Bescherming tegen ziekten in het buitenland: Ehrlichiose

Een ziekte die overgebracht kan worden door teken is Ehrlichiose. Ehrlichia wordt veroorzaakt door een parasiet, een Ehrlichia. Van deze parasiet zijn er verschillende soorten, maar de belangrijkste is Ehrlichia canis. De parasiet wordt overgebracht door de Riphicephalus teek. Deze teek komt niet in Nederland voor, maar wel in de subtropen en tropen.

Ehrlichia is een parasiet die leeft in de ontstekingscellen in het lichaam.

Dieren die besmet zijn kunnen 2 fases doormaken, een acute en een chronische fase. In de acute fase is er sprake van:

  • Koorts
  • Puntbloedingen

Na de acute fase ontstaat er een chronische fase, het kan dan wel tot 5 jaar duren voordat er verschijnselen optreden zoals:

  • Hoesten
  • Veel drinken en plassen
  • Soms benauwdheid
  • Slechte conditie
  • Stijfheid, kreupelheid.

De infectie kan aangetoond worden met bloedonderzoek. De behandeling bestaat uit een antibioticakuur.

Bescherming tegen teken

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat een teek aanhecht, in Nederland maar zeker ook in het buitenland en dan met name de zuidelijke landen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen teken.
Zo is er de seresto® tekenband. Deze band biedt tot 8 maanden bescherming tegen teken, daarnaast heeft het ook een afstotende werking tegen muggen (voorkomen van hartworm) en zandvliegjes (zie Leishmania). De band geeft de werkzame stof af door wrijving. De werkzame stof verspreidt zich via de vacht en vetlaag van de huid over het hele dier. In principe kunnen dieren gewoon zwemmen met de tekenband. Als een hond veel zwemt, is het wel verstandig om elke 8-12 weken de tekenband te vervangen.

Een andere optie is behandelen met een druppel in de nek. Voorbeelden hiervan zijn activyl tick plus® of advantix®. Sommige dieren reageren allergisch op de tekenband. Verder is het soms verstandig om voor een druppel te kiezen als dieren vaak zwemmen of als er kleine kinderen in huis zijn kan.

Activyl tick plus® en advantix® werken zowel tegen vlooien als teken en hebben ook een afstotende werking op muggen en zandvliegjes. Als het gebruikt wordt voor met name vlooienbestrijding is het voldoende om 1x per 4 weken toe te dienen. Als het op vakantie gebruikt wordt is het verstandig om het zeker elke 2-3 weken toe te dienen omdat de afstotende werking tegen met name de zandvliegjes niet 4 weken aanwezig blijft.

Activyl tick plus en advantix zijn heel giftig voor katten!!

Zelfs als een dier tegen teken behandeld is, blijft het verstandig om uw dier elke dag op teken te controleren. Mochten er toch teken aanhechten, moeten deze zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is daarom verstandig om ook altijd een tekenpincet bij de hand te hebben.

Reacties zijn gesloten.