Artrose

Artrose is een veel voorkomend probleem bij katten. Bij heel veel katten hebben eigenaren helemaal niet in de gaten dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van artrose, omdat gedacht wordt dat het normaal is dat katten meer slapen als ze ouder worden. Daarom willen we graag even uitleggen wat artrose inhoud.

Wat is artrose?

Artrose is eigenlijk een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Artrose kan gezien worden als een normaal verouderingsproces. Als er een beschadiging in een gewricht is, kan er versneld artrose ontstaan. Als er eenmaal sprake is van artrose zal een gewricht langzaam steeds verder achteruit gaan. Artrose kan onder andere ontstaan t.g.v. trauma (bijvoorbeeld een val vanuit een boom) of t.g.v. overbelasting (bijvoorbeeld door overgewicht). Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit, kan er sprake zijn van overvulling van een gewricht en kan er nieuw bot gevormd worden. Dit alles kan leiden tot pijnlijkheid en minder bewegelijkheid van een gewricht.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het meest komt het voor in de knieën, hakken, heupen, schouders en ellebogen.

Daarnaast kunnen katten last hebben van rug klachten. Bij katten wordt zeer regelmatig spondylose in de rug gezien. Bij spondylose wordt er een brug gevormd tussen de wervels en dit kan stijfheid en eventueel pijn veroorzaken.

Wat zijn de verschijnselen van artrose?

Zoals eerder gezegd leidt artrose tot stijfheid en pijnlijkheid. Dit kan een kat op verschillende manieren uiten. Aan de ene kant is er minder beweging en meer slapen en aan de andere kant kunnen er gedragsveranderingen gezien worden.

De meest voorkomende verschijnselen bij artrose zijn:

  • Minder bewegelijk zijn, bijvoorbeeld minder naar buiten, minder vaak de trap op en af
  • Niet meer of minder springen
  • Af en toe mis springen
  • Zichzelf niet meer goed verzorgen, dit is te zien aan een wat vettige vacht waar ook klitten in kunnen komen
  • Meer slapen
  • Niet meer geaaid willen worden, zich terugtrekken
  • Niet meer willen spelen
  • Niet meer of minder gebruik maken van de krabpaal
  • Buiten de kattenbak plassen of ontlasting doen
  • Trekken met een poot, duidelijk kreupel lopen. Dit wordt maar zelden gezien bij artrose bij de kat (dit in tegenstelling tot bij de hond)

Helaas vallen de meeste verschijnselen niet erg op. Een kat gaat zijn eigen weg. Zeker bij katten die buiten komen hebben we vaak niet in de gaten wat ze precies uitspoken, met andere woorden we weten vaak gewoon niet dat een kat niet meer de hele buurt door gaat, maar nu alleen maar in de tuin blijft. Verder denken de meeste eigenaren dat het normaal is dat een kat meer slaapt als ze wat ouder worden en wordt er niet aan een achterliggend probleem gedacht.

Hoe kan de diagnose gesteld worden?

Als u uw kat van artrose verdenkt is het verstandig om uw kat na te laten kijken. De dierenarts zal goed kijken en voelen naar alle gewrichten. Bij artrose zijn de aangedane gewrichten afwijkend. Zo kunnen ze overvuld en verbreed zijn, kunnen ze kraken bij beweging en zijn ze pijnlijk op beweging.

Om een beter beeld te krijgen van wat er precies aan de hand is kunnen er eventueel röntgenfoto’s gemaakt worden. Op röntgenfoto’s kunnen de gewrichten en de mate van artrose goed beoordeeld worden.

Als er twijfel is of een kat last heeft van pijn kan er ook een pijnstiller tijdelijk gegeven worden om te kijken of het gedrag van de kat veranderd. Het is dan belangrijk om voordat de pijnstiller gegeven wordt een paar dagen een dagboekje bij te houden over wat een kat doet op een dag. Als de kat een aantal dagen de pijnstiller gehad heeft, is het verstandig om weer te kijken wat een kat op en dag gedaan heeft. Als een kat nu duidelijker actiever is, is dit het beste bewijs dat een kat inderdaad pijn heeft en gebaat is bij een pijnstiller.

Wat is de behandeling voor artrose?

Katten met gewrichtsproblemen en rugklachten kunnen we op verschillende manieren ondersteunen. Ten eerste kunnen we ervoor zorgen dat ze minder hoeven te springen, bijvoorbeeld door hun voerbakje op de grond te zetten of een krukje voor de vensterbank of de bank zodat de kat niet een grote afstand hoeft te springen maar omhoog kan lopen.

Gewrichten die beschadigd zijn kunnen we niet meer helemaal beter maken. Wel kunnen we de gewrichten zoveel mogelijk ondersteunen dat ze niet zo snel achteruitgaan en dat een dier zo min mogelijk last heeft van de artrose.

Hiervoor hebben we meerdere mogelijkheden. Zo kunnen we pijnstillers geven die tegelijkertijd ook ontstekingsremmers zijn zodat een gewricht tot rust kan komen.

Daarnaast hebben we een speciale voeding voor dieren met gewrichtsklachten. Deze voeding, j/d voeding van Hills,  bevat onder andere een hoog gehalte aan vetzuren en glucosamiden die de gewrichten, en ook de rug ondersteunen. Uit ervaring weten we dat dieren op de voeding heel erg op kunnen knappen.

Daarnaast zijn er verschillende aanvullende supplementen die gegeven kunnen worden om de gewrichten zoveel mogelijk te ondersteunen.

Ook is het belangrijk dat te zware dieren af gaan vallen om overbelasting van de gewrichten te voorkomen.

Als uw dier artrose heeft zullen we samen met u een behandelplan op stellen voor uw kat.

Wat kunt u verwachten?

Als uw kat artrose heeft en daarvoor een behandeling wordt ingesteld kunt u verwachten dat uw kat meer bewegelijk gaat worden en meer van zijn of haar oude gedrag gaat vertonen.

Het makkelijkste om dit te controleren is door bij te houden wat uw kat doet op een dag voordat u met een behandeling begint en daarna. Op deze manier kunt u heel objectief vast stellen of uw kat goed reageert op de ingestelde behandeling.

Daarom zullen we samen met u een vragenlijst invullen voordat we met de behandeling gaan starten en deze vragenlijst zullen we ook herhalen bij de controle.

Reacties zijn gesloten.