Fret in de tuin

Fretten zijn heel nieuwsgierig en ze vinden het dan ook geweldig om nieuwe ruimtes te ontdekken. Eerst de huiskamer, vervolgens de keuken, dan de trap en alle slaapkamers boven. Fretten kunnen er maar geen genoeg van krijgen!

Een tuin is ook zo’n leuke plek om op ontdekkingstocht te gaan. Buiten zijn er veel meer spannende geluiden en geurtjes dan binnen. Ook is de tuin elke keer anders, het heeft geregend, er liggen blaadjes of er zijn andere dieren geweest. Alles zorgt weer voor andere geuren en andere waarnemingen.

Helaas is de tuin voor veel fretten verboden terrein. De meeste tuinen zijn namelijk niet ‘fretproof’. Fretten zijn ongelofelijk inventief en nieuwsgierig. Ze kunnen zich met gemak door een klein gat wurmen om de wereld achter dat gat te ontdekken. Als dat gat toevallig de wereld van de buurtuin herbergt, is dat lang niet altijd gewenst.

De tuin

Het ‘fretproof’ maken van de hele tuin is een grote opgave. Er moet met het volgende rekening gehouden worden:

  • Als je denkt “Ik denk niet dat de fret hier uit kan ontsnappen”, dan zit je fout! Op het moment dat jij nog nadenkt of de fret weg kan, is de fret weg. Je moet het voor de volle 100% zeker weten.
  • Een tuin of ren kan fretproof zijn voor uw fretten, maar dat betekent niet dat het voor elke fret fretproof is. Sommige fretten gebruiken andere hersenhelften.
  • Hoe kleiner de fret, hoe harder de drang lijkt om hersentjes te gebruiken.
  • En last but not least: Blijf alert! Buiten kan altijd iets gebeuren. Hou dit in je achterhoofd.

De schutting

Tussen sommige schuttingen zitten brede ruimtes waar zelfs een grote fret met gemak tussendoor kan. Onder andere schuttingen kunnen fretten door. Het is zaak deze ruimtes tot op zeker 60cm hoogte ontoegankelijk te maken voor fretten. Dat kan door gaas of planken tegen de schutting te timmeren. Gaas is echter een lachertje voor de fretten omdat ze er met gemak overheen klimmen.

Schotten

Indien u de tuin afzet door middel van schotten, zorg er dan voor dat deze minstens 60cm hoog zijn. Dit zal de meeste fretten tegenhouden. Heeft u zeer ondernemende en slimme fretten, tel hier dan circa 20cm bij op om de fretten binnen de tuin te houden.

Planten en struiken

Hou planten en struiken goed in de gaten. Vooral in het voorjaar groeien deze hard. Voor u het weet, is de plant of struik zo hard gegroeid dat deze een bruggetje naar de uitgang van de tuin gemaakt heeft.

Bomen

U zult het wellicht niet geloven, maar er bestaan fretten die in bomen kunnen klimmen. Gelukkig is de oplossing niet al te moeilijk. Bij de dierenarts kunnen hondenkragen gehaald worden die passen op heel veel slanke bomen.

Graven

Als de fretten niet over of door de schutting gaan, kunnen ze er ook voor kiezen om er onderdoor te gaan. Een fret die de ‘uitgang’ ruikt kan plots zeer vastbesloten en snel graven. Vaak ondersteund door zijn of haar collega fretten. Het voorkomen van deze graafperikelen kan door iets op of onder de open aarde te doen. Erop door bijvoorbeeld het planten van gras, struiken of een berg kiezelstenen. Eronder door gaas in te graven.

Reacties zijn gesloten.