Seniorenscreening

Oudere honden (senioren) ontwikkelen vaker gezondheidsklachten. Honden worden over het algemeen vanaf 8 jaar senior genoemd, maar sommige rassen (en dan gaat het om de grote rassen) zijn al senior vanaf 6 jaar leeftijd.

Ons streven is om dieren gezond oud te laten worden. Daarom is het belangrijk om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen (dus voordat een dier al heel ziek is). Hoe eerder problemen gezien worden, hoe eerder er een behandeling ingesteld kan worden. Een voorbeeld hiervan is als een dier tandsteen heeft. Als dit in een vroeg stadium wordt gezien, kan het vaak bij het wakkere dier schoongemaakt worden. Wordt hier niks aangedaan, dan worden de tanden en het tandvlees aangetast waardoor er in een later stadium kieswortelabcessen kunnen ontstaan en het nodig kan zijn dat een dier onder narcose gebracht moet worden om de aangetaste tanden en kiezen te verwijderen.

We adviseren voor alle dieren om een jaarlijkse gezondheidscontrole uit te laten voeren (meestal is dit tijdens de vaccinatie), waarbij de dieren uitgebreid nagekeken worden en er besproken wordt hoe het gaat. Maar dit is nog belangrijker bij de oudere hond.

Om een goed idee te krijgen over hoe het met een oudere hond gaat, krijgen alle seniorenhonden die een uitnodiging krijgen voor de vaccinatie ook een seniorenscreening via de mail toegestuurd.

In deze lijst wordt aandacht gegeven aan klachten die vooral bij oudere honden voorkomen. Ook kunt u aangeven of er nog andere problemen zijn met uw hond.

Als er aanwijzingen zijn dat er gezondheidsproblemen zijn bij uw hond kan er aanvullend onderzoek uitgevoerd worden. Een voorbeeld hiervan wordt hieronder gegeven.

  • Hartaandoeningen: Door uitgebreid naar het hart te luisteren en indien nodig een ECG en röntgenfoto’s te maken.
  • Nieraandoeningen: Door urineonderzoek en indien nodig bloedonderzoek uit te voeren.
  • Gebitsproblemen: Door uitgebreide gebitsinspectie en indien nodig gebitsanering uit te voeren.
  • Oogaandoening: Door uitgebreid oogonderzoek uit te voeren.
  • Gewichtsproblemen: Door het gewicht en de lichaamsvorm te vergelijken met het ideale beeld. Als uw hond te zwaar is, kunnen we u helpen met het af laten vallen van uw hond. Als uw dier aan te mager is wordt er gezocht naar de oorzaak hiervan.
  • Bewegingsproblemen: Door uitgebreid onderzoek van de poten en rug en indien nodig röntgenfoto’s te nemen.
  • Tumoren: Door uitgebreid lichamelijk onderzoek en indien nodig bloedonderzoek, röntgenfoto’s of biopsieën.

Voor het maken van de afspraak kunt u contact met ons opnemen. We willen graag dat u wat urine van uw hond in een schoon potje mee neemt naar de afspraak. Het beste is om wat ochtendurine op te vangen op de dag van de afspraak. Het opvangen van de urine gaat het makkelijkst met een plat bakje of een pollepel of soeplepel. Aan de hand van een korte screening van de urine kunnen wij u al veel vertellen over de werking van de belangrijkste organen bij uw hond.

In de wachtkamer kunt u vragen naar de vragenlijst voor de seniorenscreening. Het is van belang deze zorgvuldig in te vullen, zodat wij een goed beeld van uw hond krijgen in vergelijk met hoe hij of zij een paar jaar geleden was.

 

Reacties zijn gesloten.