Dementie

Mijn hond wordt oud

Vanwege de betere voeding en zorg voor gezelschapsdieren worden onze honden tegenwoordig steeds ouder. En met het ouder worden komen er ook steeds meer ouderdomsproblemen, waaronder gedragsproblemen. Regelmatig hangen die gedragsproblemen samen met een vorm van dementie.

 

Wat is dementie?

Dementie bij de hond wordt officieel canine cognitieve dysfunctie syndroom genoemd. Het is een aandoening waarbij de hogere hersenfuncties, inclusief het geheugen en leervermogen, steeds verder afneemt.

Wat zijn de verschijnselen van dementie bij de hond?

Er kunnen allerlei gedragsveranderingen plaatsvinden die in een aantal categorieën onder te brengen zijn.

  • Desoriëntatie: o.a. de weg kwijt in bekende omgeving, moeite met herkennen van mensen, eigen huis, verwardheid
  • Verandering in activiteit: omdraaien dagnacht ritme (overdag extreem veel slapen, ’s nachts wakker en rusteloos), toegenomen rusteloosheid, toegenomen irritatie, toegenomen angstigheid
  • Verandering in interacties: verandering hoe uw hond gezinsleden begroet, aandacht zoekt, reageert op aandacht
  • Verandering in zindelijkheid: behoefte in huis doen, niet meer aangeven als ze naar buiten moeten
  • Verandering in aangeleerd gedrag: niet meer reageren op commados, langzaam reageren.

We praten eigenlijk pas over dementie, als er meerdere gedragsverandering zijn die ook voor minimaal een jaar aanwezig zijn.

Mijn hond heeft verschijnselen van dementie, wat nu?

Dementie is natuurlijk bekend bij mensen en hiervoor is geen behandeling die het beter maakt. En dit geldt ook voor de hond. Wel zijn er, net als bij mensen, dingen die we kunnen doen om de achteruitgang te remmen en de verschijnselen te verminderen.

Behandeling met medicijnen

Er bestaan verschillende medicaties die gegeven kunnen worden aan honden met dementieklachten. Een daarvan is Sermion®. Dit is een middel dat onder andere zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen.
Een ander medicijn dat met name bij onrust ’s nachts gegeven kan worden is Valium®. Dit heeft een ontspannend effect waardoor uw hond beter zal kunnen slapen en niet ’s nachts het hele huis wakker houdt.
Of een medicijn aanslaat verschilt per hond, het is een kwestie van proberen.

Behandeling met voer of voedingssupplementen

Net als bij mensen is bij honden bekend dat de dementieklachten geremd kunnen worden m.b.v. voedingssupplementen. Er is voor honden een speciaal voer op de markt (b/d voeding van Hills) die deze toevoegingen bevat. Binnen 2-8 weken na het beginnen met de voeding kan resultaat in het gedrag gezien worden.
Als u geen andere voeding aan uw hond wil geven, zijn er ook supplementen beschikbaar die naast de eigen voeding gegeven kan worden. Ook hiervan zie je binnen een paar weken een verbetering in het gedrag.

Overig

Verder zijn er nog dingen waarmee u rekening mee kunt houden. Zo helpt het soms om vaker korte wandelingen of spelletjes met uw hond te doen om hem/haar alert te houden. Dit helpt ook bij onrust ’s nachts. Als uw hond overdag goed bezig gehouden wordt, zal er ’s nachts minder sprake zijn van onrust.
En verder is voorspelbaarheid belangrijk, vaste routines en regelmatigheid zorgen voor voorspelbaarheid en daardoor afname van onrust.

Alles wat we kunnen doen, kan tot een (tijdelijke) verbetering in gedrag leiden. Maar vaak zien we in verloop van de tijd toch weer toename van de gedragsproblemen. Ernstige dementieverschijnselen kunnen op een gegeven moment zeker een reden zijn om een dier in te laten slapen. Dit is alleen vaak een heel moeilijke beslissing om te maken. Soms kan het helpen om met een buitenstaander erover te praten om te beoordelen of het moment gekomen is. Als u twijfelt over uw hond kunt u altijd of langskomen met uw hond of telefonisch overleggen met een dierenarts voor advies.

Reacties zijn gesloten.