Nieuwsbrief november 2011

We hebben voor u hier alweer de tweede nieuwsbrief van Dierenkliniek de Haardstede. Deze nieuwsbrief volgt vrij vlot op de vorige nieuwsbrief van september, maar dat komt omdat de tijd snel voorbij gaat en de feestdagen er al weer aan zitten te komen. Deze nieuwsbrief is dank ook gewijd aan de feestdagen. We hopen dat u het met veel plezier zult lezen. Als u over de verschillende onderwerpen meer wilt weten kunt u altijd terecht op onze website:www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

In de nieuwsbrief kunt het u volgende lezen:

  • Aanpassing van de dienstregeling
  • Het belang van chippen
  • Vuurwerkangst bij dieren
  • Chocoladevergiftiging
  • Wat te doen als een dier vermist wordt
  • Praktijkinformatie, met onder andere de dienstregeling

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

De tijd gaat snel voorbij, Sinterklaas is al weer in het land en dat betekent dat de feestdagen eraan komen. Voor heel veel mensen en dieren een leuke tijd van het jaar, maar er zijn ook dieren die er minder blij mee zijn. Daarom willen wij deze nieuwsbrief wijden aan de feestdagen. Maar eerst beginnen we met wat informatie voor het nieuwe jaar met betrekking tot de dienstregeling buiten openingstijden.

Wijzinging dienstenregeling

Sinds 1,5 jaar is de dienstenregeling veranderd. Vroeger was er 24 uur per dag een dierenarts in het Gooi bereikbaar voor spoedgevallen, nu alleen nog maar doordeweeks tot 21.00 ’s avonds en in het weekend tussen 10.00 en 17.00. De dienstdoende dierenarts is bereikbaar via 0900-6699666. Buiten die tijd kon u voor spoedgevallen contact opnemen met de spoedkliniek in Amsterdam. Nu hebben wij vanaf 1 januari 2012 een contract met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland (SGMN) in Utrecht. Deze spoedkliniek is sinds mei 2011 actief en tot nu toe zijn de verhalen en ervaringen met deze kliniek goed. Daarom hebben we ervoor gekozen om u daar naar toe te gaan verwijzen, aangezien Utrecht makkelijker bereikbaar is dan Amsterdam. De spoedkliniek is bereikbaar via 0900-2223000. U kunt ook meer informatie vinden over de spoedkliniek op www.uu.nl/spoedkliniek. Tot en met 31 december 2011 kunt u buiten openingstijden ook nog terecht bij de Spoedkliniek in Amsterdam.

Waarom is chippen belangrijk?

Zoals gezegd komen de feestdagen eraan. Als afsluiting is er dan oud en nieuw en de daarbij horende knallen. Veel dieren zijn bang voor vuurwerk en het kan gebeuren dat een dier uit schrik en angst wegloopt tijdens het uitlaten of ontsnapt uit huis. En dan is het wel heel fijn als uw dier identificeerbaar is en dat kan het beste met een chip.

Ten eerste: wat is chippen eigenlijk? Vroeger konden dieren ter identificatie getatoeëerd worden, maar tegenwoordig wordt daarvoor een chip gebruik. Een chip is een kleine transponder (die ongeveer zo groot is als een droge rijstkorrel). Deze transponder is gemaakt van zogenaamd inert materiaal, dat houdt in van materiaal waar het lichaam niet op reageert. In deze chip zit een barcode die met een speciaal apparaat (een chipreader) afgelezen kan worden. De barcode is gekoppeld aan de gegevens van het dier (naam dier, adres, naam eigenaar, telefoonnummer). Deze gegevens kunnen op internet opgezocht worden door het chipnummer in te voeren (bijvoorbeeld op www.chipnummer.nl. Dierenartsen, dierenambulances en asiel hebben allemaal zo’n chipreader en kunnen dus de chip aflezen. De eerste 3 cijfers van het chipnummer staan voor het land waar het dier gechipt is (528 of 928 staat voor Nederland).
De chip wordt onder de huid ingebracht, in principe altijd in het gebied van de linker schouder (dit zijn internationale afspraken, zodat iedereen weet in welk gebied er naar de chip gezocht moet worden). De chip wordt ingebracht m.b.v. een dikke naald, dit kan gewoon bij het wakkere dier gebeuren. Het chippen zelf is meestal niet zo fijn, maar daarna hebben ze er geen last meer van. Zoals gezegd wordt de chip links ingebracht, maar ze kunnen wel wat verplaatsen onder de huid. Soms kunt u de chip ook voelen, als een rijstkorrel onder de huid.

Waarom is chippen belangrijk? De chip werkt als identificatie van een dier. Dieren kunnen natuurlijk ook een halsband met gegevens om hebben, maar die kunnen ze kwijt raken. Het kan altijd gebeuren dat een dier wegloopt (vanuit schrik, angst of ondeugendheid). Als een weggelopen dier gevonden wordt, wordt deze meestal bij een dierenarts of een asiel gebracht. Het eerste wat dan gedaan wordt is controleren of het dier een chip heeft. Als dat zo, wordt direct contact opgenomen met de eigenaar. Als een dier niet gechipt is, wordt een dier overgebracht naar het asiel. En als het ’s avonds of in het weekend is kan dat betekenen dat u dier een hele nacht dan wel een heel weekend in het asiel verblijft voordat u contact met hen op kunt nemen. Verder kan er natuurlijk altijd wat gebeuren met een weggelopen dier (of een kat die gewoon buiten komt). Heel regelmatig krijgen wij aangereden dieren binnen, die dan wel al overleden zijn of dringend medische hulp nodig hebben. Voor ons is het heel fijn als een dier gechipt is, zodat wij zo snel mogelijk contact met een eigenaar op kunnen nemen en kunnen overleggen over de behandeling.

Wij adviseren eigenlijk om alle dieren te laten chippen, dus zowel de hond als de kat, en dit geldt voor buitenkatten en binnenkatten. Katten die alleen binnen leven kunnen ook ontsnappen of uit een raam vallen en dan is het fijn als deze toch ook gechipt zijn.

Verder verandert de wetgeving per 2012. Vanaf het voorjaar 2012 is het verplicht om alle honden die vanaf dat moment geboren worden te laten chippen, binnen 7 weken dat een hond in bezit is. Het verplichte chippen gaat dus gelden voor honden die vanaf 2012 geboren worden en geldt niet voor honden die voor 2012 geboren zijn of voor katten.

Vuurwerkangst, wat is er aan te doen?

Oud & Nieuw: rotjes, strijkers, duizendklappers, … Het nieuwe jaar (en de weken voorafgaand daaraan) wordt traditie getrouw met veel geknal ingeluid. Voor de meeste mensen een feestelijke gebeurtenis, voor veel dieren juist niet. Veel dieren hebben als pup of kitten te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden en zijn daardoor bang voor deze geluiden. Als eigenaar vinden we het vaak zielig dat ze bang zijn en troosten we onze huisdieren. Maar hierdoor wordt de angst echter juist bevestigd.

Hoe kunt u de angst voor vuurwerk het beste aanpakken? Als eerste is het belangrijk om het vuurwerk (of de harde geluiden) te negeren (en dat wil zeggen gewoon doorgaan waar u mee bezig bent). Daarnaast moet u uw dier nooit straffen voor angst of troosten (tenzij uw dier helemaal in paniek is, dan moet deze wel wat gekalmeerd worden). Tijdens oud en nieuw is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor uw dier, het liefst waar het donker is (gordijnen dicht, een kat eventueel in een kast laten of onder het bed) en eventueel met wat achtergrond geluiden (de t.v. of de radio aan). Bij katten is het belangrijk om ze op oudejaarsdag de hele dag al binnen te houden.

Naast een veilige omgeving kunnen er ook medicijnen of voedingssupplementen gegeven worden. Met een aantal hiervan moet al een maand van te voren begonnen worden om een goed effect te bereiken. Dan kan er onder andere gedacht worden aanTelizen. Telizen is een voedingssupplement dat L-theanine bevat. Deze stof werkt rustgevend en ontspannend, maar heeft langere tijd nodig om optimaal te werken. Ook kan gedacht worden aan een speciaal dieet, het Calm Diet van Royal Canin, speciaal voor kleine honden en katten. Ook dit werkt ontspannend en rustgevend op de langere termijn. Andere mogelijkheden voor honden zijn de DAP verdamper of DAP halsband en voor katten de Feliway verdamper. Deze bevatten een synthetische vorm van feromoon. Een feromoon is een natuurlijke stof die door de hond en kat wordt uitgescheiden om andere honden en katten gerust te stellen, waardoor stress en angst verdwijnen.
Als dit onvoldoende effect heeft kan op de dag zelf nog gekozen worden om valium (diazepam) te gaan geven. Dit is een echt medicijn en werkt ontspannend en angstverminderd. Het is niet verstandig om dit te geven aan dieren die alleen gelaten worden, het beste is om toezicht te houden.

Om vuurwerkangst echt aan te pakken zijn er vuurwerktrainingen bij hondengedragsdeskundigen. Ook kunt u zelf thuis oefenen met uw dier (en zeker met puppy’s om ze te laten wennen aan vuurwerkgeluiden) met een geluidscd. Het idee hiervan is dat een dier langzaam blootgesteld wordt aan steeds hardere geluiden terwijl er leuke dingen gedaan worden (zoals spelen, eten, knuffelen) en er zo langzaam er ongevoelig voor raakt. De geluidscd’s zijn via internet verkrijgbaar.

Chocolade vergiftiging

Sinterklaas is weer in het land en daarmee ook de chocoladeletters. Net als veel mensen vinden veel dieren chocola ook lekker en het gebeurt dan ook regelmatig dat een chocoladeletter uit de schoen opgegeten wordt. Alleen kunnen honden en katten niet goed tegen chocola en kunnen ze een echte chocola vergiftiging oplopen. De hoeveelheid chocolade die een dier veilig op kan eten hangt van de chocola soort af, hoe puurder de chocola is, hoe eerder problemen optreden. Ook is er verschil in gevoeligheid, het ene dier krijgt eerder problemen dan het andere dier. Daarom is het altijd verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts als uw hond of kat chocola gegeten heeft.

De eerste verschijnselen van een vergiftiging treden meestal binnen 4 uur na het eten op, maar het kan ook wel tot 24 uur duren. De verschijnselen kunnen wisselen van alleen klachten van het maagdarmkanaal (braken, diarree, speekselen) tot onrust, wankelen en in ernstige gevallen hartritmestoornissen, trillingen en toevallen.

Als uw hond of kat chocola gegeten heeft, wordt meestal geadviseerd om het dier te laten braken. Vroeger was het advies om dat te proberen door zout in te geven, maar er is nu bekend dat dat juist weer tot een zoutvergiftiging kan leiden. Het gebruik van zout om te laten braken wordt daarom dan ook afgeraden. Beter is om naar de dierenarts te gaan die een braakmiddel in kan spuiten. Dit werkt het beste door het dier eerst goed te laten eten, met een volle maag kan een dier beter braken dan met een lege maag. Daarnaast kan het zijn dat de dierenarts nog adviseert om Norrit te geven.

Maar het alle beste is natuurlijk voorkomen dat uw dier chocola binnen krijgt. Dus als de schoen gezet wordt, of als de kerstkransjes in de boom gehangen worden, is het verstandig om te zorgen dat uw hond (of kat, want sommige katten zijn ook gek op chocola) niet alleen in de kamer is bij de chocola.

Wat te doen als uw dier vermist is?

Het kan altijd gebeuren dat uw dier wegloopt, geschrokken van het vuurwerk of misschien wel van Sinterklaas die door de schoorsteen naar beneden komt. Als uw dier vermist is, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts en eventueel nog andere dierenartsen in de omgeving, omdat gevonden dieren daar vaak heen gebracht worden. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met de volgende instanties:

  • Amivedi (Amivedi is een stichting die verloren en gevonden huisdieren registeert. U kunt contact opnemen via een centraal nummer: 0900-2648334 of via een nummer speciaal voor omgeving ’t Gooi: 088- 0064616
  • Dierenambulance: 035-6830300
  • Dierenasiel Crailo: 0900–2020330

Als u uw dier weer terugheeft, is het ook belangrijk om dat weer te laten weten aan de verschillende instanties.

 

Informatie Dierenkliniek de Haardstede
Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram. Onze assistentes zijn Elisa van Eldijk, Nel Kooij, Mariska Brouwer en Kelly Sinke. Vaak is er ook een stagaire aanwezig.

Doordeweeks is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer, medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om even te bellen van te voren aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via0900-6699666

Buiten deze tijden kunt u tot 31 december 2011 voor ernstige spoedgevallen contact op nemen met de Spoedkliniek voor Dieren in Amsterdam via telefoonnummer: 020-7400600

Vanaf mei 2011 is er ook de mogelijkheid om op eigen gelegenheid contact op te nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000. Vanaf 1 januari 2012 zijn wij ook aangesloten bij deze spoedkliniek.

 

Reacties zijn gesloten.