Fretten zijn vriendelijk, nieuwsgierig, intelligent en speels. Een jonge fret moet wel goed worden opgevoed. Ze hebben net als jonge honden de gewoonte naar alles te bijten wat beweegt. Dit gedrag kan makkelijk worden afgeleerd. Als dit niet afgeleerd wordt, kan een fret op latere leeftijd behoorlijk bijten. Als hij echt bijt laat hij niet meer los en houdt hij vast als een pitbull.
Het is belangrijk dat een fret niet te jong wordt aangeschaft. De beste tijd is tussen de 8 en 10 weken leeftijd. Dieren die te vroeg bij de moeder weggaan worden moeilijker zindelijk en het bijten is lastiger af te leren. De moeder leert ze dat ze alles op een vaste plek doen en bijten wordt afgestraft.
Ze hebben een typische manier van lopen. Ze rennen en lopen met een bolle rug, maar kunnen het lichaam ook laag houden.
Er moet altijd rekening mee gehouden worden dat een fret een echt roofdier is hoe schattig hij er ook uit ziet. Breekt hij los en komt hij kippen, konijnen, hamsters etc. tegen dan zal hij ze doden. Hij laat het niet bij één diertje maar hij maakt alles af als hij de kans krijgt. Ook de fretten die normaal rustig en vriendelijk zijn doen dit.
Houd er rekening mee dat ze verder erg nieuwsgierig zijn, dus goed opletten dat ze niet in de wasmachine, oven etc. terechtkomen. Ook kunnen fretten redelijk klimmen, pas dus op dat ze niet uit het raam kunnen vallen of over de balkonrand heen kunnen klimmen. Ook planten uitgraven is een leuke hobby, maar dit wordt over het algemeen door ons als eigenaar wat minder gewaardeerd.
Waarom bijten sommige fretten in de voeten van hun eigenaar?
Het meest voor de hand liggende antwoord is, dat voeten worden gezien als speelgoed. Fretten zijn geboren om te spelen en vaak zien zij mensen als een groot stuk speelgoed. Wanneer fretten met elkaar spelen, bijten, knagen en kauwen ze of gebruiken ze in het algemeen hun tanden. Voor fretten wordt dit gezien als een deel van het spel.
Maar wij mensen zijn grote aanstellers in de frettenbelevenis met onze dunne, gevoelige huid. Als wij gebeten worden, gaan wij klagen. Echte fretten zouden met plezier hebben mee gedaan in het spel. De meeste teenbijtende fretten zijn fretten die jou vragen, plagen of uitdagen om met ze te spelen. In sommige gevallen is teenbijten gewoon een deel van het jonge frettengedrag. Jonge fretten, net als kinderen en baby’s van alle rassensoorten, gebruiken hun mond om hun omgeving te herkennen en te onderzoeken. Jonge fretten hebben al vroeg nieuwe volwassen tanden. Deze zijn ontwikkeld voor een leven als vleeseter in het wild en ze zijn daarom erg scherp. Veel jonge fretten hebben nog niet geleerd wat acceptabel bijten is en weten niet hoeveel druk zij kunnen gebruiken op de huid van aanstellerige mensen, en hun tanden doen ons dan ook pijn.
In andere gevallen kan het bijten een aanwijzing zijn voor boosheid of frustratie. Als je geen tijd of aandacht hebt voor je fret, kan hij je in je been, enkel of voet bijten om je aandacht te trekken.
Dit is een veel voorkomende klacht van mensen die hun fretten voor lange periode in de kooi houden en hen loslaten terwijl zij weinig tijd hebben voor interactie tijdens de speeltijd. Aan de pogingen van de fret tot uitdagen en spelen, wordt dus geen aandacht besteed. Dus de fret leert dat door in het been of de voet bijten, hem dit in ieder geval wat aandacht oplevert. De oplossing is om er voor te zorgen dat je de fret veel aandacht geeft. Als ze te hard bijten, geef ze dan even een korte time-out.
Waarom sabbelt de ene fret aan de andere fret terwijl zij slapen?
Wie wil aan een staart sabbelen die door de poepbak is geweest? Dit gedrag wordt vaak “sabbelsyndroom” genoemd (of “verlengde sabbelsyndroom” als het doorgaat wanneer de fret volwassen is). En het wordt meestal gezien bij fretten die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald, terwijl de pup nog bij zijn moeder voeding kreeg. Katten en vooral Siamese katten, krijgen snel last van het “sabbelsyndroom” en bij de mens wordt het vaak vergeleken met duimzuigen.
Bij fretten kan het ook een teken zijn van kooistress en behoefte om te kauwen en zelfs een aanwijzing naar het begin van ondervoeding. Het kan ook een soort stereotype gedrag zijn, veroorzaakt door verveling. Veel fretten die als pup op oren sabbelen, kunnen later op beddengoed en speelgoed kauwen.
Oorzuigen is over het algemeen onschuldig; het kan een kaal oor opleveren voor degene aan wie gesabbeld wordt, maar in de meeste gevallen levert het geen blijvende schade op (sommige fretten kunnen er een bloemkooloor van krijgen). Maar veel gevaarlijker is het eten van stof of speelgoed, wanneer er draadjes of niet-verteerbare objecten in de buik of darm terechtkomen en schade kunnen veroorzaken of zelfs een darmverstopping. Dit kauwgedrag geeft de fret een interne hormonale beloning en is heel moeilijk af te leren.
Het verwijderen van het object kan soms helpen, maar de kans is groot dat de fret dan zijn aandacht zal verplaatsen naar een ander object. Het insmeren met een vies smakende substantie kan ook wel eens helpen, maar sommige fretten zijn vast besloten en zullen de smaak negeren.
Het is aan te raden om eerst zelf meer tijd en aandacht te geven aan de fret, ervoor te zorgen dat de fret zich niet gaat vervelen en dat hij/zij voldoende voeding binnenkrijgt. Haal alle beddengoed uit de kooi en vervang dit met stukjes krant, vervang ook al het zachte speelgoed door hard speelgoed wat niet stuk te bijten is. Maar het meest belangrijkste is: zelf meer tijd en aandacht aan de fret te geven.
Als het sabbelen aan oren toch schade gaat opleveren voor een andere fret, haal dan het betreffende oor uit de mond van sabbelende fret en vervang dit door het glazen stukje van een oogdruppelaar. In alle gevallen, behalve de ergste gevallen, zal dit het gedrag stoppen of verminderen, totdat de fret deze fase is ontgroeid. In het geval waar het gedrag voortduurt, of als het wordt vervangen voor stof kauwen: zoek contact met uw dierenarts.