Voedingsadvies voor cavia’s

Allereerst is het belangrijk te weten dat een cavia, net als de mens en een aap, geen vitamine C kan aanmaken. Vitamine C is wel heel belangrijk om gezond te blijven. Het is daarom aan te raden een cavia elke dag een tablet vitamine C te geven! Ze eten ze vaak zo als snoepjes op. Vitamine C zit soms ook in speciaal caviavoer (Let op: dit moet dan op de verpakking vermeld staan!) en in groentes als paprika en andijvie.

Hooi is erg belangrijk voor een cavia. Een cavia moet de hele dag beschikking hebben over een verse pluk hooi. Maar omdat cavia’s overal keutelen word het hooi snel vies en zullen ze het niet meer eten. Er bestaan hooiruifjes en hooi ballen die je kan ophangen. Dat houdt de cavia ook lekker bezig en zo zullen ze zich niet zo snel gaan vervelen.

Naast hooi mag een cavia ook speciaal caviavoer. Het liefst alleen de brokjes en niet het gemengde voer. Van de brokjes heeft een cavia niet meer dan 15 gram per dag nodig. Bij teveel brokjes worden cavia’s snel te dik en kunnen ze ook gezondheidsproblemen krijgen zoals tandproblemen en blaasstenen. Dit omdat in het caviavoer vaak een te hoog gehalte aan calcium zit. Daarnaast zullen cavia’s die veel brokjes krijgen minder hooi eten, omdat de meeste cavia’s de brokjes lekkerder vinden dan hooi. Hooi is heel belangrijk als vezelbron en zorgt onder andere voor een goede darmwerking. Ook is het eten van vezelrijke voeding belangrijk voor het juist afslijten van hun doorgroeiende tanden en kiezen.

 

Reacties zijn gesloten.