Wat is chippen?
Bij chippen wordt een kleine transponder (ongeveer zo groot als een rijstkorrel) onder de huid van een dier gebracht. Dit inbrengen gebeurt met een naald. Op deze transponder staat een barcode. Deze barcode wordt gekoppeld aan de gegevens van het dier en de eigenaar.
De barcode bestaat uit 15 cijfers. De eerste 3 cijfers zijn een landcode, hieruit kun je dus aflezen in welk land een dier gechipt is. In Nederland bijvoorbeeld beginnen de chipnummers met 528.
De barcode van de chip kan met een speciaal apparaat (een zogenaamde chipreader) afgelezen worden.
De chip is van inert materiaal gemaakt, dat houdt in dat het van materiaal gemaakt is waar het lichaam niet op reageert. Een dier hoort dus ook geen last te krijgen van een chip. De chip wordt in het onderhuidse weefsel ingebracht en is soms ook te voelen door de huid heen (als een soort rijstkorrel). Omdat het lichaam niet op de chip reageert wordt de chip niet ingekapseld en kan die ten gevolge van beweging wat verplaatsen. De chip wordt in principe in het gebied van de linker schouder ingebracht, maar kan dus soms op andere plekken teruggevonden worden.
De barcode wordt dus gekoppeld aan de gegevens van het dier. Het chipnummer moet daarvoor geregistreerd worden bij een officiële database. Meestal gebeurd de registratie door degene die de chip geplaatst heeft. De chip kan geplaatst worden door een dierenarts of door een officiële plaatser (mensen van het raad van beheer die dieren met een stamboom chippen).
De registratie van een chip kan altijd via internet gecontroleerd worden. Op de website www.chipnummer.nl kan het chipnummer ingevoerd worden en dan wordt gemeld bij welke database de chip geregistreerd is.
Het is belangrijk om de gegevens bij te werken als er veranderingen zijn. Bijvoorbeeld als u verhuisd bent of als u een ander telefoonnummer heeft. Het wijzigen van de gegevens kan meestal via internet, via de database waarbij de chip geregistreerd is. Als u moeite heeft om de gegevens te wijzigen kunt u altijd contact met ons opnemen zodat de assistenten u daarmee kunnen helpen.
Let op: als u een hond heeft die na 1 april 2013 geboren is dan wel ingevoerd is in Nederland bent u verplicht om binnen 14 dagen gegevens door te geven
Waarom moet een dier eigenlijk gechipt worden
Het is verplicht pups geboren na 1 april 2013 en honden ingevoerd na 1 april 2013 uit het buitenland te chippen (zie chippen verplicht voor honden).
Voor de andere dieren is het chippen nog niet verplicht. Toch adviseren we heel sterk om alle honden en katten te laten chippen.
Het kan altijd gebeuren dat een dier ergens van schrikt en wegloopt (dit kan ook bij katten die nooit buitenkomen, ze kunnen ook per ongeluk ontsnappen) of buiten een ongeluk krijgt. Dan is het heel fijn dat als zo’n dier gevonden wordt, de eigenaar ook zo snel mogelijk op gespoord wordt.
Als een gevonden dier binnengebracht wordt (bij de dierenambulance, bij het asiel of bij een dierenarts) wordt altijd direct gecontroleerd of er een chip aanwezig is. Als dat zo is, en als de gegevens kloppend zijn, kan er direct contact opgenomen worden met een eigenaar. Dit is extra belangrijk als een dier gewond is of in een slechte conditie verkeerd zodat er overlegd kan worden over de nodige behandelingen.
Verder is het zo dat als bij gevonden dieren geen eigenaar gevonden wordt, deze dieren naar het asiel gebracht wordt. Hier zitten dan ook weer kosten aan vast als u uw dier uit het asiel op komt halen.
Dieren die verzekerd zijn moeten gechipt worden.
En dieren die mee gaan naar het buitenland moeten ook gechipt zijn. Een tatoeage is niet meer geldig voor reizen naar het buitenland.