Vuurwerkangst

Wat is er aan te doen?

Oud & Nieuw: rotjes, strijkers, duizendklappers, … Het nieuwe jaar (en de weken voorafgaand daaraan) wordt traditie getrouw met veel geknal ingeluid. Voor de meeste mensen een feestelijke gebeurtenis, voor veel dieren juist niet. Veel dieren hebben als pup of kitten te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden en zijn daardoor bang voor deze geluiden. Als eigenaar vinden we het vaak zielig dat ze bang zijn en troosten we onze huisdieren. Maar hierdoor wordt de angst echter juist bevestigd.

Als een dier bang voor vuurwerk is, is het verstandig om ruim voor oud en nieuw al te gaan proberen om de angst te verminderen. Er bestaan speciale vuurwerktrainingen. Op de website www.myhappypet.nl staat een geluidstraining beschreven en kunt u geluidsfragmenten vinden die u kunt gebruiken. Het idee is dat een dier langzaam blootgesteld wordt aan de geluiden van het vuurwerk zonder dat een dier er angstig op reageert (dus heel zacht in het begin) en terwijl het dier een beloning krijgt (aandacht, spelen of iets lekkers). Een goede training kost ongeveer 2 maanden tijd. Het is dus verstandig om hier op tijd mee te beginnen. Ook kan de training gebruikt worden om jonge honden te laten wennen aan vuurwerk om vuurwerkangst te voorkomen.

U kunt er ook voor kiezen om een vuurwerktraining bij een hondengedragsdeskundige te volgen.

Hoe kunt u de angst voor vuurwerk het beste aanpakken als een dier toch bang blijft? Als eerste is het belangrijk om het vuurwerk (of de harde geluiden) te negeren (en dat wil zeggen gewoon doorgaan waar u mee bezig bent). Daarnaast moet u uw dier nooit straffen voor angst of troosten (tenzij uw dier helemaal in paniek is, dan moet deze wel wat gekalmeerd worden). Tijdens oud en nieuw is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor uw dier, het liefst waar het donker is (gordijnen dicht, een kat eventueel in een kast laten of onder het bed) en eventueel met wat achtergrond geluiden (de t.v. of de radio aan). Bij katten is het belangrijk om ze op oudejaarsdag de hele dag al binnen te houden.

Naast een veilige omgeving kunnen er ook medicijnen of voedingssupplementen gegeven worden. Met een aantal hiervan moet al een maand van te voren begonnen worden om een goed effect te bereiken. Dan kan er onder andere gedacht worden aan Telizen. Telizen is een voedingssupplement dat L-theanine bevat. Deze stof werkt rustgevend en ontspannend, maar heeft langere tijd nodig om optimaal te werken. Ook kan gedacht worden aan een speciaal dieet, het Calm Diet van Royal Canin, speciaal voor kleine honden en katten. Ook dit werkt ontspannend en rustgevend op de langere termijn. Andere mogelijkheden voor honden zijn de DAP verdamper of DAP halsband en voor katten de Feliway verdamper. Deze bevatten een synthetische vorm van feromoon. Een feromoon is een natuurlijke stof die door de hond en kat wordt uitgescheiden om andere honden en katten gerust te stellen, waardoor stress en angst verdwijnen.

Als dit onvoldoende effect heeft kan op de dag zelf nog gekozen worden om alprazolam te gaan geven. Dit is een echt medicijn en werkt ontspannend en angst verminderend. Het is niet verstandig om dit te geven aan dieren die alleen gelaten worden, het beste is om toezicht te houden.

Eén reactie

  1. Pingback: NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 — Dierenkliniek de Haardstede, Huizen

Reageren is niet mogelijk