Nieuwsbrief juni 2012

De vakantietijd komt er weer aan. Heerlijk er even op uit, naar het binnen of buitenland. Maar wat moet er met de huisdieren gebeuren? Elk jaar weer de vraag: wat gaan we doen? Daarom willen we in deze nieuwsbrief  aandacht besteden aan de vakantie.

Als u over de verschillende onderwerpen meer wilt weten kunt u altijd terecht op onze website:www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

In de nieuwsbrief kunt u het volgende lezen:

  • Ik ga op vakantie, maar mijn dier niet
  • Mijn hond of kat gaat ook mee op vakantie, waar moet ik aan denken?
  • Ik wil naar Engeland, kan mijn huisdier dan eigenlijk wel mee?
  • Leishmania, wat is het eigenlijk?
  • Zomerweetjes

Tijdelijk een nieuwe assistent

Tot slot nog even een medeling van huishoudelijke aard. Vanaf 15 mei hebben we een nieuwe assistent, Dennis van der Lugt. Hij heeft het afgelopen jaar stage gelopen bij ons en komt nu ons team versterken tijdens de zwangerschap van Elisa van Eldijk. Tot augustus zal Elisa ook nog aanwezig zijn, daarna is zij met zwangerschapsverlof tot december.

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.
De zomer komt eraan. De tijd dat iedereen op vakantie gaat. Lekker ontspannen in binnen- of buitenland. Maar het is bekend dat voor veel huisdiereigenaren de vakantietijd ook veel stress met zich mee brengt. Want wat moet er gebeuren met de huisdieren? Het zal per dier en per eigenaar verschillen wat de beste oplossing is. Daarom willen we nu wat verschillende mogelijkheden toelichten. En als afsluiting hebben we nog wat interessante wetenswaardigheden die betrekking hebben op huisdieren in de zomer.

Ik ga op vakantie, maar mijn dier kan niet mee, wat nu?
Sommige mensen gaan alleen op vakantie als hun huisdier mee kan. Andere mensen kiezen hier niet voor en die moeten onderdak of verzorging voor hun dier regelen. Soms zorgen vrienden of familie voor de huisdieren. Dit is natuurlijk een hele mooie oplossing, maar dit kan niet altijd. Dan moet er naar iets anders gezocht worden.

Een veel gebruikte optie is om een hond of een kat in het pension onder te brengen. Veel honden en katten vinden dit nog leuk ook. Voordat een dier naar een pension kan moeten ze wel ingeënt zijn. In een pension zitten veel dieren samen op een kleine oppervlakte en kunnen er dus makkelijk ziektes overgedragen worden. Daarom moeten de dieren goed beschermd zijn. De specifieke vaccinatie-eisen wisselen per pension en het is goed om ruim van te voren hier contact over op te nemen met het pension. Het is ook verstandig om ruim van te voren een plek te reserveren omdat de meeste pensions het erg druk hebben in de vakantietijd.

Als u een pension zoekt voor uw huisdier kunt u altijd contact met ons opnemen voor adressen. Als u twijfels heeft of uw dier goed gevaccineerd is kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

Naast de opvang door vrienden en familie of de opvang in een pension is er ook soms nog opvang in huis mogelijk. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met de landelijke oppascentrale. Dan komen er mensen op uw huis en de huisdieren passen. Voor telefoonnummers en meer informatie kunt u altijd bij ons terecht.

Mijn hond of kat gaat ook mee op vakantie, waar moet ik allemaal aan denken?
Er zijn ook veel mensen die hun huisdier meenemen op vakantie. Als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland zijn er een aantal eisen waaraan u moet voldoen.
Een dier dat de grens overgaat moet in bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort, moet gechipt en ingeënt zijn tegenhondsdolheid. Tot vorig jaar was het verplicht dat een dier identificeerbaar was, sinds juli 2011 is het verplicht dat het dier een chip heeft. Een tatoeage is dus niet meer voldoende. De inenting tegen hondsdolheid voor EU landen moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden en is 3 jaar geldig. Als uw dier binnen 3 jaar weer ingeënt wordt dan is de nieuwe enting direct geldig.

Naast de wettelijke verplichtingen is het ook verstandig om voorzorgsmaatregelen tegen verschillende ziektes te nemen die dieren in het buitenland op kunnen lopen.

In veel landen in Europa komt de vossenlintworm voor. Als dieren in bossen komen zouden ze besmet kunnen raken met de vossenlintworm. Daarom is het verstandig om bij terugkomst te ontwormen.

Dieren die naar zuidelijke landen gaan kunnen verschillende ernstige ziekten oplopen zoals Babesia (wordt overgebracht via teken), hartworm (wordt overgebracht via muggen) en Leishmania (wordt overgebracht via zandvliegjes, zie verderop in de nieuwsbrief). Als u uw hond mee naar het zuiden neemt is het verstandig om hier ook maatregelen tegen te nemen. Onze tekenband heeft een afwerende werking tegen zandvliegjes. Wij hebben nu ook druppelsdie tegen vlooien en teken werken en die ook een beschermende werking tegen zandvliegjes hebben. Deze druppels moeten elke 2 weken toegediend worden. Voor de hartworm geldt dat het verstandig is om 1 week na terugkomst te ontwormen indien u korter dan 3 weken gaat. Als u langer dan 3 weken in het buitenland verblijft moet u de ontworming elke 4 weken geven totdat u weer thuis bent

Per land kunnen er nog aanvullende eisen gesteld worden. Het is daarom altijd verstandig om als u naar een nieuw land op vakantie gaat even contact op te nemen met de dierenkliniek om dit na te vragen om te voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Ik wil naar Engeland, kan mijn hond dan eigenlijk wel mee?
Sinds 1 januari 2012 is het veel makkelijker om een dier mee te nemen naar Engeland of Zweden. Voor Engeland (GB) en Zweden geldt nu ook dat een dier een officieel paspoort moet hebben, gechipt en ingeënt moet zijn tegen hondsdolheid.

Verder geldt voor Engeland dat een hond tussen de 24 en 120 uur voor aankomst ontwormd moet zijn door een dierenarts (dit moet in het paspoort aangetekend worden).
Hou er verder rekening mee dat het niet is toegestaan dieren op een andere manier (bv. met een zeilboot) in Engeland (GB) of Ierland te importeren dan via de officiële goedgekeurde transportroutes (veerboot Calais, Hoek van Holland, vliegtuig). En dat bepaalde hondenrassen verboden zijn (namelijk de Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Braziliero).
Dieren jonger dan 3 maanden mogen niet meegenomen worden naar Zweden of Engeland.

 

 

Leishmania, wat is het eigenlijk?
Bij dieren die naar het Zuiden gaan zeggen we altijd dat ze beschermd moeten worden tegen Leishmania. Maar wat is Leishmania eigenlijk?
Leishmania is een ziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet. Er zijn veel verschillende soorten, de meest voorkomende die ziekte veroorzaakt bij honden is Leishmania Infantum. Leishmania infecties zien we vooral bij honden die meegenomen zijn uit Zuid-Europese landen zoals Spanje of Griekenland. Bij dieren die op vakantie gaan zien we het gelukkig heel zelden (zeker omdat er meestal ook goede voorzorgsmaatregelen genomen worden).
Dieren kunnen jaren later nog ziek worden. Het is daarom ook verstandig om dieren die uit de zuidelijke landen meegenomen worden te laten controleren op Leishmania. Een test kan in eerste instantie nog negatief zijn, maar later alsnog positief worden. Daarom is het verstandig om na een half jaar opnieuw bloedonderzoek uit te laten voeren als er in eerste instantie geen bijzonderheden gevonden werden.
Het is niet zo dat alle dieren die met Leishmania besmet worden ook daadwerkelijk ziek worden. Slecht een klein deel van de honden wordt ziek. Dit hangt af van de reactie van het afweersysteem van een hond. Als het reageert met het maken van veel antilichamen kan een hond ziek worden.

De verschijnselen wisselen van lichte huidklachten zoals schilfers en kale plekjes, met name rond de ogen, tot een ernstig ziek dier met nierfalen en gewrichtsontstekingen. Vaak worden er dus huidafwijkingen gezien, verder zien we vaak lusteloosheid, vermagering, soms ook diarree, slechte eetlust en kreupelheid.

Leishmania wordt overgebracht door zandvliegjes. Deze zandvliegjes zijn met name actief tijdens de schemer en in de duisternis. Ze gedijen het beste in gebieden die relatief windstil zijn met een hoge luchtvochtigheid. Ze kunnen aanwezig zijn bij temperaturen vanaf 15 graden.

Leishmania is moeilijk te behandelen. Er zijn verschillende medicaties die we kunnen gebruiken maar niks leidt tot het echt uitroeien van de Leishmania parasiet. We zien dan ook vaak dat een dier in eerste instantie heel goed gaat, maar dat er op een gegeven moment weer een terugval komt als er met de medicatie gestopt wordt.
Omdat Leishmania zo moeilijk te behandelen is en dieren er uiteindelijk ook aan kunnen overlijden is het verstandig om een dier preventief te behandelen. Dit kan door middel van een tekenband (Scalibor®) of een druppel in de nek (Advantix®) die tegen de zandvliegjes beschermen. Deze kunt u bij de dierenarts kopen. Verder is verstandig om honden rond de schemering binnen te houden en niet meer bij vochtige, windstille plekken te komen.
Daarnaast is er sinds dit jaar een vaccinatie tegen Leishmania op de markt (Canileish® van Virbac). Dit vaccin kan vanaf 6 maanden leeftijd gegeven worden en moet in eerste instantie 3x met een tussentijd van 3 weken herhaald worden. Daarna moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden. Het biedt geen 100% bescherming maar verminderd de kans dat dieren ziek worden van Leishmania. Deze vaccinatie is met name geschikt voor dieren die voor langere tijd naar Zuid Europa gaan of die vaker per jaar naar Zuid-Europa gaan.

Zomerweetjes
Als u uw dier meeneemt op vakantie, is het verstandig om voldoende vers water en een drinkbak in de auto mee te nemen zodat u uw dier onderweg regelmatig drinken kunt geven.

Konijnen die in de zomer buiten zitten kunnen makkelijk maden oplopen. Als een konijntje ergens een natte of vieze plek heeft (bijvoorbeeld een vies achterwerk) komen hier heel snel vliegen op af. Deze leggen dan eitjes waar maden uit komen. Het is daarom verstandig om konijnen die buiten zitten dagelijks te controleren op vieze plekken en maden.

Katten met witte oren en een witte neus zijn heel gevoelig voor het ontwikkelen van huidkanker. U kunt dit voorkomen door de oorpunten in de zomer dagelijks in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Als u een kat met witte oren/oorpunten heeft en er ontstaan wat korstjes of een dikke plek op het oor is het verstandig om ter controle naar de dierenarts te gaan.

Als de zon schijnt loopt de temperatuur in een afgesloten auto heel snel op. Laat daarom nooit een dier alleen in een afgesloten auto. Als u heel even weg moet, laat dan een raampje op een kier. Voor langer dan 5 minuten is dit ook onvoldoende. Dieren kunnen snel oververhit raken in de auto.

Sommige dieren hebben last van reisziekte en vinden het daarom niet leuk om lang in de auto te zitten. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit tegen te gaan. Zo kunnen dieren die zich heel erg opwinden een band om krijgen die kalmerend werkt. Ook hebben we pilletjes die geregistreerd zijn voor reisziekte en tegen echte misselijkheid en reisziekte helpen.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Elisa , Nel, Mariska, Kelly en Dennis. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer, medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via0900-6699666

Buiten deze tijden kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

 

Reacties zijn gesloten.