Blaasgruis

Wat is blaasgruis?

Eén van de belangrijkste oorzaken van blaasproblemen bij de kat is blaasgruis. Blaasgruis ontstaat doordat er kristallen gevormd worden in de urine, deze kristallen kunnen samenklonteren tot een soort zand wat neerslaat in de blaas. Uiteindelijk kunnen er ook blaasstenen gevormd worden uit het zand. Dit zand irriteert de blaaswand en veroorzaakt een blaasontsteking. In ernstige gevallen kan het ook leiden tot een verstopping van de plasbuis (zie plaskater).

De meest voorkomende soorten blaasgruis bij de kat zijn struviet (magnesiumammoniumfosfaat) en calciumoxalaat.

Hoe ontstaat blaasgruis?

Blaasgruis ontstaat als de urine geconcentreerd is en verzadigd is met de verschillende voorlopers van het gruis (magnesium, ammonium en fosfaten of calcium en oxalaten).

Er zijn verschillende risicofactoren vastgesteld voor het ontstaan van blaasgruis:

  • Overgewicht
  • Te weinig vocht opname
  • Weinig beweging
  • Zuurtegraad van de urine: Struviet ontstaat bij een hoge zuurtegraad, terwijl calciumoxalaat juist bij een lage zuurtegraad neerslaat.

Wat zijn de gevolgen van blaasgruis?

Zoals eerder al gemeld is kan blaasgruis leiden tot irritatie van de blaas. Dit kan weer leiden tot het doen van kleine plasjes, bloed bij de urine, buiten de bak plassen en zelfs tot het ontstaan van een verstopping van de plasbuis. Het verstopt zijn van de plasbuis komt voornamelijk bij katers voor. De plasbuis bij een kater is veel nauwer dan die van een poesje. Poezen kunnen wel last van blaasgruis hebben, maar verstoppen niet snel omdat ze het gewoon uit kunnen plassen. Een verstopte kater is een echt spoedgeval (zie plaskater).

Wat te doen bij blaasgruis?

Als er klachten zijn van blaasgruis, zoals vaak kleine plasjes of buiten de bak plassen zal in het begin vaak een pijnstiller gegeven worden. Door de pijnstiller kan de blaas wat ontspannen en verdwijnen de klachten vaak snel.

Daarnaast moet natuurlijk de oorzaak van de problemen, het blaasgruis, aangepakt worden. Zoals eerder vermeld zijn de 2 meest voorkomende soorten van blaasgruis struviet en calciumoxalaat. Calciumoxalaat vormt vaak blaasstenen in de blaas die leiden tot irritatie en blaasproblemen. Struviet kan ook een steen vormen, maar is meestal als gruis aanwezig in de blaas. Wat te doen hangt af van het soort gruis dat aanwezig is. Voor de behandeling van calciumoxalaat zie blaasstenen.

Wat te doen bij struviet?

Struviet is de meest voorkomende oorzaak van blaasgruis. Het heeft met een individuele gevoeligheid te maken, maar ook met de voeding die een dier binnenkrijgt. Als met urineonderzoek vastgesteld is dat een dier struviet heeft, moeten we zorgen dat het aanwezige struviet verdwijnt en dat er geen nieuw struviet gevormd wordt.

De belangrijkste maatregel hiervoor is een speciale voeding. Dieren die struviet in hun urine hebben gaan op een speciaal blaasgruisdieet. De meest gebruikte diëten zijn de c/d van Hills en de urinary van Royal Canin. Deze diëten zijn zodanig samengesteld dat ze helpen om reeds gevormd struviet op te lossen en te voorkomen dat nieuw struviet gevormd wordt.

Dieren met struvietproblemen gaan in principe levenslang op het blaasgruis dieet. Als er na een periode gestopt wordt, zien we eigenlijk altijd dat de klachten snel weer terugkomen. Zeker bij katers is dit gevaarlijk aangezien struviet tot verstoppingen kan leiden. Het is belangrijk om alleen blaasgruisdieet te geven en niks daarnaast. Alles wat daarnaast gegeven wordt kan ervoor zorgen dat er toch struviet gevormd wordt met alle problemen van dien.

Naast speciale voeding is het belangrijk dat een kat voldoende vocht binnenkrijgt. Hoe meer een kat drinkt, hoe minder geconcentreerd de urine is en hoe minder kans er is dat er struviet gevormd wordt. Het stimuleren van drinken gaat het beste door naast het droogvoer ook dagelijks natte voeding (van het blaasgruisdieet) te geven en dit aan te lengen met water. Niet alle katten accepteren dit even goed. Vaak vinden ze het lekkerder als het water eerst gekookt is. Sommige katten doen het ook heel goed met een drinkwaterfonteintje, dit stimuleert het drinken goed.

Naast voeding en wateropname is bekend dat overgewicht ook bijdraagt aan het ontwikkelen van struviet. Als een dier te dik is, wordt aangeraden om deze af te laten vallen. De blaasgruis diëten zijn ook in afvalvarianten te krijgen, speciale voor deze katten.

Als bij een kat struviet vastgesteld is, is het verstandig om na 2-3 weken opnieuw de urine te laten controleren om te kijken of de struviet verdwenen is en of de urine nu goed is van concentratie en zuurtegraad.

Als een kat bekend met blaasgruisproblemen weer plasproblemen gaat vertonen, zoals vaak kleine plasjes doen, buiten de bak plassen of mauwen bij het plassen, is het verstandig om zo snel mogelijk wat urine langs te brengen voor controle.

Katten met struvietproblemen zijn over het algemeen klachtenvrij zolang ze maar heel strict hun speciale dieet krijgen. Als u uw kat op een ander voer over wil zetten, is het verstandig om eerst even na te vragen bij de dierenarts of het een geschikte voeding is.

Reacties zijn gesloten.