Nieuwsbrief juli 2023

De zomer is begonnen en de vakantie staat voor de deur. Mocht u uw hond mee nemen naar het buitenland, kan het verstandig zijn om even contact met
ons op te nemen waar u naartoe gaat. In midden en zuid-Europa komt de hartworm voor en zijn er andere ziekten die verspreid worden door teken en zandvliegjes. We willen graag dat jullie huisdier goed beschermt mee op vakantie gaat!

Gebitsproblemen bij de kat: Stomatitis/FCGS
Stomatitis/FCGS wat is het, wat kunnen we eraan doen en hoe is de behandeling thuis?FCGS staat voor Feline Chronische Gingivitis Stomatitis ofwel kort: stomatitis. Hierbij is het mondslijmvlies rond de kiezen en achter in de keel rood en ontstoken en vaak doet de bek zeer. Het kan al voorkomen bij kittens van 4-5 maanden leeftijd! Meestal is dit genetisch of aangeboren en heeft dit niets te maken met slecht kauwen of slecht voer.Pijn is vaak lastig te beoordelen bij katten. Ze eten nog steeds, dus je denkt dat het wel meevalt. Er kunnen subtiele aanwijzingen zijn dat er wel degelijk pijn is:
  • Katten kunnen hun kop wat scheef gaan houden met kauwen Sommigen kauwen niet meer en slikken brokjes in één keer door
  • Je merkt dat ze aanhalen rond de kop niet prettig vinden

We kunnen dan als dierenarts een grondige reiniging onder narcose doen, tandplak en tandsteen verwijderen te vergelijken met wat een mondhygiëniste bij ons doet. In een aantal gevallen zien we dat het tandvlees gezwollen kan zijn en soms verder over de tanden en kiezen gaat hangen. In dat laatste geval kunnen we na een reiniging de afwijkende stukjes tandvlees verwijderen. U kunt gaan tandenpoetsen bij uw kat, speciale gebitsbrokken geven in de hoop dat de gebitsontstekingen verdwijnen of sterk verminderen, maar helaas gebeurt dit niet bij alle katten. Daarnaast is poetsen best lastig bij veel katten. Bij FCGS is bovenstaande behandeling eigenlijk nooit effectief. Wat wel vaak helpt is om alle kiezen te trekken (soms ook inclusief hoektanden en snijtanden). Dit klinkt heel drastisch en dramatisch, maar deze ingreep kan een hele opluchting zijn voor uw huisdier. En zelfs zonder kiezen kunnen katten prima brokjes eten, zelfs veel beter dan met die pijnlijke bek. Als we echt met een stomatitis te maken hebben en je trekt alle kiezen, heb je een succespercentage van 60-80% dat uw huisdier enorm opknapt. Helaas zijn er altijd katten die toch de chronische ontstekingen blijven houden in de bek. Wat kan een negatieve invloed hebben op volledig herstel?

  • Een verzwakt immuunsysteem zoals gezien wordt bij katten met kattenaids of kattenleucose. Dit zijn ziekten die ze opgelopen kunnen hebben in het nest bij de moeder of door vechten met katten die deze ziekte al bij zich dragen. Mochten ze namelijk een van deze aandoeningen hebben, is het succespercentage na het trekken van de kiezen/tanden lager. Door wat bloed af te nemen kunnen we dit direct aantonen/uitsluiten bij ons op de praktijk. Dit doen we voorafgaand aan de eerste behandeling.(Langdurig) gebruik van Cortisonen
  • Andere redenen waardoor het immuunsysteem verzwakt is, aangeboren of genetisch

Als we besloten hebben dat we overgaan tot het trekken van alle elementen die in het ontstoken gebied staan, zal het tandvlees gehecht worden met oplosbare hechtdraad. Gedurende meestal 1 week is het dan belangrijk om zacht voer te geven. Er zijn natuurlijk katten (niet veel) die dit niet lekker vinden en dan zullen we een alternatief moeten bedenken.  We proberen deze ingreep in 1 behandeling te doen, maar soms lukt dit niet, omdat de behandeling dan te lang duurt of te zwaar wordt voor de kat. We kijken altijd hoe uw dier het doet onder narcose qua ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur. Mochten er aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur te veel daalt onder narcose (ondanks het gebruik van een warmtelamp, kruiken en warmtematjes) dan doen we de behandeling in twee delen. De nabehandelingVaak volstaat het om met novacam (vergelijkbaar met ibuprofen bij de mens) de pijn na de ingreep onder controle te krijgen. Heel soms geven we nog een morfine-achtig middel erbij als duidelijk is dat novacam alleen onvoldoende is. Antibiotica geven is zelden nodig. Dit werkt alleen tegen infecties die door bacteriën veroorzaakt worden en dat is niet de oorzaak bij FCGS.De meeste katten zullen op de dag van de behandeling weer graag wat eten. Sommigen zullen misschien pas de volgende ochtend gaan eten omdat ze wat misselijk kunnen zijn van de narcose. Mocht uw kat de volgende ochtend nog niet willen eten, vinden wij dat afwijkend en dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk. Na een week volgt er een nacontrole op de praktijk om te zien of het tandvlees mooi geneest, de hechtingen nog mooi op hun plaats zitten en of er gestopt kan worden met de pijnstillers. Dan kunnen we ook inschatten of er weer harde brokjes gegeten mogen worden.En dan volgt het afwachten. Zit uw dier bij de 60-80% van de dieren die een (zeer) goede verbetering hebben na de behandeling of is er een beetje verbetering en moeten we kijken wat we met medicatie erbij nog kunnen doen voor verdere verbetering. We hebben dan de volgende opties om te geven:

  • Cortisonen CiclosporinesVirusremmers
  • Antibiotica

Speelt stress ook een rol in het leven van uw kat, dan is het ook verstandig om te kijken of we daar wat aan kunnen doen met voeding en/of supplementen.

VogelgriepWat is de huidige situatie?Elke pluimveehouder zit op dit moment met veel spanning. Elke ochtend kijkt hij/zij weer in de stallen: ‘Hoe zien mijn dieren eruit?’ Zeker in waterrijke gebieden waar veel wilde vogels vliegen en neerstrijken is de kans op besmetting groter.  Het H5N1-subtype van het virus is een zoönose, een ziekte die van dier op mens kan overgaan. Tot nu toe komt het nog zelden voor bij de mens, maar virologen waarschuwen al langer dat dit de volgende pandemie gaat zijn. Het is volgens hen niet meer zozeer een vraag óf maar wanneer dit gaat gebeuren. Nederland heeft zo’n 100 miljoen kippen en is dus zeer dichtbevolkt met deze dieren.Het enige wat de autoriteiten kunnen doen om de verspreiding te beperken is pluimvee weghouden van wilde vogelpopulaties. In oktober 2022 gold voor ál het pluimvee in Nederland, ook dat met vrije uitloop, dat het tot nader order binnen moet worden gehouden. Voor fazanten, sierwatervolgels en loopvogels gold een afschermplicht. Deze dieren mochten dus wel buiten, maar moesten in een volière zitten. Sinds 6 juli 2023 geldt de ophok- en afschermplicht alleen nog voor de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel. Komt het virus ook bij andere zoogdieren voor?Het virus is aangetroffen bij diverse zoogdiersoorten: van vossen in Engeland tot nertsen in Spanje, grizzlyberen in de VS en zeehonden in de Kaspische Zee. Hebben we een volledig beeld van wat er gebeurt?