NIEUWSBRIEF OKTOBER 2020

Corona maatregelen

Omdat de Covid-19 problemen weer erger worden willen wij ook graag de regels handhaven: als u komt met uw dier hebben we nog steeds het liefst maar 1 persoon mee naar binnen. We proberen zoveel mogelijk afstand te houden. Bij verkoudheidsklachten blijft u thuis. Wij hebben de banken uit de wachtkamer buiten staan onder een grote partytent om onze wachtkamer zoveel mogelijk leeg te houden. U mag ook in de auto  wachten en dan zullen we u een seintje geven zodra uw huisdier aan de beurt is om de spreekkamer in te komen.

Vit b12

Vit B12 (ook wel cobalamine) is belangrijk voor de gezondheid van onze honden en katten. Het is heel belangrijk voor het centraal zenuwstelsel en de hersenfunctie, maar ook voor de aanmaak van rode bloedcellen (Vit B12 heeft nl. ook een belangrijke taak in de opname van ijzer, een onderdeel van rode bloedcellen). Tekort aan Vit b12 kan dus leiden tot bloedarmoede. Het speelt ook een rol in het maag- en darmstelsel. Een hond of kat heeft dus Vit B12 nodig om een normale ontlasting te hebben.

De meeste huisdieren halen genoeg Vit B12 uit hun voedsel. In gezonde huisdieren zijn de alvleesklier, darmen, lever en nieren betrokken bij een goede opname hiervan. Maar als onze huisdieren ziek zijn en dus een van deze organen onvoldoende werkt, dragen zij niet meer bij aan de opname van Vit B12.

Een tekort aan Vit B12 kan de volgende klachten geven:

  • minder energie
  • zwakte
  • minder speelgedrag
  • verminderde eetlust
  • diarree
  • afvallen
  • minder bespiering
  • verwardheid
  • aanvalletjes

Vit B12 speelt dus een belangrijke rol in veel orgaansystemen. We kunnen door middel van bloedonderzoek meten hoe hoog deze waarde is. We merken dat bij dieren met chronisch diarree (en dus slechte opname van Vit B12) dieren sneller herstellen als we het tekort aan vit B12 aanvullen d.m.v. injecties en sinds kort kan dit ook met tabletten.

Naast dat bepaalde ziekten voor een laag Vit B12 kunnen zorgen, zijn er ook bepaalde rassen die gepredisponeerd zijn: Aussies, Border Collies, Beagels, grote Schnauzers, Sharpei’s. Zij hebben moeite met  opname van Vit B12.

Vuurwerkangst

Het lijkt uiteraard nog ver weg, maar om dieren met vuurwerkangst te helpen of te voorkomen dat ze het krijgen is het goed om op tijd hiermee aan de slag te gaan en te voorkomen dat ze angstig worden voor de rest van hun leven. Als je er pas in december aan denkt als de eerste knallen al klinken is en soms te laat. Belangrijk blijft dat je angst niet moet bevestigen maar negeer je huisdier ook zeker niet. Er zijn cd’s met vuurwerkgeluiden om huisdieren te laten wennen aan deze geluiden in opbouwende mate. Het beste kun je hiermee starten in september.

Bij sommige dieren werkt dit niet of is de angst vrij heftig. Dan kan het goed zijn om vanaf 1 nov al te starten met een Telizen of Zylkene (niet schadelijke middelen die angst remmen). Als dat ook onvoldoende werkt kan er rond het piekmoment (31 dec) geneesmiddelen worden gegeven die de angst remmen zoals de Sileo. Ook kan het dragen van een thundershirt bijdragen in het verminderen van angst. https://www.youtube.com/watch?v=R7lilXT8Img

Kattenziekte

Recent zijn er weer gevallen van kattenziekte gesignaleerd in Ermelo en Harderwijk. Dierenartspraktijken uit de omgeving waarschuwen voor de ziekte!

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale ziekte met klachten als braken, diarree en/of koorts. De diarree kan variëren van mild tot ernstig tot zelfs dodelijk. Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand van katten met kattenziekte en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën.
Het virus is met een test aan te tonen in de ontlasting van zieke dieren. Omdat het virus zeer hardnekkig is, is het belangrijk om deze test uit te voeren bij dieren met klachten die kunnen passen bij kattenziekte. Als een kitten met diarree verder geen zieke indruk maakt en gezond lijkt, heeft hij waarschijnlijk geen kattenziekte, maar komt de diarree door een andere oorzaak.

Besmette dieren verspreiden het virus via de ontlasting. Het virus kan ook via de kleding en handen van eigenaren/verzorgers worden overgebracht. We kunnen een dier met kattenziekte ondersteunen, maar er zijn geen geneesmiddelen tegen het virus zelf, net zo min als er een medicijn is tegen de griep bij mensen. Elke patiënt zal het virus zelf moeten overwinnen. De kans op herstel is afhankelijk van de ernst van de ziekte, de conditie van de kat en de kwaliteit van de zorg.
Elke kat die onvoldoende gevaccineerd is, kan, ongeacht zijn / haar leeftijd, ziek worden van het virus. Omdat volwassen katten in Nederland over het algemeen voldoende beschermd zijn, wordt de ziekte vooral gezien bij kittens. 

In Nederland wordt standaard tegen kattenziekte gevaccineerd en komt de ziekte relatief weinig voor. Vaccinatie is zeer belangrijk om weerstand op te bouwen tegen kattenziekte. Vaccinatie met een verzwakt-levend virus geeft direct bescherming. Na 3 dagen is deze bescherming optimaal.
 
Met kattenziekte bij honden wordt Parvo (CPV) bedoeld. Hoewel CPV en FPV (Feline Parvo Virus) erg op elkaar lijken kunnen katten en honden niet ziek worden van elkaars Parvovirus. Wel kunnen honden het kattenvirus van de ene kat naar de andere kat brengen en katten het hondenvirus van hond naar hond. 

Verzekeringen

Een deel van onze patiënten komen voor orthomanuele behandelingen. Het is niet altijd duidelijk als u uw huisdier heeft verzekerd op welke vergoeding u recht heeft. Hieronder geven wij een overzicht van de vergoeding (die op dit moment geldt) van de meest afgesloten huisdieren verzekeringen en specifiek op de alternatieve behandelingen toegespitst waar orthomanuele behandelingen meestal onder vallen. Soms worden orthomanuele behandelingen niet benoemt in het vergoedingsoverzicht. Het beste is om dan van te voren even uw verzekering te bellen en te informeren.

Petplan

 Vergoedingenoverzicht BasisPlus Totaal
 Maximale vergoeding per jaar€ 3.000,-€ 4.000,-€ 5.000,-
 Eigen bijdrage50%25%20%
 Bijzondere behandelingen Spoeddienst/Faculteit Diergeneeskunde  Utrecht, Fysiotherapeut, accupuncturist, homeopaat en  gedragstherapeut. Alle knie-aandoeningen, huidallergiën, inclusief  medicatie           jajaja

Ohra

 VergoedingenoverzichtBasis PlusTop 
 Maximale vergoeding€ 2.500,-€ 3.500,- € 5.000,-
 Eigen bijdrage20%20%20%
 Chiropractie, osteopathie  en  orthomauele therapienee€ 150,-€ 200,-

Hema

 VergoedingenoverzichtHEMA
Huisdierenverzekering
 Maximale vergoeding per jaar€ 3.000,-
 Eigen bijdrage en kosten per declaratie15% en € 45,- 
 Homeopathie door erkend behandelend artsja
 Accupunctuur door erkend behandelend artsja

Inshared

 VergoedingenoverzichtHuisdier & Zorg 50%Huisdier & Zorg 100%
 Maximale vergoeding per jaar€ 3.500,-€ 3.500,- 
 Eigen bijdrage50%15%
 Fysiotherapie, hydrotherapie, gedragstherapie, homeopathie,      accupunctuur; € 50,- per bezoek tot maximaal € 800,-
 per jaar
50%100% 

Aegon

 VergoedingenoverzichtHuisdier & Zorg 50%
 Maximale vergoeding per jaar€ 3.500,-
 Eigen bijdrage€ 50,- per declaratie
 Fysiotherapie, osteopatie, acupunctuur, ortomanuele   therapie, homeopatie, hydrotherapienee

Nieuwe abonnementen

Sinds kort hebben we ook een abonnement voor de binnenkat die minder vaak ontwormt moet worden dan de kat die ook buiten leeft en misschien af en toe een muis of een vogeltje vangt. Voor meer informatie kijk op onze website of bel ons.

Angstfase bij puppy’s

Corona is al een tijdje onder ons en brengt vele beperkingen met zich mee. We merken wel en horen ook vanuit de media dat veel mensen in deze periode opeens tijd hebben om een kitten in huis te nemen of een puppy op te voeden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er komt wel wat bij kijken.

We zullen hieronder in het kort wat vertellen over de angstfases bij de puppy’s en hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Puppy’s doorlopen in hun eerste jaar verschillende fases, die ook een verschillende aanpak vereisen. Hoe stabieler hij/zij door deze fases komt, hoe meer profijt je als baas en ook als hond hebt voor de rest van het leven.

De eerste angstfase kan soms al optreden op een leeftijd van 8-12 weken. We noemen dit ook wel de socialisatie periode. Het is van essentieel belang dat in deze periode de pup kennismaakt met alles wat hij/zij later kan tegenkomen in de wereld waarin wij leven (zie onze website: https://www.dierenkliniekdehaardstede.nl/socialisatie/). Dit is best een heftige fase omdat het vaak samen valt met het in huis krijgen van een pup. Ze gaan weg bij broertjes en zusjes en moeder en opeens een nieuw huishouden.  Het belangrijkste in deze periode om angst van het dier om te zetten in iets vrolijks: eten, speeltjes en zeker niet op te pakken, knuffelen en toe spreken dat ze niet bang moeten zijn. Deze laatste, goed bedoelde aandacht,  is namelijk een bevestiging dat er iets engs is geweest en wat je beter kan doen is een feestje maken op een angstig moment. Dat wat u dier meemaakte is niet eng, maar blijkbaar best leuk!

De tweede angstfase ligt in de periode tussen 6-14 maanden leeftijd. Bij kleine hondjes is hij eerder dan bij grotere rassen.  Ook voor deze tweede fase geldt: is uw huisdier bang probeer dit om te zetten naar een positieve situatie, iets waarvan uw dier blij wordt. Ook al zijn ze er op dat moment niet ontvankelijk voor…. houdt dit vol en hopelijk wordt de angst steeds minder.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 4 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar, drs. J. de Haan-Pennings en drs. L.E. van Roon, en 6 assistenten. Onze assistentes zijn Mariska, Elisa, Rachel, Lydia, Lisa en Linde. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.
 
Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.
 
We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zelf online een afspraak te maken via www.dierenkliniekdehaardstede.nl
 
Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.
 
Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
 
Buiten deze tijden kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.