Voeding van konijnen

Konijnen zijn echte herbivoren. Dat wil zeggen dat ze alleen plantaardig materiaal eten. In planten zit veel minder energie dan in vlees. Daarom moet een konijn de hele dag door eten om voldoende energie binnen te krijgen.

Het belangrijkste onderdeel van de voeding van het konijn is hooi of vers gras. In principe kan een konijn hierop leven. Daarnaast kunnen er onbeperkt groene groenten gegeven worden. Het is alleen wel belangrijk dat als u groenten gaat geven, u uw konijn langzaam laat wennen (dus dat de hoeveelheid langzaam opgevoerd wordt), anders zou uw konijn tijdelijk wat diarree kunnen krijgen.

Naast hooi of gras en groenten mag u konijn ook kleine beetjes fruit en krachtvoer (bix). Bix is alleen een aanvulling op de voeding en moet zeker niet het hoofdbestanddeel van de voeding zijn.

Vaak wordt door dierenwinkels gemengd voer voor konijnen verkocht. De meeste konijnen vinden het heel erg lekker, maar het is over het algemeen niet gezond. U zou het kunnen vergelijken met snoepgoed voor uw konijn. Ze halen er geen bouwstoffen zoals vitamines en mineralen uit, maar ze worden er wel dik van. In gemengd voer zitten ook goede bestanddelen, maar de meeste konijnen eten alleen de dingen eruit die ze lekker vinden en deze zijn juist minder goed voor hen. Daarnaast is de verhouding van calcium en fosfor verstoort, wat onder andere voor gebitsproblemen kan zorgen.

Als u krachtvoer aan uw konijn geeft, is het beste om dus alleen bix (pellets/brokjes) te geven en geen gemengd voer.

 

Richtlijnen voor de voeding:

  • Onbeperkt hooi of vers gras
  • Onbeperkt groene groentes, zoals broccoli, bloemkoolbladeren, wortelloof, lof, andijvie, paardebloem, alleen geen koolsoorten. Koolsoorten kunnen leiden tot gasvorming in de buik en dit kan weer tot problemen zoals niet willen eten leiden.
  • Kleine beetjes vochtige groenten zoals sla en tomaat
  • Kleine beetjes fruit zoals appel, druif. Teveel fruit en daardoor teveel fruitsuikers is niet goed voor konijnen.
  • Bix (pellets) 20-30g per kg konijn per dag. De hoeveelheid bix is genoeg als uw konijn het binnen een paar uur op heeft. Er hoeft dus niet de hele dag door bix te staan.

Eén reactie

  1. Pingback: Diarree bij konijnen — Dierenkliniek de Haardstede, Huizen

Reageren is niet mogelijk