Bescherming tegen ziekten in het buitenland: Hartworm

In Zuid- en Oost Europa komt de hartworm (Dirofilaria immitis) voor. Er werd altijd aangenomen dat hartworm onder de lijn Parijs-Milaan voorkomt, maar deze lijn is steeds meer naar het noorden aan het schuiven.

Deze worminfectie wordt met name bij de hond gezien. De wormen worden overgebracht door muggen. Nadat een hond geprikt is door een besmette mug komen er kleine larfjes in de bloedbaan. Deze larfjes gaan naar het hart en de grote bloedvaten in de longen als ze volwassen zijn. Het volwassen worden duurt ongeveer 7 maanden. Klachten treden pas op na het volwassen worden van de hartworm. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere:

  • hoesten
  • verminderd uithoudingsvermogen
  • gewichtsverlies
  • lusteloosheid

Behandeling van dieren met volwassen hartworm is niet zonder risico. Beter is te voorkomen dat dieren volwassen hartwormen krijgen. Dit kan door dieren die in een gebied zijn geweest waar hartworm voorkomt te behandelen tegen de larfjes. Een hartworm besmetting is te behandelen met Milbemax® (milbemycine). Milbemax is een ontwormingstablet die ook werkt tegen spoelwormen en lintwormen en ook gebruikt wordt voor de normale ontworming. Een andere optie is een druppel in de nek, Advocate®. Advocate heeft een gecombineerde werking, het werkt tegen vlooien (niet tegen teken!) en tegen wormen.

Milbemax

Als u 1 tot 28 dagen op vakantie bent geweest in een risico-gebied geeft u Milbemax op de dag van thuiskomst en nog een keer 1 maand na thuiskomst.

Gaat u langer dan 28 dagen, dan geeft u Milbemax maandelijks, op de dag van thuiskomst en nog een keer 1 maand na thuiskomst.

Advocate

Als u liever een druppel in de nek geeft, kunt u kiezen voor Advocate. Hiermee start u de dag voor vertrek. En daarna moet het maandelijks herhaald worden tot een maand na thuiskomst.

Reacties zijn gesloten.