Huisvesting van cavia’s

Cavia’s kan je zowel binnen als buiten houden. Het advies voor een binnenhok is minimaal 100 bij 50 cm. Voor buiten cavia’s geldt dat als het kouder word (beneden 0 graden) je het hok beter in de garage kan zetten of dat je ervoor moet zorgen dat het buitenhok goed winddicht is. Daarnaast is het belangrijk om een droge ondergrond te hebben met veel stro en hooi zodat ze de warmte kunnen opzoeken.
Zomers mogen cavia’s niet in de zon staan, ze zijn gevoelig voor hitteshock wat ze vaak niet overleven. Daarom is het belangrijk dat ze altijd een schaduwplek hebben waar ze uit de zon kunnen zitten.

Cavia’s zitten graag ergens onder of in, zoals bijvoorbeeld een caviahuisje. Het is dus fijn om in het hok iets te hebben waar ze in of onder kunnen gaan zitten.

Cavia’s zijn qua keutelen meestal niet zindelijk, ze leggen hun keutels overal. Ook in hun voerbakje en waterbakje. Daarom is het vaak schoner om een drinkflesje op te hangen. Ook voorkom je zo dat ze het drinkbakje om kunnen gooien waardoor het hele hok nat wordt.

Het is verstandig om het hok regelmatig goed schoon te maken. Dit is extra belangrijk voor cavia’s die buitengehouden worden. In de zomer worden er vliegen aangetrokken door natte en vieze luchtjes. De vliegen leggen vervolgens eitjes, waaruit maden komen. Deze maden kunnen ook op de achterkant van de cavia zitten en flinke verwondingen aanbrengen (zie ook maden bij het konijn)

Reacties zijn gesloten.