NIEUWSBRIEF JUNI 2016

De zomer is weer begonnen, dus de hoogste tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. De ontwikkelingen in de diergeneeskunde staan ook niet stil. Daardoor zijn we steeds beter in staat om onze huisdieren langer gezond te houden en om ziekten eerder op te sporen en daardoor sneller een behandeling in te stellen en beter te behandelen. Hiervoor is het belangrijk om mogelijke problemen in een vroeg stadium op te sporen of zelfs voor te zijn. Daarom willen we dit jaar extra aandacht aan de preventieve gezondheidszorg besteden. Dus aan het voorkomen dat onze huisdieren ziek worden. In deze nieuwsbrief weer nieuws uit de praktijk en aandacht voor een aantal problemen die we in een vroeg stadium met het juiste onderzoek op kunnen sporen.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Nieuws uit de praktijk

Gezondheidsabonnementen

hond-kat-dierenarts

Wat iedereen het liefst wil is een huisdier dat gezond oud wordt. Om hiervoor te kunnen zorgen is het belangrijk om mogelijke gezondheidsproblemen vroeg op te sporen zodat we het kunnen aanpakken en problemen en ziekten in de toekomst kunnen voorkomen. Daarom vinden we het belangrijk om een huisdier minimaal 1x per jaar te zien en te kunnen onderzoeken.

Sinds maart bieden we een nieuwe service aan in de praktijk: het gezondheidsabonnement. U kunt voor uw huisdier (hond, kat of konijn) een gezondheidsabonnement afsluiten waarbij u maandelijks een klein bedrag betaalt voor de preventieve gezondheidszorg van uw huisdier (hiervoor kunt u denken aan de jaarlijkse gezondheidscontrole, maar ook de jaarlijkse vaccinatie en ontworming). Meer informatie kunt u vinden op onze website.

Nieuwe assistente

Vanaf juli komt Lydia ons team van assistenten versterken. In 2015 heeft ze 2 maanden bij ons stage gelopen en dit jaar rond ze haar opleiding tot paraveterinair af. We zijn heel blij met haar en heten haar welkom in ons team

Facebook

facebookHeeft u al een keer een kijkje genomen op onze facebook pagina? Wekelijks brengen we een patiënt met een bijzonder verhaal of een ziekte onder de aandacht. Als u ons volgt blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Orthomanuele diergeneeskunde

wervelsSinds januari volgt onze dierenarts Frédérique Bavelaar de opleiding tot orthomanuele dierenarts. De orthomanuele diergeneeskunde is door mevrouw Aharon ontwikkeld en gebaseerd op de orthomanuele geneeskunde bij mensen. Frédérique Bavelaar volgt de opleiding bij mevrouw Aharon.

Het achterliggende idee van orthomanuele diergeneeskunde is dat standsafwijkingen van wervels of gewrichten kunnen leiden tot pijn, stijfheid, slijtage, functieverlies en zelfs verlamming.

Bij het orthomanuele onderzoek wordt een dier helemaal nagelopen en gecontroleerd op asymmetrie (dus standsafwijkingen). Deze afwijkingen kunnen daarna met de hand gecorrigeerd worden waardoor weer een normale functie uitgeoefend kan worden.

Orthomanuele diergeneeskunde kan gebruikt worden bij pijn en kreupelheidsklachten, moeite met bewegen, springen, traplopen, maar ook bij blessures en afwijkend gedrag (zoals terugtrekken, angst, niet aangeraakt willen worden) dat zou kunnen ontstaan uit pijn.

Met de orthomanuele diergeneeskunde kunnen heel veel dieren op een natuurlijke manier geholpen worden voor hun klachten, waardoor er minder slijtage van de gewrichten en de rug plaatst vindt en een dier dus op een gezonde manier oud kan worden. Meer informatie over de orthomanuele diergeneeskunde volgt in de volgende nieuwsbrieven en op facebook. Ook kunt op meer informatie vinden op de website van mevrouw Aharon.

Preventieve zorg

De diergeneeskunde zorg staat niet stil. We zijn steeds beter in staat om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen en daardoor tijdig een behandeling in te kunnen stellen waardoor een dier veel langer een goede kwaliteit van leven houdt. Voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse controle op hartproblemen bij onder andere de Dobermann, het veel eerder opsporen van nierpatiënten en het screenen van de labrador op leverproblemen. Meer informatie over de verschillende onderwerpen kunt u vinden op onze website.

Urine onderzoek

urine

Zoals al eerder genoemd in deze nieuwsbrief willen we onze huisdieren zo lang mogelijk gezond en blij houden. Urine onderzoek is een hele simpele manier om te controleren hoe het gaat met een dier. Bij wat oudere honden (grote honden vanaf 7 jaar, kleine honden vanaf 9 jaar) en bij katten vanaf 10 jaar willen we graag jaarlijks een urine controle uitvoeren. Urine onderzoek is niet belastend voor het dier en niet kostbaar.

In de urine kijken we als eerste naar de concentratie van de urine. Bij allerlei gezondheidsproblemen zoals nierproblemen, maar ook problemen van de bijnieren of de schildklier zien we dat de urine niet goed geconcentreerd is. Verder zien we bij oudere dieren met grote regelmaat sluimerende blaasinfecties. Bij het urine onderzoek kunnen we deze opsporen doordat er bijvoorbeeld bloed, ontstekingscellen of bacteriën in de urine zitten.

Voor urine onderzoek willen we het liefst de ochtendurine. En deze urine mag niet te oud zijn, dus het beste is om het meteen langs te brengen voor onderzoek. Als dat niet lukt kunt u de urine even in de koelkast bewaren.

Urine opvangen bij honden kan met een bakje of een soeplepel. Als dit niet lukt kunt u altijd met uw hond langskomen en dan helpen we u met het opvangen van de urine. Voor katten hebben een speciale korrel voor in de kattenbak. Mocht dit niet lukken dan helpen we u op de praktijk met het opvangen van urine bij uw kat.

Zomertijd

Met de komst van de zomer komen er ook weer een aantal zaken waar we aan moeten denken. Gaat ons huisdier mee op vakantie of blijft hij of zij juist thuis, waar moet ik dan aan denken? En wat kan ik het beste doen tegen teken?

Bescherming tegen teken

ZD-Ticks-OnFinger

Het tekenseizoen is weer volop begonnen. Als uw huisdier regelmatig last heeft van teken is het verstandig om hem of haar hiertegen te beschermen. Dat kan op verschillende manieren. Voor honden hebben we druppels in de nek die elke maand toegediend moeten worden, een tekenband die 8 maanden lang een goede bescherming geeft of een tablet. Deze tablet moet 1x per 3 maanden gegeven worden en geeft goede bescherming tegen teken en vlooien.

Katten kunnen ook beschermd worden met de druppel die elke maand gegeven moet worden of de tekenband. De tekenband werkt heel goed tegen teken, de druppel biedt redelijke bescherming. In september komt er een nieuwe druppel uit voor de kat die goede bescherming tegen teken en vlooien geeft en 3 maanden werkzaam is.

Meer informatie over teken kunt u vinden op onze website. De verschillende middelen kunt u bij ons in de praktijk krijgen en de assistente helpt u graag met het kiezen van de juiste behandeling voor uw dier.

Mee op vakantie

vakantieJaarlijks gaan heel veel honden en sommige katten mee op vakantie naar het buitenland. Als u uw dier mee wilt nemen is het verstandig om even te controleren of uw dier er helemaal klaar is. Zo heeft een dier die mee gaat naar het buitenland een chip, een Europees paspoort en een geldige hondsdolheidsinenting nodig. Dit geldt ook voor reizen naar België en Duitsland

Verder kunnen honden in het buitenland ziekten oplopen zoals de vossenlintworm, hartworm of leishmania. Het is daarom verstandig om uw dier hiervoor te beschermen. Meer informatie over dieren en vakantie, zowel over mee gaan als thuisblijven, kunt u vinden op onze website. Als uw dier meegaat is het verstandig om contact opnemen met de praktijk via 035 5251512 of info@dierenkliniekdehaardstede.nl. We kunnen dan nakijken of uw dier aan alle eisen voor het buitenland voldoet en we kunnen de juiste informatie over beschermende maatregelen geven voor uw dier.

Nierpatienten

fkidneyNierproblemen zien we helaas vaak bij onze huisdieren. Bij 3-4 op de 10 katten en bij 1 op de 10 honden ontwikkelt een nierprobleem. Hoe ouder onze huisdieren worden, hoe vaker het voor zal komen.

Er kunnen allerlei verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van nierproblemen. Maar wat de oorzaak ook is, het gevolg is hetzelfde. Als een nier beschadigd raakt zal een nier nooit meer helemaal herstellen maar juist verder achteruit gaan. Er komen allerlei ontstekingsstoffen vrij, er vindt bindweefselvorming plaats en het overgebleven nierweefsel wordt steeds meer belast, waardoor ook dit weer sneller achteruit zal gaan. De nieren komen in een vicieuze cyclus terecht.

Een van de eerste verschijnselen van nierproblemen is het meer gaan drinken en plassen. Daarnaast zien we vaak dat een dier wat af gaat vallen en dat de vachtkwalitieit achteruit gaat. Ook kunnen ze slechter gaan eten en regelmatig zien we dat nierpatiënten gaan braken.

Onze huisdieren hebben net als wij mensen 2 nieren. Tot voor kort konden we nierfalen pas in een laat stadium vaststellen. Pas als meer dan 50-75% van de nierfunctie verloren was gegaan konden we een verhoging van de stoffen ureum en creatinine in het bloed vinden. In een iets eerder stadium kan al wel gevonden worden dat de nieren niet meer kunnen concentreren en dat daardoor de concentratie van de urine laag is. Alleen kan het niet meer concentreren van de urine heel veel verschillende oorzaken hebben, die niks met de nieren te maken hebben. Sinds begin 2016 is er een nieuwe test beschikbaar waardoor we nierproblemen in een veel eerder stadium op kunnen sporen. Met deze test kan bij katten wel 1,5 jaar eerder een nierprobleem vastgesteld worden dan met de andere onderzoeken. Voor meer informatie kijk op onze website

Het voordeel van het vroeger vaststellen van beginnende nierproblemen is dat we ook eerder met een ondersteunende behandeling kunnen beginnen. Beschadigde nieren kunnen we niet meer beter maken, maar wel zo goed mogelijk ondersteunen waardoor ze minder snel achteruit gaan. Van oudsher is de belangrijkste behandeling het nierdieet. Een nierdieet is onder andere laag in fosfaten en eiwitten. Daarnaast is een nierdieet rijk aan onverzadigde vetten en bevat meer kalium dan een standaard dieet. Tegenwoordig hebben we meer mogelijkheden om de nieren verder te ondersteunen met medicatie als dit nodig is. Zo zien we bij nierpatiënten vaak sluimerende blaasinfectie of eiwitverlies via de nieren. Ook zien we regelmatig een hoge bloeddruk in het lichaam of alleen in de nieren. Al deze factoren zorgen dat nieren sneller achteruitgaan.

De belangrijkste boodschap is dus dat we nierproblemen in een veel eerder stadium vast kunnen stellen en dat we daarna met de juiste behandeling een dier langer gezond kunnen houden. Daarom is het belangrijk om bij oudere dieren regelmatig de nieren te controleren met het nieuwe bloedonderzoek en met urine onderzoek.

Meer informatie over nierproblemen kunt u vinden op onze website. Als u uw dier wilt laten controleren op nierproblemen kunt u contact met ons opnemen via 035 5251512 of info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Koperstapeling in de lever bij de labrador

leverMet regelmaat zien we leverproblemen bij de hond. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn zoals een chronische ontsteking van de lever of een levertumor. Bij de labrador komt een speciale vorm van een leverprobleem voor. Er zijn labradors die koper uit de voeding niet goed uit kunnen scheiden en juist opslaan in hun lever. Hierdoor raakt de lever beschadigt en zal er uiteindelijk een leverprobleem ontstaan. Honden met een leverprobleem zijn niet lekker, eten slecht, braken, kunnen geel worden en een hele dikke buik krijgen van vocht. De koperstapeling in de lever kan behandeld worden, zeker als de problemen in een vroeg stadium gevonden worden. Helaas zien we de honden vaak in een laat stadium waardoor behandeling soms al te laat is. Voor het vaststellen van koperstapeling moet een biopt genomen worden uit de lever. Dit is niet iets wat we bij elke hond gaan doen. Wel adviseren we bij labradors vanaf 4 jaar leeftijd om regelmatig de leverwaarden te laten controleren. Als er aanwijzingen zijn voor beginnende leverproblemen kan er tijdig met een behandeling begonnen worden.

Meer informatie over koperstapeling bij de labrador kunt u vinden op onze website.

Volgende nieuwsbrief

In de volgende nieuwsbrief zullen we meer aandacht besteden de orthomanuele diergeneeskunde. Ook zullen we artrose problemen bij de kat verder toelichten.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Rachel en Lydia. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.
Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.