Dierenkliniek de Haardstede
Haardstedelaan 7
1271 NK Huizen
Tel: 035-5251512
info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Voeding van konijnen

Konijnen zijn echte herbivoren. Dat wil zeggen dat ze alleen plantaardig materiaal eten. In planten zit veel minder energie dan in vlees. Daarom moet een konijn de hele dag door eten om voldoende energie binnen te krijgen.

Het belangrijkste onderdeel van de voeding van het konijn is hooi of vers gras. In principe kan een konijn hierop leven. Daarnaast kunnen er onbeperkt groene groenten gegeven worden. Het is alleen wel belangrijk dat als u groenten gaat geven, u uw konijn langzaam laat wennen (dus dat de hoeveelheid langzaam opgevoerd wordt), anders zou uw konijn tijdelijk wat diarree kunnen krijgen.

Naast hooi of gras en groenten mag u konijn ook kleine beetjes fruit en krachtvoer (bix). Bix is alleen een aanvulling op de voeding en moet zeker niet het hoofdbestanddeel van de voeding zijn.

Vaak wordt door dierenwinkels gemengd voer voor konijnen verkocht. De meeste konijnen vinden het heel erg lekker, maar het is over het algemeen niet gezond. U zou het kunnen vergelijken met snoepgoed voor uw konijn. Ze halen er geen bouwstoffen zoals vitamines en mineralen uit, maar ze worden er wel dik van. In gemengd voer zitten ook goede bestanddelen, maar de meeste konijnen eten alleen de dingen eruit die ze lekker vinden en deze zijn juist minder goed voor hen. Daarnaast is de verhouding van calcium en fosfor verstoort, wat onder andere voor gebitsproblemen kan zorgen.

Als u krachtvoer aan uw konijn geeft, is het beste om dus alleen bix (pellets/brokjes) te geven en geen gemengd voer.

 

Richtlijnen voor de voeding:

Categories: Konijn algemeen

1 comment

  1. […] Voeding: Als konijnen te veel konijnenvoer krijgen hebben ze geen behoefte meer aan caecotrofen. Konijnen voer is namelijk makkelijk verteerbaar waardoor ze veel voedingstoffen binnen krijgen en geen behoefte meer hebben aan de caecotrofen. Het is daarom verstandig om als eerste de voeding aan te passen. Het beste is om geen gemengd voer te geven, maar alleen brokjes of bix. Een konijn mag hiervan 20-25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Meer heeft een konijn niet nodig. Daarnaast moeten ze onbeperkt beschikking hebben over hooi, water en groenvoer (zie ook de voeding van een konijn). […]