Honden kunnen behandeld worden met een druppel in de nek (de zogenaamde spot on) die over het algemeen 3 tot 4 weken bescherming biedt tegen teken. Bij grotere honden is het verstandig om de druppel op meerdere plekken op de rug en de nek toe te dienen.
Er zijn veel verschillende merken, bij ons in de praktijk gebruiken we Advantix® en Frontline combo®.

Frontline combo® bevat fipronil en (S)-methopreen en is werkzaam tegen vlooien en teken. Soms kunnen teken nog wel aanhechten voordat ze doodgaan. Als het toegediend is, mag een hond de eerste 2 dagen niet gewassen worden of zwemmen. Frontline moet elke 3-4 weken herhaald worden om voldoende bescherming te bieden. Het kan gebruikt worden bij pups vanaf 8 weken leeftijd en zwaarder dan 2 kg.
Pas op: Frontline is giftig voor konijnen.

Advantix® bevat imidacloprid en permethrine. Het doodt vlooien, teken en luizen en het heeft een afstotende werking tegen teken, muggen en zandvliegjes. Daardoor is het ook geschikt als bescherming tegen zandvliegjes in het buitenland. Voor bescherming tegen vlooien en teken is het verstandig dat de pipet 1x per 4 weken toegediend worden. Als het gebruikt wordt als bescherming tegen zandvliegjes moet de druppel elke 2 weken gegeven worden. Het kan gebruikt worden bij pups vanaf 7 weken leeftijd en zwaarder dan 1,5 kg.
Pas op: Advantix is giftig voor katten. Als u een hond en kat heeft en deze elkaar regelmatig likken is het verstandig om dit product niet te gebruiken.

Tekenband

Een andere optie is het gebruik van een tekenband. Wij maken gebruik van de Seresto® tekenband. Deze band bevat flumethrine en imidaclopride. Het kan gebruikt worden bij pups vanaf 7 weken leeftijd. Het biedt bij omdoen direct bescherming tegen vlooien en binnen 2 dagen tegen teken. Naast een dodende werking heeft het ook een afwerende werking tegen teken en zandvliegjes. De band werkt 8 maanden lang. De band is grijs van kleur en geurloos. Als de band omgedaan wordt, moet de band zo strak zitten dat er 2 vingers tussen kunnen. De band blijft werkzaam tegen teken bij regelmatig zwemmen en regelmatig wassen.

Het voordeel van een band is dat het 8 maanden bescherming biedt en dat het ook zeer geschikt is om te gebruiken bij dieren die naar het buitenland gaan vanwege de afstotende werking tegen de zandvliegjes.

Het nadeel van een tekenband is dat eigenaren het vaak geen mooi gezicht vinden. Verder is het bij kleine kinderen in huis ook niet prettig dat de kinderen bij het aaien van de hond regelmatig in contact komen met de tekenband. Nu is er een halsband op de markt die over de tekenband gedaan kan worden. Op die manier is de tekenband zelf niet zichtbaar en kan de band met aaien ook niet aangeraakt worden. Deze band is via internet te bestellen en heet de Makadi hondenhalsband. Als u problemen heeft om deze halsband te vinden, kunt u contact met ons opnemen.

Kauwtablet

Sinds juni 2014 hebben we een nieuwe behandelingsmogelijkheid tegen teken en vlooien en dat is een kauwtablet, Bravecto®. Dit middel bevat fluralaner en is 3 maanden werkzaam. Het tablet moet 1-malig tijdens of rond de maaltijd gegeven worden. Het heeft een direct dodende werking op vlooien en teken. Vlooien en teken moeten wel aanhechtingen, maar vlooien zijn binnen 8 uur dood en teken binnen 12 uur. Het kan dus zijn dat u ondanks het tablet wel teken vindt, maar deze gaan heel snel dood. Het grote voordeel van dit nieuwe middel is dat er niet meer elke maand een pipet toegediend moet worden, maar 1x per 3 maanden een tablet. Verder kunt u zelf niet met het middel in aanraking komen aangezien er niks aan de buitenkant van het lichaam zit. Uw hond kan gewoon gewassen worden en blijven zwemmen.Het is niet geschikt voor bescherming in het buitenland aangezien het geen afstotende werking heeft op zandvliegjes.
Het kan veilig gebruikt worden bij alle hondenrassen, bij zwangere honden en bij pups vanaf 8 weken leeftijd en zwaarder dan 2 kg.

Tekenbestrijding bij de kat

Veel van de middelen die bij de hond gebruikt worden als tekenbestrijding zijn giftig bij de kat. Daarom nooit zomaar een middel van een (kleine) hond voor een kat gebruiken. Helaas zien we namelijk regelmatig vergiftigingsverschijnselen bij katten door deze middelen.

Spot on en spray

Frontline combo® bevat fipronil en (S)-methopreen en is werkzaam tegen vlooien en teken. Soms kunnen teken nog wel aanhechten voordat ze doodgaan. Het is de enige spot on (druppel in de nek) bij katten die werkzaam is tegen teken. Het moet in de nek, goed op de huid aangebracht worden en biedt 3 tot 4 weken bescherming. Frontline combo kan gebruikt worden bij kittens vanaf 8 weken leeftijd en zwaarder dan 1 kg.

Helaas zie we heel regelmatig dat katten die behandeld zijn met frontline toch nog last hebben van teken. Dan kan het soms helpen om de katten in te sprayen met de Frontline spray. De Frontline spray bevat alleen fipronil. Het is verstandig om vooral de gebieden waar de meeste teken gevonden worden, de kop en het halsgebied, te behandelen. Dit werkt het beste door plastic handschoenen aan te doen, de spray eerst op uw eigen handen te sprayen en daarna de kat ermee in te smeren. De Frontline spray kan al vanaf de geboorte gebruikt worden en kan ook bij zwangere en zogende katten gebruikt worden.
Pas op: Frontline is giftig voor konijnen.

Tekenband

Een andere optie is het gebruik van een tekenband. Wij maken gebruik van de Seresto® tekenband. Deze band bevat flumethrine en imidaclopride. Het kan gebruikt worden bij kittens vanaf 10 weken leeftijd. Het biedt bij omdoen direct bescherming tegen vlooien en binnen 2 dagen tegen teken. Naast een dodende werking heeft het ook een afwerende werking tegen teken. De band werkt 8 maanden lang. De band is grijs van kleur en geurloos. Als de band omgedaan wordt, moet de band zo strak zitten dat er 2 vingers tussen kunnen. Het voordeel van deze band is dat een kat niet elke 3 tot 4 weken een druppel in de nek moet krijgen.
De band is zo gemaakt dat als een kat vast blijft zitten met de band, de band kapot gaat. Dit om te voorkomen dat een kat zichzelf kan beschadigen.

Als een kat nooit een bandje om heeft, zal hij/zij even moeten wennen aan het dragen van een bandje en in het begin eraan kunnen krabben. Ze moeten aan het gevoel van een band wennen.

Reacties zijn gesloten.