Dierenkliniek de Haardstede
Haardstedelaan 7
1271 NK Huizen
Tel: 035-5251512
info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Gebitsproblemen bij konijnen

Een van de meest voorkomende problemen bij konijnen zijn gebitsproblemen. Konijnen hebben zowel doorgroeiende tanden als doorgroeiende kiezen. De tanden en kiezen horen goed op elkaar aan te sluiten waardoor ze op elkaar afslijten. We zien echter heel vaak dat de tanden en/of kiezen niet meer op elkaar aansluiten en dit kan leiden tot het ontstaan van lange, scheve tanden (olifantstanden) of haken op de kiezen. Hierdoor kan het konijn moeite hebben met eten en gaan vermageren.

Het ontstaan van tandproblemen heeft vaak te maken met verkeerde voeding. Voor de groei van de tanden en kiezen is veel calcium nodig. Daarnaast is de verhouding van calcium en fosfaten belangrijk voor een goede groei. Als een konijn te weinig calcium binnenkrijgt en/of te veel fosfaten in verhouding tot de calcium kan de groei verstoord worden en kunnen er gebitsproblemen ontstaan.

Problemen met kiezen kunnen leiden tot allerlei verschillende klachten. De volgende klachten kunnen wijzen op gebitsproblemen:

Als u een van deze verschijnselen bij uw konijn ziet, is het verstandig om hem/ haar even te laten controleren bij uw dierenarts.

Categories: Konijn algemeen

Comments are closed.